ΠΡΟΣΟΧΗ: Θύματα χάκερ εκατοντάδες κάτοχοι iPhone

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Θύματα χάκερς έπεσαν στην Αυστραλία αρκετοί χρήστες συσκευών Apple.


Οι συσκευές τους iPhone, iPod και iMac κλειδώθηκαν και οι δράστες ζητούσαν λύτρα για να επιτρέψουν και πάλι στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις συσκευές τους.

Το μήνυμα που βρήκαν οι χρήστες στις Αpple συσκευές τους, όταν προσπάθησαν το πρωί να τις χρησιμοποιήσουν, έλεγε ότι έχουν πέσει θύμα των χάκερς «Oleg Pliss» και ότι αν θέλουν να τις ξεκλειδώσουν έτσι ώστε να της επαναχρησιμοποιήσουν θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Συγκεκριμένα οι χάκερς ζητούν το ποσό των 100 αμερικανικών δολαρίων το οποίο ζητούν να τους καταβληθεί μέσω PayPal.

Το πώς οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση στις συσκευές δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό, ωστόσο εικάζεται ότι τα κατάφεραν χακάροντας τους λογαριασμούς χρηστών στο iCloud και κατόπιν ενεργοποιώντας τη ρύθμιση «lost mode» (λειτουργία απώλειας) που κλειδώνει αμέσως τη συσκευή. Η ρύθμιση αυτή επιλέγεται από τους χρήστες συσκευών Apple όταν πέφτουν θύματα κλοπής προκειμένου οι κλέφτες να μην έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Από την πλευρά της η Apple τηρεί σιγήν ιχθύος, παρά το γεγονός ότι τα online forum της εταιρείας για θέματα τεχνικής υποστήριξης, έχουν κατακλυστεί από μηνύματα χρηστών που έχουν πέσει θύματα των χάκερς αυτών και εκφράζουν εκεί την ανησυχία τους αλλά και το θυμό τους.