Με φωτιές ”απαντούν” στην εκκένωση του καταυλισμού οι Ρομά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Επεισόδια αυτή την ώρα στη Μεσογείων.

Περίπου 40 Ρομά έχουν συγκεντρωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες στη Λ. Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την προγραμματισμένη για σήμερα κατεδάφιση του καταυλισμού στην περιοχή και την απομάκρυνσή τους από εκεί.

Οι Ρομά έβαλαν φωτιές σε λάστιχα και έκλεισαν μέρος του κατερχόμενου ρεύματος προς Αθήνα για περίπου 15 λεπτά.

Σημειώνεται ότι ο καταυλισμός των Ρομά βρίσκεται παράνομα στην συγκεκριμένη περιοχή εδώ και 35 χρόνια, αλλά αποφασίστηκε η μετεγκατάστασή τους στα Μέγαρα.

Η απόφαση κατεδάφισης έχει ληφθεί σε εφαρμογή Εισαγγελικής παραγγελίας με καταληκτική ημερομηνία (30/09), για την κατεδάφιση 12 εγκαταλελειμμένων από τα 26 παραπήγματα και τσαντίρια που βρίσκονται παράνομα στην περιοχή τα τελευταία 35χρονος.

Αυτή τη στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις του προέδρου Ρομά με τον εισαγγελέα και τον δήμαρχο, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Το ΚΕΕΡΦΑ έχει οργανώσει κινητοποίηση κατά των κατεδαφίσεων κάνοντας λόγο για «ρατσιστικό κατήφορο της κυβέρνησης σε βάρος των Ρομά».

Με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, τονίζει ότι ο προβλεπόμενος χώρος για τη μετεγκατάσταση των Ρομά «είναι παντελώς ακατάλληλος και ανέτοιμος για να υποδεχτεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι».

Υπογραμμίζει ότι η τοποθεσία βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν σχολεία και άλλες βασικές υποδομές. «Θεωρούμε αναγκαία την αναβολή των εργασιών κατεδάφισης του καταυλισμού Ρομά Χαλανδρίου ώστε να καταστεί δυνατή με επάρκεια χρόνου η εξεύρεση λύσης από τους αρμόδιους φορείς, λύσης ομόφωνης με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία για την ευπαθή ομάδα των Ρομά και τις αρχές του Κράτους Δικαίου» επισημαίνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Πηγή: Parapolitika.gr