Οι τοπικές κοινωνίες λύνουν το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας με πρωτοβουλία των Δημάρχων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το φυσικό αέριο δίνει την λύση στις τοπικές κοινωνίες για φθηνή ενέργεια ειδικά όσον αφορά στα δημόσια οχήματα και τις ανάγκες θέρμανσης των δημόσιων σχολείων. 

Η πρωτοβουλία αυτής της αντιρρυπαντικής πολιτικής με την οποία επιτυγχάνεται και παράλληλη εξοικονόμηση δαπανών ανήκει στις τοπικές αρχές των μεγάλων πόλεων όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος και η Καρδίτσα. Οι Δήμαρχοι επιθυμούν την διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου και προτείνουν χρηματοδότηση του κόστους μετατροπής των οχημάτων ενώ χαιρετίζουν την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η ΔΕΠΑ για το άνοιγμα της αγοράς της αεριοκίνησης με την λειτουργία πρατηρίων FISIKON σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στο άμεσο μέλλον στον Βόλο, στη Λάρισα και σε άλλες πόλεις. 


Φυσικό αέριο σε οχήματα δημόσιας χρήσης


Με πρωτοβουλία των δημοτικών αρχών λειτουργούν ή αναμένεται να λειτουργήσουν οχήματα CNG δημόσιας χρήσης (απορριματοφόρα και λεωφορεία) σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Οι υπεύθυνοι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι μας μιλούν σχετικά με την χρήση φυσικού αερίου στην πόλη τους και για την ανάγκη διεύρυνσης της εφαρμογής του στα πλαίσια μια αντιρρυπαντικής πολιτικής με προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και το κοινωνικό συμφέρον.


Στην Αθήνα…


Αν.Βαρελάς, Αντνιδήμαρχος  Καθαριότητας και Ανακύκλωσης: «Η ανάγκη για μεγαλύτερη χρήση φυσικού αερίου θα είναι συνεχώς πιο επιτακτική»


«Ο Δήμος της Αθήνας , έχει στόλο 110 απορριμματοφόρων από τα οποία 32 χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο με αποτέλεσμα το ενεργειακό αποτύπωμα μας να είναι αρκετά καλό σε σχέση με την γενικότερη αποτύπωση του Δήμου. Σκοπός μας είναι στα επόμενα χρόνια να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και την υποδομή μέσω συνεργασιών για την μεγαλύτερη χρήση φυσικού αερίου στον Δήμο της Αθήνας. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω την πρόταση του Δημάρχου Αθηναίων προς την ΔΕΠΑ πέρσι στην εκδήλωση στην Τεχνόπολη για την από κοινού δημιουργία σταθμού ανεφοδιασμού σε  οικόπεδο του Δήμου στην Οδό Π. Ράλλη. Θεωρώ ότι στα επόμενα χρόνια και φυσικά ανάλογα και με τις έρευνες που γίνονται σε όλη την χώρα, η ανάγκη για μεγαλύτερη χρήση φυσικού αερίου θα είναι συνεχώς πιο επιτακτική και για οικονομικούς λόγους αλλά και κυρίως περιβαλλοντικούς .Η πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει τους ΟΤΑ σε αυτή την προσπάθεια.»

 

Στην Θεσσαλονίκη…



Αθ. Παπάς, Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας : «Αντιρρυπαντική τεχνολογία στα δημόσια οχήματα»


«Τα ιδιαίτερα επιβαρυμένα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης που μετρούνται στο πολεοδομικό συγκρότημα, που οφείλεται κύρια στην αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων, οδηγούν το Δήμο Θεσσαλονίκης στην υποβολή προτάσεων και στην αναζήτηση μέτρων, για τον περιορισμό των ανωτέρω προβλημάτων. Μία από τις κύριες προτάσεις, ίσως η σημαντικότερη, είναι η αντικατάσταση του συνόλου των οχημάτων, με μικτό φορτίο άνω των 3,5 τόνων (tn), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ανήκει στην κατηγορία Euro 3, με νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Τα οχήματα αυτά εξυπηρετούν κυρίως τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης (απορριμματοφόρα, βυτία μεταφοράς νερού, ανατρεπόμενα οχήματα διαφόρων μεγεθών κι άλλα υποστηρικτικά οχήματα) που σήμερα παρουσιάζουν μεγάλες φθορές και συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό βλαβών και κόστος αποκατάστασης. Με υπολογισμούς ο μέσος όρος των διανυομένων χιλιομέτρων των απορριμματοφόρων οχημάτων, φθάνει τα ογδόντα (-80-) χιλιόμετρα ημερησίως (τα οποία πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου). Τα ανωτέρω οχήματα χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα ρυπογόνα, εξαιτίας των πολλών στάσεων και των συνεχών επανεκκινήσεων, αλλά και της λειτουργίας εν στάση του συστήματος συλλογής και συμπίεσης των απορριμμάτων. Τα νέα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, οχήματα θα πρέπει να είναι προδιαγραφών τουλάχιστον EURO 5 και θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο πεπιεσμένο φυσικό αέριο (Compressed Natural Gas – CNG).»

 

Στην Καρδίτσα…



Κων. Παπαλός, Δήμαρχος Καρδίτσας: «Τα οφέλη είναι δεδομένα αλλά απαιτείται χρηματοδότηση»


«Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων όπως είναι το φυσικό αέριο σε μεγάλα κτίρια, λεωφορεία λειτουργεί θετικά στην οικονομία και το περιβάλλον. Αυτό είναι δεδομένο που δεν αμφισβητείται από κανένα. Δυστυχώς, όμως πολλοί Δήμοι της χώρας λόγω της οικονομικής τους δυσπραγίας δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και το κόστος αντικατάστασης ή μετατροπής που απαιτείται κατά περίπτωση. Εκτιμώ ότι απαιτείται ένα νέο ειδικό πρόγραμμα που θα αφορά τους Δήμους και θα χρηματοδοτεί τέτοιες παρεμβάσεις.»


Στον Βόλο…



Η. Ξηρακιάς, Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών: «Ανάγκη χρήσης φυσικού αερίου στα βαριά  οχήματα του δήμου»


«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να χρησιμοποιήσουμε φυσικό αέριο στα δημόσια οχήματα (πχ απορριματοφόρα) αλλά πρέπει να βρεθεί και η κατάλληλη χρηματοδότηση. Μία βοήθεια είχαμε από το πρόγραμμα Jessica καθώς γενικά ενισχύονται τέτοιου είδους ενέργειες. Δεδομένου ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος οφείλεται κατά 60% στην κυκλοφορία βαρέων οχημάτων όπως είναι πχ τα απορριματοφόρα στους δήμους πρέπει να επισπευτούν οι ενέργειες για την χρήση φυσικού αερίου. Η ΔΕΠΑ έχει ξεκινήσει εργασίες για δημιουργία πρατηρίου στην περιοχή αλλά και ο δήμος από την πλευρά του χρειάζεται ενίσχυση για την μετασκευή οχημάτων.»

 

Φυσικό αέριο στα δημόσια σχολεία


Σε πόλεις όπως είναι η Θεσσαλονίκη, η Καρδίτσα και  η Αθήνα, οι δήμοι υπογράφουν με τις ΕΠΑ συμβάσεις σύνδεσης σχολικών κτιρίων με το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου. Και τα παραδείγματα είναι πολλά: ο  δήμος Δέλτα στη Θεσσαλονίκη προχώρησε στη σύνδεση  20 σχολείων ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία για άλλα 15 σχολικά κτίρια.

 

Όπως ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος, κ. Γλώσσης Γεώργιος, «Ο Δήμος Δέλτα είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης ενέργειας. Η αντικατάσταση του πετρελαίου από φυσικό αέριο σε σχολεία και δημόσια κτήρια του Δήμου αποτελεί   μια από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε,  με στόχο την απεξάρτηση του Δήμου από τη χρήση συμβατικών καυσίμων, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλεται από την Δημοτική Αρχή για αναβάθμιση των σχολικών υποδομών και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την διαμόρφωση των αυλαίων χώρων, καθώς και τον γενικότερο ευπρεπισμό των σχολείων.»



Αλλά και στον Δήμο Θερμαϊκού, ήδη 6 δημοτικά σχολεία συνδέθηκαν με την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και υλοποιήθηκε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλη η απαιτούμενη κατασκευή του δικτύου στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει η ΕΠΑ στην σύνδεση των δημόσιων κτιρίων με σκοπό την ευρύτερη κοινωνική και περιβαλλοντική ωφέλεια.

 

Παράλληλα, στην Θεσσαλία, ο δήμος Καρδίτσας προωθεί τη σύνδεση σχολικών συγκροτημάτων με το δίκτυο φυσικού αερίου προκειμένου να μειώσει το κόστος θέρμανσης των κτιρίων. Έτσι, με πρωτοβουλία του δημάρχου, κ. Παπαλού, ξεκίνησε η διαδικασία αντικατάστασης των καυστήρων πετρελαίου με καυστήρες φυσικού αερίου σε νηπιαγωγεία,  δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια. Ο δήμαρχος Καρδίτσας, δήλωσε σχετικά ότι : «Με το έργο της κατασκευής των δικτύων εσωτερικών εγκαταστάσεων σε σχολικά κτίρια του Δ. Καρδίτσας προωθούμε τη σύνδεσή τους με το δίκτυο του φυσικού αερίου, με το οποία σταδιακά συνδέουμε και άλλα δημοτικά κτήρια, -όπως κάναμε και με το Κολυμβητήριο, - στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειάς μας  για ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση πόρων.



Παράλληλα αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη χρηματοδοτική πηγή,  προωθούμε την ενεργειακή αναβάθμιση του 2ου Δημ. Σχολείου και του συγκροτήματος του 2ου & 5ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου υποβάλλοντας σχετικές προτάσεις στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»  του ΥΠΕΚΑ. Ευελπιστούμε ότι με τις παραπάνω παρεμβάσεις, αλλά και αυτές που σχεδιάζουμε για το προσεχές διάστημα πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη θα επιτύχουμε και μια σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Πόροι που θα αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση άλλων αναγκών των σχολείων μας που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας».



Στην Αττική, τα τελευταία χρόνια μεγάλοι δήμοι (π.χ δήμος Παλαιού Φαλήρου) έχουν υπογράψει συμβάσεις με την ΕΠΑ Αττικής για την παροχή φυσικού αερίου για ζεστό νερό και θέρμανση σε σχολεία  ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί σε θέματα ασφαλείας με πρόβλεψη προληπτικών ελέγχων και επιθεωρήσεων για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος.