«Δημήτρη μου, Δημήτρη μου…»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μεγάλη γιορτή η σημερινή και ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς, ο λόγος για τον Πειραιώτη Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Της Έλενας Βενιζέλου


Γεννήθηκε στον Πειραιά τον Αύγουστο του 1935. Πήγε σχολείο στο Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων στην οδό Αφεντούλη, στη συνοικία Βρυώνη. Ο πατέρας του είχε καφενείο στο Χατζηκυριάκειο και ο Δημήτρης τον βοηθούσε συχνά, πολύ πριν ξεκινήσει τις σπουδές του στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

« Πολύ μάγκα από τον Πειραιά» χαρακτήριζε ο ίδιος τον εαυτό του σε κάθε του συνέντευξη. Τον Πειραιά τον αγαπούσε, δεν είναι τυχαίο ότι τραγουδούσε γι΄ αυτόν σε πολλές ταινίες του.

«Κάτω στον Πειραιά…» σε μελωδίες του Σταύρου Ξαρχάκου!

Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες αλλά και ο γόης της εποχής. Η βαθιά φωνή του μαγνήτιζε, το βλέμμα του στο φακό σαγήνευε ενώ το ταλέντο του αποδείκνυε πως ο καλός ηθοποιός δεν κατασκευάζεται από τις δημόσιες σχέσεις.

Ο πρώτος του ρόλος στο θέατρο ήταν το 1955 στην «Εκάβη» του Ευριπίδη  ενώ το κινηματογραφικό του ντεμπούτο  έγινε το 1956 στην ταινία « Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας». Ακολούθησαν 51 ακόμη ταινίες, πολλές θεατρικές ερμηνείες και πληθώρα τηλεοπτικών εμφανίσεων.

Ένωσε την ζωή του με την μεγάλη σταρ, Αλίκη Βουγιουκλάκη, το 1965. Εκτός όμως από ζευγάρι στη ζωή υπήρξαν και ένα από τα πιο λαμπερά καλλιτεχνικά ζευγάρια τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο, αφού δημιούργησαν και τον δικό τους θίασο. Ο  γάμος τους έληξε το 1975 και έκτοτε οι δυο τους ακολούθησαν ξεχωριστές πορείες και στη ζωή και στην τέχνη.

Ήταν υπηρέτης της τέχνης, ωστόσο και σαν δάσκαλος της υποκριτικής έδωσε τα δικά του φώτα διδάσκοντας στη σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη.

Η αγάπη του για την πόλη που γεννήθηκε, τον Πειραιά, συνεχίστηκε όλα αυτά τα χρόνια και αποδείχθηκε έμπρακτα μέσω της ενασχόλησης του με τα κοινά ως Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά την περίοδο 1986 – 1990. Σημειώνουμε μάλιστα πως το 1986 κατείχε θέση αντιδημάρχου.

Άφησε την τελευταία του πνοή τον Αύγουστο του 2004 αφήνοντας την τέχνη φτωχότερη.

Αυτός είναι ο Πειραιώτης, δικός μας, Δημήτρης, που το τραγούδι «Δημήτρη μου, Δημήτρη μου» στην ταινία «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» το 1966, θα μας τον θυμίζει πάντοτε νοσταλγικά…


{YouTube}beagNiv1sik{/YouTube}