ΦΟΥ ΤΣΕΝΓΚ ΚΙΟΥ: Στα 30 κορυφαία λιμάνια του κόσμου ο Πειραιάς μέχρι το 2018!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Για τα σχέδια της Cosco, για το λιμάνι του Πειραιά, μίλησε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΦου Τσενγκ Κιου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Όπως ανέφερε ο Φου Τσενγκ Κιου, βασικός στόχος της Cosco είναι "το λιμάνι του Πειραιά να συμπεριληφθεί στο επόμενο διάστημα στα 30 μεγαλύτερα λιμάνια μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε παγκόσμιο επίπεδο".

Στο πλαίσιο αυτό η Cosco στοχεύει σε αύξηση του όγκου των εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται από το λιμάνι του Πειραιά κατά 35% έως το 2018.

"Η Cosco θέλει να αυξήσει την κίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι στα 5 εκατομμύρια TEU, με βάση το σχέδιο της να καταστήσει την Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κόμβο για το ταχέως αναπτυσσόμενο εμπόριο μεταξύ της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης", δήλωσε σχετικά ο Φου Τσενγκ Κιου. "Εάν φθάσουμε το επίπεδο αυτό το λιμάνι του Πειραιά θα είναι μεταξύ των 30 μεγαλύτερων λιμανιών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων», ανέφερε νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ.

Σημειώνεται ότι η σχεδιαζόμενη επέκταση θα καταστήσει τον Πειραιά το πέμπτο μεγαλύτερο λιμάνι από πλευράς κίνησης εμπορευμάτων από όγδοο που είναι σήμερα, ξεπερνώντας τα ισπανικά λιμάνια Βαλένθια και Αλτζεσίρας, σύμφωνα με στοιχεία του PortEconomics.

Όπως αναφέρει το Reuters οι επενδύσεις τη Cosco, για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του λιμανιού είχαν ως αποτέλεσμα η κίνηση να υπερ-τριπλασιαστεί, από το 2010, φθάνοντας στα 3,3 εκατ. TEU από 880.000, ενώ προβλέπεται να φθάσει τα 3,7 εκατομμύρια φέτος. Έτσι o Πειραιάς "εκτινάχθηκε" πέρυσι στην 44η θέση της παγκόσμιας κατάταξης εμπορευματικών λιμανιών από την 93η που ήταν το 2010.

Η εμπορευματική δραστηριότητα αντιστοιχεί σε πάνω από το μισό του συνολικού τζίρου του Πειραιά, που ανήλθε σε περίπου 100 εκατ. ευρώ πέρυσι. Με βάση τη σύμβαση ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, η Cosco πρέπει να ολοκληρώσει επενδύσεις περίπου 300 εκατ. ευρώ σε μία πενταετία, πριν αποκτήσει ένα πρόσθετο 16% των μετοχών του.

Στο πλαίσιο αυτό ο Φου Τσενγκ Κιου δήλωσε ότι "οι πρόσθετες επενδύσεις θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την αναβάθμιση των επισκευών πλοίων, των εφοδιαστικών αλυσίδων και δραστηριοτήτων κρουαζιέρας". Σημειώνεται ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο θα είναι έτοιμο ένα αναλυτικό επιχειρησιακό πρόγραμμα του Οργανισμού.

"Με τις επενδύσεις μας θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας", σημείωσε ακόμη ο Φου Τσενγκ Κιου. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των συνδικάτων, για την πώληση του ΟΛΠ, ο Φου Τσενγκ Κιου επεσήμανε πως "η Cosco είναι πολύ προσεκτική και πολύ σοβαρή για τα θέματα αυτά και τα αντιμετωπίζει σύμφωνα με τη νομοθεσία".

Σημειώνεται πως στον ΟΛΠ σήμερα εργάζονται περίπου 1.100 άτομα.