”Μήπως να κάναμε καμία ”Λευκή Νύχτα” μπας και δούμε άσπρη μέρα στον Πειραιά;”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


...του Σαράντου Ευσταθόπουλου

Αυτό το ρητορικό ερώτημα μου απηύθυνε ένας φίλος, χρόνια καταστηματάρχης στον Πειραιά, χθες του Αγίου Πνεύματος... κουνώντας συγκαταβατικά το κεφάλι του!

Και σκέφτηκα με δυο λόγια, να γράψω τι θα έκανα εγώ στην προσπάθεια να πάρει μια ανάσα η αγορά του Πειραιά...

Καθώς η επιτυχία ενός εγχειρήματος δεν είναι δεδομένη, αξίζει όμως η προσπάθεια. 

Επειδή ελέω κρίσης, δεν κινείται φύλλο στην αγορά του Πειραιά και λόγω του γεγονότος ότι τα έργα δεν σε ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν σύντομα...

Καλό θα ήταν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να προσελκύσει ο Πειραιάς αγοραστικό κοινό, από τον ευρύτερο Πειραιά αλλά και την υπόλοιπη Αττική... εντός και εκτός ωραρίου καταστημάτων!

Και τι εννοώ. 

Σε ώρες αιχμής ο Πειραιάς είναι απροσπέλαστος! Μαρτύριο πρώτο μέχρι να φτάσει κανείς στο κέντρο του Πειραιά και επόμενο μαρτύριο να βρει θέση στάθμευσης.

Για ποιο λόγο όμως θα προτιμούσε κάποιος να βγει στον Πειραιά για τα ψώνια του;;;

1. Θα το έκανε πιο εύκολα αν το κυκλοφοριακό ήταν πιο ομαλό!

2. Θα το έκανε αν είχε ένα ισχυρό κίνητρο.

3. Θα το έκανε αν μπορούσε να αποφύγει το κυκλοφοριακό χάος.

Η πρώτη περίπτωση αποκλείεται εξ' ορισμού για αρκετό καιρό ακόμα.

Οι περιπτώσεις 2 και 3 όμως, χρήζουν ιδιαίτερης μελέτης.

Τα κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν στους καταναλωτές είναι πολλά... και σίγουρα θα πρέπει να έχουν ένταση και συχνότητα!

Όχι δηλαδή μια δράση τώρα και μια τα Χριστούγεννα!

Στα πλαίσια αυτά θα μπορούσαν να ενταχθούν και οι Λευκές Νύχτες στον Πειραιά, που θα συνδυάζουν ψώνια με φαγητό και διασκέδαση!

Θα μπορούσαν να ενταχθούν συντονισμένες δράσεις υποδοχής των τουριστών που καταφθάνουν κατά χιλιάδες με τα κρουαζιερόπολοια και οι οποίοι δεν πίνουν ούτε καφέ στον Πειραιά!

Βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα απλά, που αποτελούν προϋπόθεση για μια σύγχρονη και λειτουργική πόλη... όπως για παράδειγμα η δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, τουλάχιστον στα κεντρικά σημεία!

Δράσεις που θα φέρουν πραγματικό αποτέλεσμα στην οικονομία του Πειραιά, η οποία καταρρέει στην κυριολεξία.

Γιατί καλά είναι τα καφέ και τα σουβλατζίδικα και δίνουν και δουλειά σε κόσμο... μα η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο με αυτά!

Προτείνω λοιπόν, όλοι οι αρμόδιοι φορείς, να ορίσουν ανθρώπους με γνώση και εμπειρία, όχι για να καταστρώσουν σχέδια επί χάρτου, αλλά για να υλοποιήσουν μια σειρά από δράσεις... πολλές δράσεις, που θα φέρουν τον Πειραιά και πάλι στο προσκήνιο.

Το χρωστάμε στο λιμάνι και στους Πειραιώτες!