ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ: Ξεκίνησε η διακρατική συνάντηση στο πλαίσιο του Gastronomic Cities (Φωτο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη η 5η διακρατική συνάντηση των πόλεων που συμμετέχουν στο έργο Gastronomic Cities του προγράμματος URBACT ΙΙ (πόλεις σε δράση), που φιλοξενεί ο Δήμος Κορυδαλλού.

Ο Κορυδαλλός είναι ο μοναδικός ελληνικός Δήμος, που συμμετέχει στο πρόγραμμα μαζί με το Burgos της Ισπανίας το Fermo της Ιταλίας, την Alba Julia της Ρουμανίας και τη Hospitalet επίσης από την Ισπανία (Βαρκελώνη). Στις εργασίες συμμετέχουν εκπρόσωποι των πέντε πόλεων, επιχειρηματίες και επαγγελματίες της εστίασης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση της γαστρονομίας ως εργαλείο για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο. 
Την έναρξη της συνάντησης κήρυξε ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, ο οποίος καλωσόρισε τις ομάδες εργασίας των τεσσάρων πόλεων, υπογραμμίζοντας ότι ο Κορυδαλλός μπορεί να διαμορφώσει την ταυτότητά της και να επενδύσει στην μελλοντική της εικόνα αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές, τις καλές πρακτικές και την εμπειρία πόλεων με τις οποίες έχουμε την ευκαιρία να συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο του προγράμματος. 
«Η διεκδίκηση και η υλοποίηση ενός προγράμματος γαστρονομίας και μάλιστα σε εποχές οικονομικής κρίσης ίσως να φαίνεται καταρχήν εξωπραγματική. Είναι όμως πλέον κατανοητό ότι το πρόγραμμα δεν αφορά απλώς στη μαγειρική, αλλά στην αξιοποίηση της γαστρονομίας και των επιχειρήσεων εστίασης, τόσο ως πόλου έλξης επισκεπτών στην πόλη όσο και ως μοχλού ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και βελτίωσης των δυνατοτήτων απασχόλησης». 




Ακολούθησε η παρουσίαση της πρώτης ενότητας με θέμα την γαστρονομία ως εργαλείο τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής σε περίοδο κρίσης με τη συμμετοχή του Ανδρέα Αλεξόπουλου, τοπικού συντονιστή του προγράμματος, του Αριστείδη Γκούμα, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Άγγελου Σπηλιώτη, εκπροσώπου της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής.
Στη συνέχεια οι ομάδες εργασίας θα περιηγηθούν και θα γνωρίσουν από κοντά τοπικές επι-χειρήσεις εστίασης, ενώ το βράδυ θα επισκεφθούν το «Σινέ Παράδεισος», όπου θα απολαύ-σουν την εμπειρία προβολής ταινίας συνοδεία ελληνικών πιάτων. 
Αύριο Τρίτη, δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνάντησης, στις 12.30 μ.μ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΑΛ Κορυδαλλού (Καραολή Δημητρίου & Ποταμού) όπου γνωστοί σεφ και από τις 5 πόλεις θα μαγειρέψουν μπροστά στο κοινό, προετοιμάζοντας ο καθένας μια εκδοχή της εθνικής του κουζίνας. Θα συμμετέχουν οι σεφ Antonio Arrabal Burgos-Ισπανία, Beltrán Aldoma L' Hospitalet- Ισπανία, Germano Cappelli- Fermo- Ιταλία, Elena Rodica Esztera, Alba Iulia- Ρουμανία. Οικοδεσπότες σεφ θα είναι οι Βησσαρίων Παρθένης, μέλος της ομάδας εργασίας Δήμου Κορυδαλλού, καθώς και οι και Ντίνος Φωτεινάκης (Σπονδή**), Μιχάλης Κοτσιάς (Ταμπακιέρα -Slow Food), Νίκος Χατζηνάνος (Beeronos), Άλκης Βιρβίλης,(Verde-Papagalo), Μανώλης Κατσάκος (καθηγητής Le Monde). 




Διαβάστε επίσης:

Gastronomic Cities: Ο Κορυδαλλός υποδέχεται τέσσερις ευρωπαϊκούς Δήμους