Μεγαλειώδης νίκη του Ολυμπιακού επί της Ατλέτικο στο Καραϊσκάκη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ένας παθιασμένος, μαχητικός και σωστά διαβασμένος Ολυμπιακός, νίκησε με 3-2 την Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία γονάτισε στον Πειραιά, χάρη στα γκολ των Μαζουακού (13'), Αφελάι (31') και Μήτρογλου (73'). Ονειρικό ξεκίνημα για τους ερυθρόλευκους. Μείωσαν οι Μαδριλένοι με τους Μάτζουκιτς (38') και Γκριεζμάν (86').

Έτσι ξεκίνησαν:

 

Ο Μίτσελ παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-4-2 και ρόμβο στη μεσαία γραμμή, με τους ακραίους οπισθοφύλακες να παίζουν μόνοι τους όλη την πλευρά. Ο Ρομπέρτο υπερασπίστηκε την εστία. Οι Μποτία και Αμπιντάλ αποτέλεσαν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Ο Ελαμπντελαουί κάλυψε τη δεξιά πλευρά και ο Μαζουακού την αριστερή. Ο Μιλιβόγιεβιτς ήταν ο καθαρόαιμος αμυντικός, με τον Μανιάτη σε θέση μέσα δεξιά και τον Κασάμι σε θέση μέσα αριστερά στη μεσαία γραμμή. Ο Μανιάτης έκανε αγώνα δρόμου για να ξεπεράσει το βαρύ διάστρεμμα που είχε υποστεί και πρόλαβε οριακά τη σπουδαία αναμέτρηση, χωρίς ουσιαστικά να έχει κάνει μία ολοκληρωμένη προπόνηση το τελευταίο διάστημα. Ο Ντομίνγκες αγωνίστηκε στην κορυφή του ρόμβου στο κέντρο, με τους Αφελάι και Μήτρογλου στην επίθεση. Ο Έλληνας επιθετικός προτιμήθηκε από τον προπονητή του έναντι των Διαμαντάκου και Μπενίτες.

 

Από την πλευρά του, ο Ντιέγκο Σιμεόνε παρέταξε την Ατλέτικο Μαδρίτης με σύστημα 4-4-1-1. Ο Αργεντινός προπονητής δεν κάθισε στον πάγκο λόγω τιμωρίας και χρέη πρώτου τεχνικού ανέλαβε ο βοηθός και συμπατριώτης του, Χέρμαν Αντριάν Μπούργκος. Την εστία υπερασπίστηκε ο Όμπλακ. Στην άμυνα, από δεξιά προς τα αριστερά, αγωνίστηκαν οι Χουανφράν, Μιράντα, Γκοντίν, Ανσάλντι. Οι Γκάμπι και Μάριο Σουάρεθ αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων, με τον Ραούλ Γκαρθία δεξιά στη μεσοεπιθετική γραμμή, τον Κόκε στην αριστερή, και τον Αρντά Τουράν πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Μάντζουκιτς.

 

Η ανασκόπηση του αγώνα:

 

Σε ένα κατάμεστο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας ετοίμασαν ένα ακόμα εκπληκτικό κορεό. "Ολυμπιακέ μαζί σου. Τη δόξα, την τιμή σου", ανέγραφε το πανό μπροστά από το πέταλο της "7" με εκπληκτική εναλλαγή άσπρων και κόκκινων χαρτονιών την ώρα ενός συνθήματος. Όλο το πέταλο ήταν ντυμένο στα χρώματα του συλλόγου. Το παιχνίδι ξεκίνησε με έναν τραυματισμό, καθώς Κασάμι και Μάντζουκιτς διεκδίκησαν την μπάλα και ο Κροάτης χτύπησε στη μύτη. Το ματς διεκόπη για δύο-τρία λεπτά. Αυτή η φάση συνεβη στο 4ο λεπτό και μέχρι το 9' η Ατλέτικο έπαιζε με παίκτη λιγότερο, όταν και επέστρεψε ο Μάντζουκιτς στον αγωνιστικό χώρο.

 

Στο 9', ένα μακρινό σουτ του Αμπιντάλ δεν ανησύχησε τον Όμπλακ, καθώς η μπάλα κατέληξε άουτ. Στο 12', ο Ελαμπντελαουί σέντραρε από τα δεξιά και πριν ο Ντομίνγκες κάνει την προβολή ο Μιράντα πρόλαβε και έδιωξε την μπάλα σε κόρνερ από το ύψος της μικρής περιοχής. Καλύτερα! Από το κόρνερ ξεκίνησε το 1-0! Ο Ντομίνγκες πάσαρε κοντινά στον Αφελάι, ο οποίος με τη σειρά του έδωσε με τη μία στον Μαζουακού. Ο Γάλλος αριστερός μπακ-χαφ είχε χώρο και από θέση μέσα αριστερά εκτός περιοχής επιχείρησε διαγώνιο σουτ και η μπάλα κατέληξε στην αριστερή γωνία της εστίας του Όμπλακ. Εκπληκτικό ξεκίνημα! Με ένα υπέροχο γκολ στο 13' για τον Πρωταθλητή Ελλάδας, που άνοιξε το σκορ (1-0) σε ένα... φλεγόμενο "Καραϊσκάκης".

 

Στο 18', ο Γκάμπι εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά, ο Μάντζουκιτς πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι και πήρε την κεφαλιά, με την μπάλα να περνάει πάνω από την εστία. Η Ατλέτικο είχε την κατοχή σε αυτό το διάστημα και ο Ολυμπιακός στόχευε στις αντεπιθέσεις. Οι φιλοξενούμενοι ήταν πιεστικοί σε αυτό το διάστημα: στο 22', ο Ανσάλντι σέντραρε από τα αριστερά, ο Ραούλ Γκαρθία έπιασε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, με την μπάλα να περνάει ξανά πάνω από την εστία. Στο 24', ο Αμπιντάλ ανέκοψε με το σώμα την κεφαλιά του Μάντζουκιτς εντός περιοχής και ο Ρομπέρτο μπλόκαρε. Η Ατλέτικο είχε την μπάλα ξεκάθαρα με το μέρος της μετά το εις βάρος της ομάδας και ο Ολυμπιακός είχε γυρίσει αρκετά πίσω.

 

Οι "ροχιμπλάνκος" προσπαθούσαν από τα πλάγια και κυρίως από τα αριστερά να διασπάσουν την ερυθρόλευκη άμυνα. Στο 28', ο Μιλιβόγιεβιτς έκοψε με το σώμα του και με αυτοθυσία ένα σουτ του Τουράν με καλές προϋποθέσεις από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Κόντρα στη ροή της αναμέτρησης, ο Θρύλος πέτυχε και δεύτερο γκολ! Στο 31'! Και τι γκολ! Μία έξοχη αντεπίθεση! Ο Ντομίνγκες ξεχύθηκε στην αντεπίθεση έπειτα από πάσα του Αφελάι, ξεκινώντας κάτω από το ύψος της μεσαίας γραμμής. Ο Αργεντινός, με το κεφάλι ψηλά και αρχοντικό στυλ, πάσαρε από τα αριστερά στον Μήτρογλου, ύστερα από κούρσα 40 περίπου μέτρων. Εκεί, ο Κώστας έκανε μία προσποίηση-μισό γκολ. Είχε δει τον Αφελάι να κινείται στην πλάτη του και άφησε την μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του. Ο Ολλανδός κέρδισε την κόντρα από το αποτυχημένο τάκλιν των Μαδριλένων. Βρέθηκε φάτσα με το τέρμα. Και πώς να το χάσεις Ιμπραΐμ, μας; 2-0! Με δεξί ψύχραιμο διαγώνιο πλασέ από το ύψος του πέναλτι, ο Αφελάι ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 2-0 μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού!

 

