Συνέδριο με θέμα Ιατρική Ευθύνη και Βιοηθική στις 16-17 Ιανουαρίου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Συνέδριο με θέμα «Ιατρική Ευθύνη και Βιοηθική- Σύγχρονες προσεγγίσεις και προοπτικές του μέλλοντος - Το ανθρώπινο πρόσωπο» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015,  στην Aίθουσα 'Ευρώπη' στη Νομική Βιβλιοθήκη, οδός Μαυρομιχάλη 23. Το Συνέδριο πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος ΩΝΑΣΗ.    
 
Τα ζητήματα που πραγματεύεται το συνέδριο είναι διεπιστημονικά, καθώς σε αυτό συμπεριλαμβάνονται ως ομιλητές νομικοί, ιατροί, ειδικοί στη φιλοσοφία και την ηθική, θεολόγοι και άλλοι. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν ζητήματα ιατρικής ευθύνης και βιοηθικής στο ειδικότερο πεδίο της χειρουργικής προσώπου (γναθοχειρουργικής, περιοδοντολογίας, πλαστικών επεμβάσεων στο πρόσωπο, όπως οι μεταμοσχεύσεις προσώπου μετά από εγκαύματα κ.λπ.-facial transplants, oral and maxillofacial surgery e.tc.). Πρόκειται για κάποιες από τις πιο σημαντικές ειδικότητες της χειρουργικής, αν όχι τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό, καθώς αφορούν τo ίδιο το πρόσωπο του ασθενούς, το οποίο κατεξοχήν συνδέεται με την εικόνα και την προσωπικότητά του ατόμου. Τα σχετικά ζητήματα δεν έχουν παρουσιασθεί ποτέ σε συνέδριο στην Ελλάδα, αν και υπάρχει ασφαλώς ευρύτατη ξένη σχετική βιβλιογραφία. Ευρύτατη είναι στην Ελλάδα η βιβλιογραφία που αφορά στην αξία και τη σημασία του προσώπου και της εικόνας του στο δίκαιο. Στο συνέδριο θα επιχειρηθεί ο συνδυασμός των δύο βασικών αυτών επιστημονικών ειδικοτήτων, της ιατρικής και της νομικής, ειδικά στο θέμα της ιατρικής ευθύνης και της βιοηθικής με κέντρο όμως το ίδιο το πρόσωπο του ατόμου. Οι ομιλίες θα πλαισιωθούν από κεντρικά θέματα προβληματισμού της ιατρικής ευθύνης και της βιοηθικής.
 
Αναλυτικό πρόγραμμα των ομιλητών και της θεματολογίας μπορείτε να δείτε στη σελίδα http://mrbc.gr/conference/program
 
Το Συνέδριο συνδιοργανώνουν το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Ερευνητική ομάδα Πληροφορία: Ρύθμιση, Ιστορία και Πολιτισμός (IHRC)  και η Νομική Βιβλιοθήκη με τη συνεργασία της E-THEMIS.
 
Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι η κ. Μαρία Κανελλοπούλου Μπότη, Επ. Καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου.
 
Την επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου απαρτίζουν η κ.Μαρία Κανελλοπούλου Μπότη, Επ. Καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου, η κ. Ευσταθία Σινανιώτη, Περιοδοντολόγος - Εμφυτευματολόγος, ΜSc., Dr.med.dent. και η κ. Φερενίκη Παναγοπούλου-Κουτνατζή, Δρ. Ν. (Ηumboldt), Μ.Δ.Ε. (Παν. Αθηνών), Μ.P.H. (Harvard).
 
Η εγγραφή για την παρακολούθηση του Συνεδρίου δεν έχει κόστος, αλλά είναι υποχρεωτική.
 
Όσοι επιθυμούν να το παρακολουθήσουν καλούνται να συμπληρώσουν  και να υποβάλλουν την φόρμα εγγραφής στην σελίδα του Συνεδρίου:  http://mrbc.gr/registration
 

1poster full