“Βόμβα” Βενιζέλου: Ζητάει δημόσια συζήτηση με όλα τα κόμματα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Για ανάγκη εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και δημόσιας συζήτησης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε "Το ερώτημα είναι εάν αυτός ο προϋπολογισμός είναι εικονικός προϋπολογισμός ή εάν έχει κάποια αξία. Αυτός ο προϋπολογισμός έχει πολιτική αξία, είναι εκ των πραγμάτων ο προϋπολογισμός αλλαγής σελίδας.Από την 1η Ιανουαρίου περνάμε σε ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο"

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε για τον προϋπολογισμό

"Αυτός ο προϋπολογισμός:

  • Παρουσιάζει ανάπτυξη μετά από 7 χρόνια ύφεσης.
  • Απηχεί το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν είναι μια χάρη που μας έκαναν οι εταίροι μας. Είναι η δημοσιονομική απεικόνιση των μεγάλων αλλαγών που έχουν γίνει.
  • Αποτυπώνει το ισχυρό τραπεζικό σύστημα.
  • Αποτυπώνει ότι υπάρχουν διαθέσιμα, δημόσια, επενδυτικά κονδύλια.
  • Αποτυπώνει την ανταγωνιστικότητα. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ασφαλίζουν ξανά και εκτός Ελλάδας.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στους παράγοντες που την δυσκολεύουν λέγοντας ότι είναι πολύ επίπεδη.

"Πρέπει να διευθετηθεί το δημόσιο χρέος. Γιατί εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε και οι εταίροι μας πρέπει να κάνουν πρόσθετα πράγματα. Η διαπραγμάτευση γίνεται με την Ε.Ε, το ΔΝΤ αλλά και μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ. Η διαπραγμάτευση γίνεται επειδή υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα, λόγω και της εκλογής και βεβαίως της πιθανής διάλυσης της Βουλής"

"Οι εταίροι ακούν λοιπόν από την αντιπολίτευση πως δεν πρέπει να υπάρχει συνέχεια του κράτους. Προκαλούν και την αντίδραση των ξένων επενδυτών. Οι εταίροι μας δεν είναι παιδιά του κατηχητικού. Είναι σκληροί διαπραγματευτές. Ακούν αφέλειες. Είπα στη Βασιλεία ότι ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού. Τον Ιούνιο του 2012 ο ελληνικός λαός με μεγάλη πλειοψηφία επέλεξε την λύση της υπεύθυνης στρατηγικής. Τίποτα δεν πρέπει να σέρνεται σε αυτό το τόπο. Ο ελληνικός λαός μπορεί να κάνει την επιλογή των εκλογών και τη μη εκλογών, ασκώντας την πίεσή του. Η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας είναι συναινετική, όχι να απειλείται με διάλυση η Βουλή." ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αναλύοντας τη σκέψη του για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε χαρακτηριστικά:

"Ο ελληνικός λαός έχει δίλημμα. Είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχουμε προτείνει, φτάνει να μην έχουμε υπονόμευση, ή την πολιτική αβεβαιότητα. Πρέπει να υπάρξει δημόσια συζήτηση. Πρέπει να υπάρξει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε εμείς αυτοί που φέρουμε το βάρος της ευθύνης και άλλοι να στήνουν το χορό της δημαγωγίας, της ευτέλειας. Θα τελειώσει η διαπραγμάτευση αλλά πρέπει να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι νέο πρόγραμμα δεν θα υπάρχει. Θα υπάρξει μικρή επέκταση των διαδικασιών. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Πρέπει να υπάρξει εθνική συναίνεση στα εθνικά μας θέματα. Στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι ο ρόλος του εγγυητή της εθνικής σταθερότητας.Δεν τελεί υπό αίρεση η προθεσμία. Είπα προχθές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα τροφοδοτήσει την αβεβαιότητα μετά την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Όλα αυτά τα χρόνια, μας έχει βγει η ψυχή, κάναμε άδικη προσπάθεια. Είχαμε υποχρέωση απέναντι στο έθνος και της παράταξης. Όποιος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με διλλήματα, εκβιασμούς, ξέρει τι σημαίνει να πρέπει να αντέξεις, να απαντήσεις, να προστατέψεις το εθνικό συμφέρον"

"Για να βγούμε από την περιδήνηση, πρέπει να είμαστε έντιμοι. Θα τα καταφέρουμε" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τελειώνοντας την ομιλία του.