Τι είπε ο Γιάννης Μώραλης για πλημμύρες και μουσικό σχολείο Πειραιά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Εκτενή αναφορά στις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τον Πειραιά και το Μουσικό Σχολείο Πειραιά, έκανε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης.


Συγκεκριμένα, ανέφερε τα κάτωθι:

"Φαινόμενα όπως αυτά -και θα εστιάσω κυρίως στην Παλαιά Κοκκινιά- που παρουσιάστηκαν και τα προβλήματα που προέκυψαν δεν δύναται να αντιμετωπιστούν από το Δήμο. Αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν το λέω εγώ, το λένε οι μηχανικοί και οι ειδικοί επιστήμονες. Είναι μια κοινή διαπίστωση με την Περιφέρεια, με την οποία βρέθηκα στο σημείο την επόμενη ημέρα και είχαμε σύσκεψη χθες. Τα προβλήματα δεν είναι αυτά που ορισμένοι επιχείρησαν να πουν -όχι μόνο για εμάς αλλά και για άλλους Δήμους- για τα φρεάτια δηλαδή, διότι η ποσότητα του νερού που «κατέβηκε» είτε από τη Νίκαια είτε από το Λόφο του Βώκου και «ενώθηκε» στην Κοκκινιά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τα φρεάτια. Αυτό για οποιονδήποτε λογικό άνθρωπο μηχανικό ή μη είναι γνωστό. Γι΄ αυτό άλλωστε το φαινόμενο αυτό έχει συμβεί κατ εξακολούθηση. Άρα αν δεν γίνουν έργα σημαντικά, έργα ευρείας έκτασης που δεν είναι μόνο στον Δήμο μας, αλλά και σε όμορους Δήμους, αν δεν γίνουν αντιπλημμυρικά έργα δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί παρόμοιο καιρικό φαινόμενο ειδικά με αυτή την ένταση.»

«Στην κατεύθυνση αυτή και μετά από κοινή διαπίστωση με την Περιφέρεια και τον κ. Γιώργο Γαβρίλη θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη μια συνάντηση στην Περιφέρεια, που θα συμμετέχει η Περιφέρεια, ο Δήμος Πειραιά, ο Δήμος Νίκαιας και η ΕΥΔΑΠ, ώστε πρώτα να πιστοποιήσουμε γιατί δημιουργήθηκε το πρόβλημα και μετά να προχωρήσουμε σε μελέτες για να μπορέσουν να γίνουν έργα, τα οποία, όπως αντιλαμβάνεστε όσοι γνωρίζετε τα του Δήμου Πειραιά και αρμοδιότητά του δεν είναι και την οικονομική δυνατότητα δεν έχει.

Έχει την οικονομική δυνατότητα η Περιφέρεια και αν απαιτούνται τόσο μεγάλα έργα θα ζητήσουμε τη συνδρομή της Κυβέρνησης. Αυτή είναι η άποψή μου και σε ένα βαθμό είμαι ικανοποιημένος γιατί ταυτίζονται οι απόψεις τουλάχιστον και της Περιφέρειας και του Δημάρχου της Νίκαιας με τον οποίο μίλησα.»

«Επαναλαμβάνω όμως για πολλοστή φορά πως αν δεν γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις και αντιπλημμυρικά έργα θα έχουμε δυστυχώς σε παρόμοια καιρικά φαινόμενα το ίδιο αποτέλεσμα. Απ΄ την άλλη πλευρά θα πρέπει και εμείς ως Δήμος -και ήδη δόθηκαν οι εντολές στους αρμόδιους Αντιδημάρχους- λόγω της αλλαγής των καιρικών φαινομένων να καθαρίζονται τα φρεάτια ακόμα πιο συχνά ώστε και σε ηπιότερα καιρικά φαινόμενα να μην έχουμε παρόμοια προβλήματα».

«Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του προβλήματος την Παρασκευή, όλο το επιτελείο του Δήμου ήμασταν εδώ και εγώ και οι Αντιδήμαρχοι και ο Γενικός Γραμματέας. Όσα συνεργεία μπορούσαμε να βγάλουμε στον δρόμο, ήταν στον δρόμο, είτε τα συνεργεία καθαριότητας, είτε τα συνεργεία πρασίνου και όποια άλλα συνεργεία είχαμε. Με πολύ μεγάλες δυσκολίες αφού είχε πλημμυρίσει όλη η Θηβών, δεν μπορούσαμε για αρκετές ώρες να βγάλουμε καλαθοφόρα ή αμάξια από το γκαράζ.

Ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική, με την Τροχαία, με την Αστυνομία οι οποίοι προσπάθησαν να συνδράμουν με πολύ μεγάλες δυσκολίες λόγω της κυκλοφοριακής κίνησης. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, κινητοποιήθηκαν οι μηχανισμοί, οι αρμόδιοι μηχανικοί βγήκαν για να καταγράψουν. Αν και είναι ευρέως γνωστό, επαναλαμβάνω ότι για τις κατοικίες υπεύθυνος είναι ο Δήμος, για τα καταστήματα υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια. Λειτούργησε επίσης ειδικό τηλεφωνικό κέντρο. Οφείλω να σας πω ότι την πρώτη μέρα, το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, η υπηρεσία μας δέχθηκε 48 τηλεφωνικές κλήσεις από δημότες, 6 αφορούσαν σε καταγραφή ζημιών σε κατοικίες, 25 αφορούσαν σε καταγραφή ζημιών σε καταστήματα και οι πολίτες παραπέμφθηκαν στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, 11 κλήσεις για αυτοκίνητα και δίκυκλα και οι πολίτες παραπέμφθηκαν στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων, 6 αφορούσαν σε μετακίνηση οχημάτων και δόθηκαν οδηγίες για παραπομπή στην Τροχαία Πειραιά. Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου η υπηρεσία δέχθηκε 24 τηλεφωνικές κλήσεις εκ των οποίων 5 αφορούσαν σε καταγραφή ζημιών σε κατοικίες, 10 αφορούσαν σε καταγραφή ζημιών σε καταστήματα και οι πολίτες παραπέμφθηκαν στην Περιφέρεια, 9 αφορούσαν σε καταγραφή ζημιών σε αυτοκίνητα.»

