Ολυμπιακός – Σιένα 78-73

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πρωταθλητής Ευρώπης, Ολυμπιακός, έκανε μία ακόμα επική ανατροπή, γύρισε από το -15 του δεύτερους μέρους και πήρε τη νίκη 78-73 στο κεκλεισμένων των θυρών ΣΕΦ! 

Οι ερυθρόλευκοι έφτασαν τις 21 νίκες σε όλες τις διοργανώσεις, με τον Περπέρογλου να κάνει τη... μισή δουλειά στην επανάληψη και τον Σπανούλη να τελειώνει την άλλη μισή, ρίχνοντας τη Σιένα στο καναβάτσο. Ο Ολυμπιακός είχε 11/11 σουτ εντός πεδιάς στο τέταρτο δεκάλεπτο!


Σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι, που διεξήχθη στο κεκλεισμένων των θυρών ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός βρέθηκε κοντά στην πρώτη του ήττα. Αυτή η ομάδα, όμως, αρνείται να παραδοθεί! Με μία ακόμα επική ανατροπή, οι Πρωταθλητές Ευρώπης βρέθηκαν από το -15 του 28' (37-52) στο νικηφόρο 78-73! Εκπληκτικός ο Στράτος Περπέρογλου, ήταν ο εμπνευστής της αντεπίθεσης, σκοράροντας 18 πόντους, όλους στο δεύτερο ημίχρονο. Ο αρχηγός, όμως, Βασίλης Σπανούλης ήταν αυτός που ολοκλήρωσε ένα ακόμα θρυλικό "come back", με τρίποντο-μαχαιριά, περίπου ένα λεπτό πριν από τη λήξη (74-73). Στην τέταρτη περίοδο, ο Ολυμπιακός ήταν απόλυτα εύστοχος εντός πεδιάς με 11/11 σουτ! Ένατη νίκη στην Ευρωλίγκα σε ισάριθμα παιχνίδια και το αήττητο σερί στο 21-0! Εκπληκτικός ο Γκριν για τη Σιένα με 28 πόντους, δεν έπαιξε δευτερόλεπτο ο Χάκετ.


Άστοχος ο Ολυμπιακός, δυναμικό ξεκίνημα η Σιένα

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι έχοντας στην πεντάδα τους Μάντζαρη, Σπανούλη, Λοτζέσκι, Αγραβάνη και Ντάνστον. Ο Αγραβάνης χρεώθηκε νωρίς με δύο φάουλ, πράγμα που ενόχλησε τον κόουτς Μπαρτζώκα, καθώς ήθελε να τον κρατήσει περισσότερη ώρα στο παρκέ, με αποτέλεσμα να τον αντικαταστήσει στο 1.5 λεπτό, με την Σιένα να πραγματοποιεί δυναμικό ξεκίνημα και να προηγείται με σκορ 0-6. Ο Μάντζαρης με τρίποντο μείωσε (6-3), με τις δύο ομάδες να παίζουν γρήγορο μπάσκετ και να επιδιώκουν αιφνιδιασμούς ύστερα από κάθε ριμπάουντ στην άμυνα. Ο Έλληνας τεχνικός ζητούσε από τους παίκτες του στο σετ παιχνίδι να μην είναι στατικοί και να κινούνται γρήγορα, αλλά στην επίθεση ήταν απελπιστικά άστοχοι, χάνοντας σουτ τόσο από την περιφέρεια, όσο και κοντά στο καλάθι, κάνοντας μάλιστα και αρκετά λάθη.

