ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ – ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ: Εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στη Δραπετσώνα, βρίσκεται 70 μέτρα από σπίτι !

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία από το συγκρότημα Χαΐνηδες, στην περιοχή των Λιπασμάτων, διοργάνωσε χθες 15 Ιουνίου στις 19:30, ο δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ενάντια στις ρυπογόνες δραστηριότητες της Oil One.
«Έχουμε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας λημμάτων από τα πλοία στον Πειραιά, το οποίο βρίσκεται 70 μέτρα από το τελευταίο σπίτι της περιοχής, βρίσκεται δηλαδή στον οικιστικό ιστό, κάτι που είναι απαράδεκτο» εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος.

«Αυτό που συμβαίνει δεν συνάδει με την περιοχή, αφού πρόκειται για μια περιοχή η οποία είναι υπό ανάπλαση, δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά και φιλοδοξεί να δώσει μια νέα ταυτότητα και έναν άλλο χαρακτήρα στην πόλη για τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτόν τον λόγο εμείς δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι στο γεγονός αυτό».

Η περιοχή των «Λιπασμάτων» πήρε το όνομά της από το εργοστάσιο στη Δραπετσώνα, τη βιομηχανική μονάδα της ανώνυμης ελληνικής εταιρείας Χημικών προϊόντων και Λιπασμάτων («Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ.»), που κατασκευάστηκε τον Οκτώβριο του 1910. Η μονάδα ήταν χτισμένη σε παραθαλάσσια περιοχή, ενώ από την έναρξη της λειτουργίας της από τον Νικόλαο Κανελλόπουλο έως και το 1946 που αγοράσθηκε από τον Μποδοσάκη-Αθανασιάδη, το εργοστάσιο κυριαρχούσε στην οικονομική ζωή του Πειραιά. Υπέστη μεγάλες ζημίες την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά παρέμεινε σε λειτουργία και τη δεκαετία του ’50 γνώρισε νέα, μεγάλη άνθηση. Το 1993 η εταιρεία υπήχθη στη διαδικασία της εκκαθάρισης, το εργοστάσιο πέρασε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο το 1999 έπαυσε οριστικά να λειτουργεί.

«Σε εκείνη την περιοχή ήταν όλες οι ρυπογόνες εγκαταστάσεις όλης της Αττικής. Οι άνθρωποι πίεζαν για πολλά χρόνια, ώστε να μεταφερθούν οι βιομηχανίες όχι για να κλείσουν. Εδώ όμως και 19 χρόνια που έκλεισε το εργοστάσιο, η περιοχή παρέμενε ανενεργή με ευθύνη των ιδιοκτητών της» αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Βρεττάκος.

Τον Ιούλιο του 2016 ψηφίστηκε στη Βουλή σχετική ρύθμιση για την οριστική παραχώρηση της λιμενικής ζώνης των Λιπασμάτων από τον ΟΛΠ στον δήμο. Προηγουμένως, η έκταση είχε εξαιρεθεί από τη Σύμβαση Παραχώρησης Δημοσίου – ΟΛΠ και, στη συνέχεια, ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας συμπεριέλαβε σε νομοσχέδιο ειδικό άρθρο (49) στο οποίο ορίστηκε ως «Περιοχή Λιπασμάτων» η χερσαία έκταση (περίπου 86.000 τ.μ.) μέσα στη χερσαία ζώνη του ΟΛΠ από τον λιμενοβραχίονα Κράκαρη, έως τον όρμο της Δραπετσώνας (δεξαμενές καυσίμων).

Σημειώνεται ότι από τα 640 στρέμματα της περιοχής, μόνο τα 160 περίπου ανήκουν αυτή τη στιγμή στον δήμο. «Καταφέραμε σε λιγότερο από έναν χρόνο από την παραχώρηση να μπούμε σε μια περιοχή που ήταν σκουπιδότοπος, με εκατοντάδες τόνους μπάζα και καταφέραμε να φτιάξουμε ένα ανοιχτό θέατρο, τρία γήπεδα και έναν χώρο περιπάτου δίπλα στη θάλασσα» τόνισε ο κ. Βρεττάκος.
« Όλη όμως αυτή η παρέμβαση έγινε με τη δουλειά των εργαζομένων στον δήμο σε τέσσερις μόνο μήνες, γιατί ακόμα και σε αυτές τις εποχές, όταν οι άνθρωποι θέλουν να προσφέρουν μπορούν να επιτύχουν πολλά πράγματα. Το κίνητρο αυτών των ανθρώπων είναι ένα και μοναδικό, ότι θέλουν να βοηθούν σε πράγματα που θα κάνουν όμορφη τη ζωή και την πόλη τους. Αυτή η ιστορία μας κάνει όλους περήφανους» πρόσθεσε.

«Στόχος» σύμφωνα με τον δήμαρχο Κερατσινίου- Δραπετσώνας «είναι να πλημμυρίσει αυτή η περιοχή με κόσμο». Πλήθος εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί μέσα στο καλοκαίρι, αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο της περιοχής, που φιλοδοξεί να γίνει πόλος πολιτισμού και μοχλός ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία.

Πριν από τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας του δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στον Υδατόπυργο, ενώ για όσους και όσες επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτή και τη συναυλία με τους Χαΐνηδες, τα Μέσα Μεταφοράς που εξυπηρετούν από ΗΣΑΠ Πειραιά, είναι το τρόλεϊ 20 και το λεωφορείο 859.