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο Δήμος Πειραιά περιμένει ένα κονδύλι από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας ώστε να δώσει άμεσα το βοήθημα των 586 ευρώ ανά κατοικία. Θέλω να πιστεύω πως αυτό το μικρό βοήθημα, θα έχουμε πάρει τα χρήματα Δευτέρα ή Τρίτη, θα μπορέσουμε να το διαθέσουμε για τις κατοικίες που επλήγησαν. Είχαμε παράπονα από δημότες για το αν συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με το Νόμο, υπόγεια, κοινόχρηστοι χώροι και ΙΧ. Αυτό δεν αφορά το Δήμο Πειραιά αλλά τη νομοθεσία. Τα ΙΧ δεν συμπεριλαμβάνονται στη λογική ότι υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες καλύπτουν τέτοιου είδους ζημιές. Οι κοινόχρηστοι χώροι και τα υπόγεια δεν συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με τη νομοθεσία. Παρόλα αυτά συμφωνήσαμε και με την Περιφέρεια να στείλουμε το σύνολο των ζημιών το οποίο καταγράψαμε και θα πιέσουμε μαζί με την Περιφέρεια προκειμένου να συμπεριληφθούν και αυτές οι περιπτώσεις στις αποζημιώσεις.

Εύχομαι να υλοποιηθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού για άμεση αποζημίωση, γιατί κατά το παρελθόν, έχουμε όλοι ζήσει ότι αυτές οι αποζημιώσεις είτε δεν δίνονται ή αργούν πάρα πολύ. Αυτή η κατάσταση επικράτησε στο Δήμο σύμφωνα με τα στοιχεία. Πιστεύω ότι μετά την Τρίτη στη συνάντηση με την Περιφέρεια θα ενημερώσω είτε σε επόμενη συνεδρίαση είτε τους επικεφαλής τι έγινε στη σύσκεψη και να δούμε πως θα προχωρήσουμε.»

Για το Μουσικό Σχολείο Πειραιά επισήμανε:

«Στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Είδα χθες το Σύλλογο Γονέων του Μουσικού Σχολείου και είχαμε μια συζήτηση η οποία κινήθηκε σε δύο άξονες. Πρώτον να ανοίξει το συντομότερο δυνατό ώστε τα παιδιά να μην χάνουν τα μαθήματα και δεύτερον μια σειρά ζητημάτων, διαχρονικών προβλημάτων όπως μου είπαν οι γονείς, που αφορούν στην κτιριακή εγκατάσταση. Θα αναφερθώ τώρα στο άμεσο θέμα, πότε μπορεί να ανοίξει το Μουσικό Σχολείο.

Αυτό που προέχει είναι να ανοίξει το σχολείο. Ο στόχος τον οποίο βάλαμε από κοινού με τους γονείς είναι να ανοίξει το σχολείο τη Δευτέρα. Από το πρωί συνεργεία δικά μας είναι στο σχολείο και προσπαθούν σε πρώτη φάση να καθαρίσουν, το υπόγειο που έχει πλημμυρίσει, από νερά, πετρέλαια και αναθυμιάσεις με σκοπό να μπουν αύριο οι ηλεκτρολόγοι, να δουν τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις για να μπορέσει το σχολείο να λειτουργήσει τη Δευτέρα, όχι σε τέλειο βαθμό, αλλά να μπορέσουν τα παιδιά να πάνε στα μαθήματά τους. Αντιλαμβάνομαι ότι οι γονείς στην αγωνία τους, για να ξεκινήσουν μάθημα τα παιδιά, μπορούν να κάνουν παρατηρήσεις εν είδει μηχανικών ή οτιδήποτε άλλο. Δεν είμαι μηχανικός, ενημερώθηκα το πρωί, αν το συνεργείο δούλευε κατάλληλα και για παράπονα που υπήρχαν. Και οι Αντιδήμαρχοι ήταν παρόντες και τις πρώτες μέρες και σήμερα και οι μηχανικοί του Δήμου. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, θα δουλέψουμε και το Σαββατοκύριακο όλοι ως ομάδα, πιθανόν μάλιστα να ενισχυθεί η προσπάθεια και από εξωτερικό συνεργείο, προκειμένου να ανοίξει το σχολείο τη Δευτέρα.

Αυτός ήταν ο στόχος από τη συνάντηση που είχαμε, αυτός ο στόχος παραμένει. Δεν έχει ο Δήμος Πειραιά -πιθανόν και άλλοι Δήμοι- τη δυνατότητα τέτοιου είδους παρεμβάσεις ή τέτοιους είδους επιδιορθώσεις να γίνονται μέσα σε μια ή δύο ημέρες. Ευχής έργον θα ήταν να είχαμε τη δυνατότητα αυτή, αλλά οι δυνατότητες που έχουμε σε μέσα και ανθρώπους είναι αυτές. Με δεδομένη την αργία της Τρίτης κινητοποιηθήκαμε το συντομότερο δυνατό και θέλω να πιστεύω ότι θα ανοίξουμε το σχολείο τη Δευτέρα».