 

Οι ερυθρόλευκοι προσπάθησαν στη συνέχεια να βγάλουν πικ-εν-ρολ, αλλά η άμυνα της Σιένα ήταν οργανωμένη πάνω στον Σπανούλη, με τους φιλοξενούμενους να παίζουν δυνατά στα μετώπισθεν, κάνοντας μάλιστα μπόλικα φάουλ. Ο αρχηγός με βολές μείωσε σε 5-8, ο Μπαρτζώκας αντικατέστησε τον Μάντζαρη με τον Σλούκα, ενώ ακολούθως είχαμε…shotime! Ο Πέτγουεϊ όντας γεμάτος αυτοπεποίθηση, απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, επιχείρησε ένα αριστερό ντράιβ, πάτησε γερά στο παρκέ και… πέταξε, πραγματοποιώντας ένα εντυπωσιακό κάρφωμα. Ακολούθως ο Ντάστον μας χάρισε ένα θεαματικό μπλοκ, με τους Πρωταθλητές Ευρώπης να βρίσκουν σιγά-σιγά ρυθμό στο παιχνίδι τους, πλησιάζοντας στον πόντο (12-13) με βολή του Σπανούλη, ο οποίος είχε κερδίσει στο ματς εφτά φάουλ από τους Ιταλούς. Στη συνέχεια ο Σλούκας έβγαλε πικ-εν-ρολ με τον Ντάνστον, φέρνοντας το ματς στα ίσα, αλλά στην εκπνοή του δεκαλέπτου ο Κάρτερ από μέση απόσταση «έγραψε» το 15-17.

 

 

 

Λάθη, μόλις 10 πόντοι στην επίθεση για τον Ολυμπιακό και το σερί της Σιένα

 

Στην δεύτερη περίοδο ο Ολυμπιακός μπήκε στο ματς με τους Λο, Σλούκα, Περπέρογλου, Πέτγουεϊ και Ντάνστον, με τον Μπρεντ να μειώνει σε 18-19 και τον Μπαρτζώκα να φωνάζει στους παίκτες του να κυκλοφορούν γρήγορα και σωστά την μπάλα. Ο Ντάνστον, ο οποίος είναι ο πρώτος μπλοκέρ στην διοργάνωση, έριξε ακόμη μία επιβλητική τάπα στους φιλοξενούμενους, με τον Σλούκα στον αιφνιδιασμό να δίνει alley-oop ασίστ στον Πέτγουεϊ που κάρφωσε. Οι Πειραιώτες με τον Λοτζέσκι ξέφυγαν με +3 (22-19), με τον Καββαδά ακολούθως να… ντεμπουτάρει ως παίκτης της ομάδας στο ΣΕΦ. Με τρίποντο του Ρες η Μοντεπάσκι πήρε και πάλι τα ηνία στο σκορ (22-25), με τους γηπεδούχους να συνεχίζουν να κάνουν λάθη στην κυκλοφορία της μπάλας, αλλά και να χάνουν ριμπάουντ στην άμυνα, δίνοντας την ευκαιρία στη Σιένα να σκοράρει με δεύτερες προσπάθειες (23-26).

 

Ο Γκριν με εντυπωσιακό κάρφωμα έγραψε το 24-28, με τον Ολυμπιακό να φθείρει συνεχώς την ιταλική άμυνα με φάουλ, αλλά έχανε ορισμένες από τις βολές. Ο Σπανούλης επέστρεψε στο παρκέ αντί του Λο, ο αρχηγός έδωσε ωραία πάσα στον Ντάνστον που αστόχησε, με την Σιένα παράλληλα να βρίσκει ρυθμό στο παιχνίδι της και να καταφέρνει να ξεφύγει στο σκορ με +7 (25-32) στο 19’, αναγκάζοντας τον κόουτς Μπαρτζώκα να πάρει τάιμ-άουτ ώστε να αφυπνίσει τους παίκτες του. Στην επιστροφή στο παρκέ ο Σλούκας έκανε νέο λάθος, με τους πράσινους να συνεχίζουν να βρίσκουν λύσεις στην επίθεση, φτάνοντας ένα σερί 8-0, με τους φιλοξενούμενους στο ημίχρονο να προηγούνται με σκορ 25-36, αγωνιζόμενοι μάλιστα δίχως τον (κορυφαίο τους) Χάκετ. Απελπιστικά άστοχοι στο πρώτο μέρος οι Πρωταθλητές Ευρώπης, μετρώντας στην δεύτερη περίοδο μόλις 10 πόντους.

 

 

 

Η Σιένα ξέφυγε με +15

 

Ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο μπήκε στο ματς με τους Μάντζαρη, Σπανούλη, Λοτζέσκι, Πέτγουεϊ και Ντάνστον. Οι ερυθρόλευκοι εξακολοθούσαν να είναι άστοχοι από την περιφέρεια, με τον Λοτζέσκι να παίρνει πρωτοβουλία να τελειώσει την φάση με μπάσιμο, αλλά ακολούθως ο Γκριν «πυροβόλησε» από την περιφέρεια (29-41). Ο Σπανούλης απάντησε με δεξί ντράιβ, αλλά με τον ίδιο τρόπο έδρασε ο Κούρνο, ο οποίος και ανέβασε την διαφορά στο +12 (31-43). Οι Πειραιώτες έδειχναν νευρικοί στην επίθεση, χάνοντας όχι μόνο ελεύθερα σουτ, αλλά και εύκολες προσπάθειες κάτω από το καλάθι, προβληματίζοντας με την αγωνιστική τους εικόνα, ενώ ύστερα από απρόσεκτη πάσα του Πέτγουεϊ η Σιένα στον αιφνιδιασμό εκτόξευσε την διαφορά στο +14 (33-47).

 

Ο Σλούκας επέστρεψε στο παρκέ, όπως και ο Περπέρογλου, με τον Πέτγουεϊ να παίζει στο «5» και τον Στράτο στο «4», με τον Μπαρτζώκα να ψάχνει την κατάλληλη πεντάδα ώστε να δώσει ώθηση στον Ολυμπιακό. Δείγμα της νευρικότητας των γηπεδούχων, η φάση που ο Λοτζέσκι… τράκαρε πάνω στον Ντάνστον στον αιφνιδιασμό, με τον Νέλσον στην άλλη πλευρά να σημειώνει έμμεσο τρίποντο, εκτοξεύοντας την διαφορά στο +15 (37-52) στο 28’. Ο Λο αντικατέστησε τον Σπανούλη, οι Πειραιώτες άρχισαν να παίζουν περισσότερο σκληρή άμυνα, ο Περπέρογλου ευστόχησε σε τρίποντο (3/16), με τον Λο στον αιφνιδιασμό να κερδίζει φάουλ, αλλά έχασε τη μία βολή (42-52). Οι ερυθρόλευκου προχώρησαν με τρία γκαρντ (Λο, Σλούκα, Μάντζαρη), οι φιλοξενούμενοι έβαλαν ένα δύσκολο τρίποντο (42-55), ο Σλούκας βρήκε τον δρόμο προς το καλάθι, ενώ ακολούθως ο Περπέρογλου με μία υπέροχη ενέργεια στον αιφνιδιασμό μείωσε σε 46-55.  Ο Στράτος στη συνέχεια ενώ είχε ανοιχτό τον δρόμο μπροστά του ώστε να μειώσει στους εφτά πόντους έκανε βήματα, με τον τιμωρό Γκριν να «εκτελεί» από μέση απόσταση, διαμορφώνοντας το 46-57 στο 30’.