Το σκορ ήταν ιδανικό για το πρώτο ημίχρονο, αλλά η Ατλέτικο μπήκε άμεσα στη διεκδίκηση ενός θετικού αποτελέσματος, μειώνοντας σε 2-1 στο 38'. Μία στιγμή αμυντικής αδράνειας του Ολυμπιακού ήταν αρκετή για την Πρωταθλήτρια Ισπανίας. Ο Ανσάλντι σέντραρε από τα αριστερά, ο Μάντζουκιτς κινήθηκε πίσω από την πλάτη του Αμπιντάλ και με κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Ρομπέρτο (2-1). Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν με τον Κροάτη επιθετικό. Με τρία λεπτά καθυστερήσεις στο πρώτο ημίχρονο, είχαμε μία αψιμαχία στα τελευταία λεπτά και ο Προένσα "καθάρισε" με δύο κίτρινες κάρτες σε Μανιάτη και Κόκε, ενώ την γλίτωσε ο Γκοντίν. Ο διαιτητής δεν έδωσε φάουλ σε ένα μαρκάρισμα στον Μανιάτη, οι παίκτες της Ατλέτικο δεν σταμάτησαν το παιχνίδι βλέποντας πεσμένο τον παίκτη του Ολυμπιακού και ακολούθησε κοκκορομαχία στην οποία πρωταγωνίστησαν οι παίκτες και των δύο ομάδων. Ήταν ένα καθηλωτικό πρώτο ημίχρονο με τρία γκολ και έντονες ανταλλαγές συναισθημάτων. Ήταν ένας αγώνα με ρυθμό στο... κόκκινο. Η Ατλέτικο Μαδρίτης είχε διπλάσιες τελικές προσπάθειες από τον Ολυμπιακό (6-3) στο πρώτο μέρος, αλλά ο σύλλογος του Πειραιά είχε περισσότερες τελικές εντός εστίας (2-1). Η κατοχή της μπάλας ήταν 45%-55% υπέρ της ομάδας του Σιμεόνε.

 

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε χωρίς αλλαγές. Το σκηνικό ήταν παρόμοιο, με τον Ολυμπιακό να δίνει χώρο στην Ατλέτικο. Ήταν φανερό πως η ομάδα του Μίτσελ επιδίωκε την τακτική των αντεπιθέσεων. Το ζητούμενο, λοιπόν, ήταν να κρατήσει πίσω και να αναζητήσει ένα τρίτο γκολ μέσω κόντρα επίθεσης. Στο 54', ο Μιλιβόγιεβιτς με διώξιμο αυτοθυσίας έκοψε ξανά επικίνδυνο σουτ του Τουράν από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Στο 55', ο συγκινητικός Ντομινγκες βγήκε στην αντεπίθεση, κέρδισε την κόντρα, πασάροντας από τα δεξιά με το δεξί στον Μήτρογλου, που βρισκόταν στο άλλο άκρο. Ο Έλληνας επιθετικός είχε αντίπαλο απέναντί του και έκανε ένα κάκιστο αριστερό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής και σε πλάγια θέση, με την μπάλα να καταλήγει άουτ. Στο 56', ο Γκριεζμάν αντικατέστησε τον Γκάμπι.

 

Στο 57', ο Μίτσελ έκανε την πρώτη αλλαγή με τον Φουστέρ να παίρνει τη θέση του Ντομίνγκες. Ο Ολυμπιακός ήθελε περισσότερη πίεση στην μπάλα και για αυτό μπήκε ο Ισπανός. Ο "Τσόρι" τα έδωσε όλα. Στο 60', ο Ρομπέρτο έκανε την απόκρουση του αγώνα: Ο Τουράν κινήθηκε στα αριστερά της μεγάλης περιοχής, πάσαρε στον Ανσάλντι, ο οποίος μπήκε στην περιοχή και σούταρε με το αριστερό, υποχρεώνοντας τον Ισπανό τερματοφύλακα σε απόκρουση με το δεξί χέρι σε κόρνερ. Ο Ρομπέρτο "έπιασε δουλειά" και στο 62' απέκρουσε ξανά με το δεξί χέρι το αριστερό σουτ εντός περιοχής από τον Γκριεζμάν, σε αντεπίθεση. Η Ατλέτικο πίεζε ασφυκτικά σε αυτό το διάστημα. Ο κόσμος του Ολυμπιακού "ανέλαβε δράση" και στήριζε μοναδικά την ομάδα του. Στο 63', ο Μποτία απομάκρυνε με το σώμα το σουτ του Γκριεζμάν, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα το δεξί σουτ του Τουράν εκτός περιοχής δεν βρήκε στόχο, καθώς η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να κρατήσει την μπάλα με τίποτα σε αυτά τα λεπτά. Στο 66', ο Τσέρτσι πήρε τη θέση του Ραούλ Γκαρθία. Στο 69', ο Εντινγκά αντικατέστησε τον Αφελάι, με τον Μίτσελ να ρίχνει στη μάχη έναν καθαρόαιμο αμυντικό μέσο για να βελτιώσει την κυκλοφορία της μπάλας στη μεσαία γραμμή και να "φορτώσει" το χώρο του κέντρου. Η Ατλέτικο είχε ρίξει όλα τα επιθετικά της όπλα στο ματς. Το παιχνίδι κρεμόταν σε μία κλωστή.

 

Η κατοχή της μπάλας ήταν 42% για τον Ολυμπιακό και 58% για την Ατλέτικο Μαδρίτης στο 71ο λεπτό. Και στο 73', κόντρα ξανά στη ροή της αναμέτρησης, ο Ολυμπιακός έκανε το 3-1 μέσα σε πανδαιμόνιο! Ο Μανιάτης με ψυχή χιλίων λεόντων έκανε... σκόνη τον Ανσάλντι. Του έκλεψε την μπάλα, το πορτοφόλι, το διαβατήριο, τα πάντα! Πάσαρε με τη μία στον Κασάμι ο αρχηγός. Ο Ελβετός έφυγε στην κόντρα και από τα δεξιά της μεγάλης περιοχής πάσαρε παράλληλα με το δεξί στον Μήτρογλου. Τι περιμένετε; Να το χάσει από εκεί ο Κώστας; Μπα! Γύρισε υποδειγματικά το σώμα του, έστειλε τον Μιράντα για... χόρτα, και με αριστερό πλασέ από το ύψος της μικρής περιοχής έστειλε την μπάλα κάτω από τα πόδια του Όμπλακ. Τρέλα, Θρύλε μου! 3-1 και στο 73'! Ο Ναός στο... πόδι! Στο 74', ο Σαούλ πήρε τη θέση του Μάριο Σουάρεθ. Όλα κυλούσαν υπέροχα. Λίγα λεπτά απέμεναν για την κορύφωση των συναισθημάτων. Στο 84', ο Γιαννούλης αντικατέστησε τον Κασάμι. Η Ατλέτικο ήθελε ένα γκολ για να ξαναμπεί στο ματς.  Και το πέτυχε στο 86', μειώνοντας σε 3-2. Ο Γκριεζμάν τελείωσε με αριστερό πλασέ στα δίχτυα μία εξαιρετική σέντρα του Κόκε από τα δεξιά. Παίζει και ο αντίπαλος. Δέύτερη αμυντική αδράνεια των Πειραιωτών, που κόστισε. Στο 88', ο Αμπιντάλ είχε καίρια παρέμβαση στο... βόλεϊ που επιχείρησαν οι παίκτες της Ατλέτικο, διώχνοντας με το αριστερό την μπάλα στο ύψος της μικρής περιοχής. Τα τελευταία λεπτά ήταν ψυχοφθόρα, αναμφίβολα. Τρία λεπτά ήταν οι καθυστερήσεις. Όλοι στο Φάληρο παίζαμε άμυνα. Η Ατλέτικο πίεζε ασφυκτικά. Το 3-2, όμως, έμεινε μέχρι το τέλος! Τεράστια νίκη, ιδανική αρχή στον Α' Όμιλο του Champions League. Έληξε, λέμε!

 

Η φάση που σημάδεψε το ματς:

 

Οι δύο αποκρούσεις του Ρομπέρτο στο 60' και το 62', αντίστοιχα. Κράτησε την ομάδα στα δύσκολα ο Ισπανός.

 

Ο πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα:

 

Ντομίνγκες, Κασάμι, Μιλιβόγιεβιτς διεκδικούν αυτόν τον άτυπο τίτλο. Όλοι, όμως, ήταν υπέροχοι. Δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις. Είναι μεγάλη νίκη, μάγκες.

 

Tι κρατάμε:

 

Ο Ολυμπιακός νίκησε την Πρωταθλήτρια Ισπανίας και φιναλίστ του περυσινού Τσάμπιονς Λιγκ. Τελεία και παύλα.

 

Τι δεν κρατάμε:

 

Κάποια διαστήματα που η ομάδα "έμεινε" πίσω. Κάποια αμυντικά κενά, υπήρξαν. Είναι σπουδαία βραδιά και δεν ξεχνάμε τίποτα


Πηγή: redplanet.gr


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τον Ολυμπιακό ΕΔΩ


Διαβάστε επίσης: