ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ: Φωτορεπορτάζ από τα εντυπωσιακά εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε μια βραδιά-ορόσημο για το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» και την πνευματική ζωή του τόπου μας, τελέστηκαν την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2015 τα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Η Βιβλιοθήκη, που αποτελείται από συλλογές βιβλίων σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και τεχνών, παρακολουθεί κατά χρονολογική τάξη και κατά τομέα του επιστητού τα επιτεύγματα του ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού στα γράμματα, στις επιστήμες και τις τέχνες.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε την Ιστορική Βιβλιοθήκη «κιβωτό του Πνεύματος του νέου Ελληνισμού», ενώ εξήρε τη «βαθιά ελληνική συνείδηση όλων εκείνων των σύγχρονων, παγκόσμιας φήμης, λογίων μας, οι οποίοι άφησαν τις Βιβλιοθήκες τους να γίνουν οι ζωοδότες παραπόταμοι που διαμόρφωσαν αυτόν τον διανοητικώς πλωτό ποταμό του Νέου Ελληνικού Πνεύματος».

Στα εγκαίνια μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» Πάνος Λασκαρίδης, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge Αθανάσιος Φωκάς, και ο αρχιτέκτονας και Ιστορικός του Βιβλίου Κωνσταντίνος Στάικος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο στη συμβολή των οδών 2ας Μεραρχίας και Ακτής Μουτσοπούλου, όπου στεγάζεται ο κύριος όγκος της Ιστορικής Βιβλιοθήκης. Οι συλλογές διατηρούν την ενότητά τους σύμφωνα με τον συλλεκτικό προσανατολισμό του κάθε κτήτορα και προβάλλουν τον χαρακτήρα κάθε θεματικής ενότητας, όπως τον διαμόρφωσαν βιβλιογραφικά άνθρωποι των γραμμάτων. Η Βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική αλλά είναι ανοιχτή στους ερευνητές, τους επιστήμονες, τους φοιτητές και σε κάθε ενδιαφερόμενο, που μπορούν με τη βοήθεια των βιβλιοθηκονόμων να έχουν πρόσβαση σε αυτή την αστείρευτη πηγή γνώσης και πολιτισμού.

Πληροφορίες για την Ιστορική Βιβλιοθήκη, καθώς και ο αναλυτικός κατάλογος των επώνυμων συλλογών βρίσκονται στην ιστοσελίδα του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη».

Τη σημαντική για τον ευρύτερο Πειραιά εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος επισήμων, προεξάρχοντος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, παραβρέθηκε στα επίσημα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, τα οποία πραγματοποιήθηκαν χθες, παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Από τον Δήμο Πειραιά, έδωσε το παρών και ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Χρήστος Αγραπίδης.

Η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, αποτελούμενη από περίπου 280.000 τεκμήρια, είναι μοναδική στην Ελλάδα και είναι στη θεματολογία της μια από τις σπουδαιότερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεντρώνει συλλογές βιβλίων σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για τον Πειραιά και με την τιμητική παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν τέτοιες οικογένειες με τόσο μεγάλη προσφορά όχι μόνο στον Πειραιά αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Μία οικογένεια η οποία μέσα από την προσπάθεια του Ιδρύματος Αικατερίνης
Λασκαρίδη, τη βιβλιοθήκη της και τους άλλους πυλώνες της δραστηριότητάς της, προάγει τον πολιτισμό, προάγει τις επιστήμες, προάγει την παιδεία και τη γνώση. Συμφωνώ με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, τον κύριο Πάνο Λασκαρίδη, ότι αυτά είναι τα ζητούμενα για τη σημερινή εποχή στην Ελλάδα: Να βελτιώσουμε την Παιδεία μας και τη γνώση μας, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αύριο.

Είναι μία πραγματικά αξιόλογη προσπάθεια. Είμαι υπερήφανος ως Δήμαρχος, που φιλοξενεί η πόλη μας το συγκεκριμένο Ίδρυμα το οποίο όμως είναι υπερτοπικό, ξεπερνάει τον Πειραιά. Είναι μια προσφορά σε όλη τη χώρα και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλη την οικογένεια Λασκαρίδη.

Είναι τόσο ισχυρή η παρουσία του Ιδρύματος που θα είναι απαράδεκτο να μην βρούμε κοινούς τόπους δράσης και φυσικά η πρωτοβουλία ανήκει στον Δήμο Πειραιά. Είναι δική μας ευθύνη να προσεγγίσουμε ένα Ίδρυμα δραστήριο με προσφορά και να προτείνουμε κοινές δράσεις. Νομίζω ότι αν κάνουμε σοβαρές προτάσεις θα υπάρχει άμεση ανταπόκριση».

Δείτε τις φωτογραφίες: