ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ: Καθησυχαστική η Cosco για τη λειτουργία του σταθμού κοντέινερ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αδιατάρακτες οι προσεγγίσεις πλοίων και αυξημένοι οι όγκοι αλλά πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει πρόβλημα με τις παραλαβές φορτίων.

Αδιατάραχτη παραμένει, τουλάχιστον για την ώρα, η εύρυθμη λειτουργία του εμπορικού λιμένα του Πειραιά που διαχειρίζεται η κινεζική παραχωρησιούχος παρά την επιβολή capital controls.

Οπως αναφέρουν κύκλοι της θυγατρικής της Cosco Pacific στην Ελλάδα ΣΕΠ Α.Ε. η οποία διαχειρίζεται τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, «κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με τις προσεγγίσεις των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον τερματικό σταθμό, αφού η εταιρεία έχει φροντίσει και έχουν υπάρξει οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τους πελάτες που διασφαλίζουν όλα τα μέρη».

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, η διακίνηση συνεχίζει να καταγράφει αυξητικούς ρυθμούς σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι δηλώσεις αυτές της Cosco έρχονται ως απάντηση στις πληροφορίες που ήθελαν να έχει αποτραπεί η προσέγγιση πλοίων λόγω έκτακτης απαίτησης προκαταβολών.

«Τα όσα σχετικά κυκλοφόρησαν, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και ασφαλώς δεν τεκμηριώνονται» υπογραμμίζουν εμφατικά από το Νέο Ικόνιο.

Επιπλέον, διαβεβαιώνουν ότι οι παραλαβές φορτίων έχουν μια κανονικότητα, αφού τόσο το τοπικό Ε΄ Τελωνείο όσο και η κεντρική διοίκηση έχουν φροντίσει για συναλλαγές μέσω e-banking. Σε ό,τι αφορά όμως το θέμα της παραλαβής εκφορτωμένων στο ΣΕΜΠΟ εμπορευματοκιβωτίων, προς εισαγωγή στην Ελλάδα ή προώθηση προς τις ευρωπαϊκές αγορές (όχι transit) εκτιμάται ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει πρόβλημα καθυστερήσεων λόγω πληρωμών από πλευράς των δικαιούχων, αφού ούτως ή άλλως τα containers αυτά μένουν συνήθως δυο-τρεις ημέρες στους προβλήτες του Πειραιά.

Σχετικά με την αντίδραση της Cosco στα τελευταία γεγονότα, σημειώνεται ότι η Cosco είναι μια κρατική κινεζική εταιρεία και η κινεζική κυβέρνηση έχει κάνει παρέμβαση στην Ευρώπη υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Αρα ισχύει η επίσημη θέση της κινεζικής κυβέρνησης και τίποτε άλλο δεν μπορεί να ειπωθεί σε τοπικό επίπεδο».

Υπενθυμίζεται πως το Πεκίνο διά του πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κετσιάνγκ δήλωσε πως «επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» και να επιτευχθεί μία συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

«Αυτό που εύχεται η Κίνα, είναι να δει μία Ευρώπη ενωμένη, μία Ευρώπη ευημερούσα και ένα ισχυρό ευρώ» υπογράμμισε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. «Αυτό δεν εξυπηρετεί μονάχα τα συμφέροντα της Ευρώπης αλλά επίσης εκείνα της Κίνας» συμπλήρωσε.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή