Απλήρωτη εργασία στο Λιμενικό – Ακούει ο κ. υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Κάλεσμα στην φυσική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, υπό τον υπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, να σεβαστεί το ωράριο του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, το οποίο υπερεργάζεται, ακόμα και όταν οι περιστάσεις δεν το απαιτούν, με απλήρωτη εργασία, απευθύνει η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσηση ανακοίνωσή τους:

«Με αφορμή την έκδοση της πρόσφατης Υπουργικής απόφασης αριθμ. 214.1/10051/ΦΕΚ 2353 Β/20-09-2013 αναφορικά με το ωράριο εργασίας επισημαίνουμε τα εξής:

1. Καθορίστηκε ρητά για το προσωπικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών τόσο η ώρα προσέλευσης όσο και η ώρα αποχώρησης (15:30).

2. Πρόσθετη εργασία, πέραν της οριζόμενης, μπορεί να επιβληθεί κατ εξαίρεση και μόνο κατ εξαίρεση, στις περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 5 του Π.Δ.68/2003, όπου γίνεται και σχετική παραπομπή από την ανωτέρω Κ.Υ.Α, ως ακολούθως:
α) για την αντιμετώπιση έκτακτων και απρόβλεπτων υπηρεσιακών αναγκών, ιδίως τάξης, ασφάλειας, ναυτικών ατυχημάτων, παράνομης εισόδου στη χώρα λαθρομεταναστών και λοιπών κατά περίπτωση αναγκών, ύστερα από εκτίμηση της σοβαρότητας και έγκριση της αμέσως προϊσταμένης υπηρεσίας και
β) όταν το προσωπικό διατάσσεται σε επιφυλακή, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

3. Σε κάθε περίπτωση, ο επιπλέον χρόνος πρέπει να αφαιρείται στην διάρκεια της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας.

als

Δυστυχώς όμως όλα τα προβλεπόμενα μοιάζουν «σενάρια επιστημονικής φαντασίας». Η πραγματικότητα των Αξιωματικών είναι εντελώς διαφορετική. Καθημερινά, γινόμαστε αποδέκτες των δικαιολογημένων διαμαρτυριών τους, καθώς εργάζονται ακατάπαυστα, νυχθημερόν, με απλήρωτη υπερεργασία, ακόμα και όταν οι περιστάσεις δεν το απαιτούν αλλά τους επιβάλλεται. Πολλές φορές μάλιστα χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση, αλλά εξαιτίας μιας επικρατούσας λαθεμένης αντίληψης και νοοτροπίας.

Ακόμα και σήμερα αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι ότι η λέξη «δικαίωμα» αποτελεί «γράμμα κενό». Εκείνο που δεν αντιλαμβάνονται όμως όσοι το επιβάλλουν, είναι ότι η σωματική, η ψυχική και η πνευματική εξουθένωση των στελεχών, μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να επιφέρει.

Όλοι οφείλουν να αντιληφθούν, επιτέλους, ότι πέραν των υπηρεσιακών υποχρεώσεων, υπάρχουν ανάγκες, προσωπικές και οικογενειακές.

Προς τούτο καλούμε την φυσική ηγεσία κατανοώντας την ήδη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι Αξιωματικοί Λ.Σ. και λόγω των μισθολογικών περικοπών, να εγκύψει στο πρόβλημα όχι απλώς μόνο δίνοντας κατευθυντήριες οδηγίες- εντολές για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, αλλά και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, σεβόμενη και εφαρμόζοντας πρωτίστως η ίδια τις ισχύουσες για το προσωπικό Λ.Σ. διατάξεις».