Θετική η αποτίμηση της συνάντησης Αντ. Σαμαρά – Νταβούτογλου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τις ελληνο - τουρκικές σχέσεις απασχόλησαν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Κυπριακό που αποτελεί και το κλειδί για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ενώ επιβεβαιώθηκαν τα σημεία σύγκλισης που είχαν αναπτύξει οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Άγκυρα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητήθηκε και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμά θετικά τη συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Νταβούτογλου, ενώ από την κυβέρνηση εκφράζεται συγκεκριμένη αισιοδοξία για περαιτέρω σύγκλιση των δύο χωρών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση των δυο πρωθυπουργών υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη οπού υποβλήθηκε σε πετυχημένη χειρουργική επέμβαση καρδιάς και του Αντώνη Σαμαρά

Νωρίτερα, ο κ. Νταβούτογλου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος τον υποδέχτηκε με το μήνυμα ότι «πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες»  κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Αχμέτ Νταβουτογλου.

«Χαιρετίζω την τρίτη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκίας και αυτές οι συναντήσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίο δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παπούλιας τόνισε, επίσης, στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι «ενισχύουν τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας. Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες».

Ο κ. Νταβούτογλου απάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έχει απολύτως δίκιο, ότι «μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Κι ευτυχώς είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις. Σας είχα καλέσει στην Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα, ως πρωθυπουργός, σας προσκαλώ και πάλι να την επισκεφθείτε».