 

H καθιερωμένη θρυλική... ανατροπή

 

Στην τελευταία περίοδο ο Ολυμπιακός μπήκε στο παρκέ με τους Μάντζαρη, Σλούκα, Μάντζαρη, Περπέρογλου και Πέτγουεϊ, με τον εκπληκτικό Γκριν να σημειώνει ένα ακόμη τρίποντο (51-62), απαντώντας σε εκείνο του Περπέρογλου. Ξανά με προσωπικό καλάθι ανέβασε την διαφορά στο +13 (51-64) δείχνοντας ασταμάτητος στο παρκέ, με τον Στράτο να έχει πάρει τα πάνω του, σκοράροντας με δύο συνεχόμενα ντράιβ από τα δεξιά, μειώνοντας σε 55-64. Οι ερυθρόλευκοι ακολούθως έβγαλαν άμυνα με τον Ντάνστον, αλλά ο δραστήριος Περπέρογλου χρεώθηκε με επιθετικό φάουλ.

 

Ο Σπανούλης επέστρεψε στο παρκέ, ο Ολυμπιακός έβγαλε νέα καλή άμυνα, με τον αρχηγό να ευστοχεί από την περιφέρεια (58-64). Ο Περπέρογλου ακολούθως με νέο σουτ από τα 6.75 μέτρα ροκάνισε την διαφορά στους πέντε πόντους (61-66), αλλά οι Πειραιώτες στις επόμενες φάσεις μάρκαραν με τα… μάτια, με αποτέλεσμα η Σιένα να ξεφύγει με +9 (63-70). Ο Λο που έχασε τον Γκριν νωρίτερα, στη συνέχεια δεν αξιοποίησε το γκολ φάουλ που κέρδισε (63-70), με τον Έισι να έχει χάσει στο ματς πέντε (!) βολές στο ματς. Ο Ντάνστον στην επόμενη φάση δέχθηκε αντιαθλητικό φάουλ, έπεσε άτσαλα στο παρκέ, χτύπησε και αντικαταστήθηκε από τον Λοτζέσκι, ο οποίος και ευστόχησε από την γραμμή της φιλανθρωπίας, μειώνοντας την διαφορά στους πέντε πόντους (65-70) στα 3.14’’ πριν το τέλος. Ο Σπανούλης στις βολές μέτρησε ½ (66-70), ο Ολυμπιακός έψαχνε καλή άμυνα, αλλά ο Χάντερ σκόραρε από μέση απόσταση.

 

Ο Σπανούλης στη συνέχεια απάντησε με μπάσιμο (68-72), ο Ολυμπιακός έβγαλε καλή άμυνα και πήρε το ριμπάουντ, με τον Περπέρογλου από την περιφέρεια να μειώνει στον πόντο (71-72), φτάνοντας ο ίδιος τους 18. Ο Γκριν με βολή (1/2) διαμόρφωσε το 71-73 και στα 58’’ πριν το τέλος οι γηπεδούχοι είχαν μόλις 4’’ για να εκτελέσουν την επίθεση τους. Η μπάλα πήγε στον μεγάλο αρχηγό, με τον Red-Bill να ευστοχεί σε ένα γεμάτο από αυτοπεποίθηση τρίποντο, δίνοντας το προβάδισμα στον Ολυμπιακό (74-73). Στη συνέχεια ο Λοτζέσκι «έγραψε» το 76-73 από την αδύναμη πλευρά, στα 15’’ πριν το τέλος, με την κατοχή της μπάλας να είναι στην Σιένα. Έγινε φάουλ στον Βιτζιάνο, ο οποίος και έχασε και τις δύο βολές, με τους φιλοξενούμενους στα 11’’ πριν τη λήξη να κάνουν φάουλ πάνω στον Λοτζέσκι. Ο Αμερικανός έβαλε και τις δύο βολές, με τους Πρωταθλητές Ευρώπης να κερδίζουν την Σιένα με σκορ 78-73, σε ένα ματς θρίλερ, κερδίζοντας για ακόμη μία φορά φέτος με ανατροπή στο σκορ. Το νικηφόρο σερί τους έφτασε το 21-0.

 

 

 

Τα δεκάλεπτα: 15-17, 25-36, 46-57, 78-73.

Ανά δεκάλεπτο: 15-17, 10-19, 21-21, 32-16.


Πηγή: redplanet.gr