Ο Πειραιάς τιμάει τον Ανδρέα Γαρύφαλλο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη μεγάλη ετήσια γιορτή κολύμβησης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Πειραιά που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα (19.00) της Πέμπτης.

Η εφετινή εκδήλωση θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία καθώς θα συνοδευτεί με την τελετή ονοματοδοσίας του κολυμβητηρίου σε «Δημοτικό Κολυμβητήριο Πειραιά Ανδρέας Γαρύφαλλος» στη μνήμη του αείμνηστου «πατριάρχη» της ελληνικής υδατοσφαιρισης.

Η σχετική εισήγηση της προέδρου του ΟΠΑΝ, Σταυρούλας Αντωνάκου είχε εγκριθεί προσφάτως από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά.

Η καριέρα του Ανδρέα Γαρύφαλλου ξεκίνησε το 1943 από το Μικρολίμανο και έγινε ο αθλητής «σύμβολο» του Εθνικού Πειραιά. Με τους «κυανόλευκους» ο Γαρύφαλλος κατέκτησε 17 πρωταθλήματα (σε 21 διοργανώσεις!) και 6 κύπελλα από το 1953 έως το 1958 (δηλαδή όλα)! Στην πρώτη διοργάνωση του κυπέλλου το 1953, με αντίπαλο !

γαρυφαλος

Είχε 140 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα, ενώ διετέλεσε επί χρόνια και αρχηγός της. Ως αθλητής, μετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 (Μέξικο), όπου ήταν και προπονητής ταυτόχρονα (!), πετυχαίνοντας 4 γκολ. Νωρίτερα με την Εθνική ομάδα μετείχε στους 1ους Μεσογειακούς Αγώνες (Αλεξάνδρεια) όπου η Ελλάδα ήταν 3η, καθώς και το 1967 στην Τύνιδα (4η η Ελλάδα). Το 1958 ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής κολύμβησης στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.

Διακρίθηκε ακόμα με τη Εθνική Ενόπλων Δυνάμεων, με την οποία κατέκτησε δύο παγκόσμια πρωταθλήματα έχοντας διπλό ρόλο ως παίκτης – προπονητής. Όταν σταμάτησε την ενεργό δράση δούλεψε ως ομοσπονδιακός προπονητής επί μια 15ετία και με την Εθνική ομάδα συμμετείχε σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, πέντε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και έξι Ευρωπαϊκά.

Ως ομοσπονδιακός τεχνικός, οδήγησε σε δύο διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων, το 1968 στο Μεξικό (14η) και το 1980 στη Μόσχα (10η). Ήταν προπονητής της Εθνικής ομάδας Ανδρών, στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1975 στο Αλγέρι 4η) και του 1979 στο Σπλιτ (4η). Το 1993 ως προπονητής της Εθνικής εφήβων κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο του ελληνικού πόλο σε διεθνή διοργάνωση (χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Σοπρόν της Ουγγαρίας, νικώντας με 9-8 την Ιταλία στον μικρό τελικό).

Πηγή:kanaliena.gr