ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ: Έφτασαν στον Πειραιά 3.000 αγρότες από την Κρήτη! (φωτο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μεγάλο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο προετοιμάζει για σήμερα Παρασκευή (12/02/2016) αλλά και για αύριο Σάββατο (13/02) στην Αθήνα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Φωτορεπορτάζ: Λευτέρης Παρτσάλης, Γιώργος Διαμαντάκης, Μάνος Πιτσιδιανάκης, Βασίλης Σκουλαράκος, Λευτέρης Σουχάιμπ, Νικόλ Παπάζογλου

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

kriti

Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα.

Έφτασαν το πρωί της Παρασκευής (12/2) τα τρία πλοία από την Κρήτη που μετέφεραν 2.000 αγρότες και κτηνοτρόφους από τους τέσσερις νομούς του νησιού.

Κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου και βρίσκονται αυτή την ώρα.

1agrotes

Το κτήριο του υπουργείου έχει περικυκλωθεί από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Οι αγρότες φωνάζουν συνθήματα και επιδιώκουν να προσεγγίσουν την είσοδο του υπουργείου. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα για να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΗΣΑΠ σε συνεννόηση με την Αστυνομία αυξάνει τα δρομολόγια των συρμών από τον Πειραιά, με σκοπό να διευκολυνθεί η μετάβαση των αγροτών από το λιμάνι προς την Αθήνα.

agroteshsap1 1

Οι αγρότες της Κρήτης ήταν οι πρώτοι που επιβιβάστηκαν στους συρμούς του Ηλεκτρικού στον Πειραιά, ενώ καθ'οδόν προς την Αθήνα, τραγουδούσαν κομμάτια του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη.

agroteshsap2 1

Την αρχή έκανε λίγο μετά τις 05:40 το πρωί το επιβατικό/οχηματαγωγό πλοίο «Blue Galaxy» στο πλοίο επέβαιναν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τους νομούς Χανιών και Ρεθύμνης.

Λίγα λεπτά αργότερα κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά και τα άλλα δύο πλοία από την Κρήτη που μετέφεραν το μεγαλύτερο όγκο των αγροτών από τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Το πρόγραμμα των αγροτών θέλει μετά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κατευθυνθούν στο Σύνταγμα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να εκφράσουν δυναμικά την διαμαρτυρία τους για το ασφαλιστικό και φορολογικό, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα, σημειώνοντας ακόμη πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό και δεν ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση.

Υπολογίζεται ότι έως τις 18:00 το απόγευμα θα έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες και από τις άλλες περιοχές.

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση τους στην κινητοποίηση των αγροτών εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος και η ΑΔΕΔΥ την ίδια ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στις 11 το πρωί του Σαββάτου το ΠΑΜΕ διοργανώνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια και η ΑΔΕΔΥ θα δώσει το παρόν στην πλατεία Συντάγματος.

Tο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για να σταματήσει τους αγρότες

Εν τω μεταξύ σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Αστυνομία. Με τα έως τώρα δεδομένα το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνει δράσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ για την Αθήνα έχουν προγραμματιστεί τρεις ζώνες ελέγχου, ώστε σε καμία περίπτωση να μην φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα. Μάλιστα θα πραγματοποιούνται έρευνες σε νταλίκες και τρένα για...κρυμμένα τρακτέρ.

Η πρώτη ζώνη ελέγχου, είναι εκεί που υπάρχουν μπλόκα των αγροτών στην Αττική, δηλαδή στα διόδια Αφιδνών, στον κόμβο Μαρκοπούλου, στο Καλαμάκι, στον Μαραθώνα, στην Πάχη Μεγάρων, και στο 57ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Η δεύτερη ζώνη της Αστυνομίας θα είναι περιμετρικά της Αθήνας (Σταυρός Αγίας Παρασκευής, Αττική Οδός, Χαλυβουργική κ.α.) και στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η τελευταία στο κέντρο και συγκεκριμένα στις εισόδους που οδηγούν στο Σύνταγμα.

Την ίδια ώρα, από τις άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας θα ελέγχεται η κίνηση των τρακτέρ, που τυχόν θα επιχειρήσουν να κατευθυνθούν στην Αττική, ώστε να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυκλοφορία στα εθνικά δίκτυα.

Σημειώνεται ότι οι εντολές είναι να μην υπάρξουν συγκρούσεις, γι' αυτό στην πρώτη ζώνη τον κύριο λόγο θα έχει η Τροχαία, ενώ τα ΜΑΤ θα είναι σε επιφυλακή, περισσότερο στο κέντρο της πόλης.

Πηγή: newsbomb