Καλύτερη καθημερινότητα στην πόλη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ας βοηθήσουμε όλοι στη διαμόρφωση «πράσινων» πόλεων

Με την πάροδο του χρόνου, παρατηρείται ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα χωριά τους και μετοικούν σε μεγάλα αστικά κέντρα σε αναζήτηση καλύτερων επαγγελματικών προοπτικών. Αυτή η εξέλιξη καθιστά απαραίτητη τη διαμόρφωση των πόλεων σε κέντρα, φιλικά προς το περιβάλλον και τον κάτοικο. Κι ενώ στο παρελθόν θα πίστευε κανείς ότι η καθαρή ατμόσφαιρα είναι προνόμιο μόνο της υπαίθρου, η υιοθέτηση των κατάλληλων μέτρων μπορεί να μετατρέψει οποιοδήποτε αστικό κέντρο σε «περιβαλλοντικό παράδεισο» ικανό να προσφέρει ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής στους κατοίκους και τους επισκέπτες του, να επιβαρύνει λιγότερο το ευρύτερο περιβάλλον και τελικώς να συντελέσει στην αειφορία...

Ασφαλώς, μία πόλη φιλική στο περιβάλλον και τον άνθρωπο δεν είναι κάτι που πραγματοποιείται εύκολα, ούτε από τη μια μέρα στην άλλη – όμως, ήδη, μια νέα, καλύτερη προσέγγιση του όρου «αστικό περιβάλλον» διαμορφώνεται σε όλον τον κόσμο. Ας δούμε μερικές από τις ιδέες που συντελούν σε ένα καλύτερο αύριο στα αστικά κέντρα και είναι ρεαλιστικά εφαρμόσιμες, ακόμα και σήμερα, ακόμα και στη χώρα μας.

Υιοθέτηση του φυσικού αερίου ως πηγή ενέργειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Το φυσικό αέριο φημίζεται για τη μεγάλη οικονομία που προσφέρει σε επαγγελματίες και ιδιώτες με τη χρήση του σε καταστήματα, βιοτεχνίες και τη βιομηχανία, στα σπίτια μας, καθώς και για τις ανάγκες μετακινήσεων και μεταφορών (ΜΜΜ, ΙΧ και οχήματα επαγγελματικών στόλων). Ωστόσο, εξίσου σημαντικά και ωφέλιμα είναι και τα περιβαλλοντικά του πλεονεκτήματα. Η εκτεταμένη χρήση του σε μεγάλα αστικά κέντρα έχει σαν αποτέλεσμα πολύ μικρότερη επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος και καθαρότερη ατμόσφαιρα, . Για αυτό άλλωστε, έχει καταστεί υποχρεωτική η χρήση του φυσικού αερίου, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, για τη θέρμανση χώρων, την παροχή ζεστού νερού και την παρασκευή φαγητού σε επαγγελματικούς χώρους και κατοικίες.

Διάδοση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς φιλικών προς το περιβάλλον

 

Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν καταστεί πολύ λιγότερο επιβαρυντικά στο περιβάλλον σε σχέση με παλαιότερες εποχές. Εκεί όμως που η φιλικότητά τους προς το περιβάλλον αγγίζει εντυπωσιακά επίπεδα είναι όταν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κινούνται με φυσικό αέριο. Και αυτό γιατί τα οφέλη για το περιβάλλον από τη χρήση φυσικού αερίου στην κίνηση οχημάτων είναι πολύ μεγάλα, με συντριπτικές μειώσεις στις εκπομπές ρύπων και βλαβερών για την ανθρώπινη υγεία σωματιδίων.

Έτσι, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο καλύτερη θα είναι η ποιότητα ζωής των κατοίκων μιας πόλης, στην οποία τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης (ή επαγγελματικής χρήσης) κινούνται με φυσικό αέριο στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται ότι κατέληξαν οι αρμόδιοι φορείς, με αποτέλεσμα σήμερα να κυκλοφορούν στους δρόμους της πρωτεύουσας περί τα 600 λεωφορεία ΟΣΥ (πρώην ΕΘΕΛ), καθώς και τα πρώτα ταξί φυσικού αερίου, τα οποία τροφοδοτούνται από το δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού φυσικού αερίου κίνησης FISIKON - όπως είναι η εμπορική ονομασία του - το οποίο έχει υλοποιήσει και αναμένεται να επεκτείνει το προσεχές διάστημα η ΔΕΠΑ. Τέλος, σημειώνεται ότι οχήματα φυσικού αερίου δημόσιας χρήσης στην Αθήνα, προστίθενται  περισσότερα από 100 απορριμματοφόρα δήμων.

Το ίδιο παράδειγμα, φαίνεται να ακολουθεί σιγά-σιγά και η Θεσσαλονίκη, οι κάτοικοι της οποίας έχουν ήδη αγκαλιάσει το φυσικό αέριο στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Η διείσδυση του «πράσινου» καυσίμου το 2013 ανήλθε στο 48% του πληθυσμού της συμπρωτεύουσας, ενώ εκτιμάται ότι το 2018 το ποσοστό αυτό θα έχει φτάσει το εντυπωσιακό νούμερο του 64%! Εξέλιξη η οποία αναμένεται να έχει εξαιρετικά θετικές επιδράσεις στο περιβάλλον της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ενώ, το περασμένο φθινόπωρο, ξεκίνησε τη λειτουργία του ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού FISIKON στη Θεσσαλονίκη, στο Δήμο Πυλαίας, επί της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, ανοίγοντας και επίσημα το «δρόμο» της αεριοκίνησης για τη συμπρωτεύουσα.

Χρήση κοινόχρηστων ποδηλάτων

Το ποδήλατο είναι φιλικό στο περιβάλλον, χρησιμοποιείται με μεγάλη ευκολία αλλά και χαρά από όλους και προσφέρει μια εναλλακτική για γρήγορη μετακίνηση εντός των πόλεων. Αποτελώντας ένα εξαιρετικά αποδοτικό μέσο για τη μείωση των ρύπων στην πόλη και τη βελτίωση της υγείας των χρηστών του, παρέχει οικονομική και οικολογική μετακίνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα ήδη λειτουργούν αυτοματοποιημένα συστήματα κοινόχρηστων ποδηλάτων σε πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα αλλά και το Ναύπλιο, ενώ πολλοί ακόμα δήμοι βρίσκονται σε στάδιο μελέτης για υιοθέτησή τους, μεταξύ αυτών η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη όπου υπάρχει σχέδιο για κυκλοφορία 1000 και 450 ποδηλάτων αντίστοιχα. 

Η δική μας συνεισφορά

Ασφαλώς, πέρα από την πολιτεία και τους φορείς, απαραίτητη είναι και η δική μας συνεισφορά στη διαμόρφωση μίας καλύτερης πραγματικότητας στην πόλη μας. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωνόμαστε και να γνωρίζουμε πως μπορούμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο στο να γίνει μια πόλη πιο πράσινη. Πρωτεύουσα σημασία παίζει φυσικά ο περιβάλλοντας χώρος καθενός μας. «Πράσινα σπίτια» σημαίνει πρωτίστως, πράσινα μπαλκόνια, ανθισμένοι κήποι και περιποιημένα παρτέρια… Και είναι στο χέρι όλων μας να εξασφαλίσουμε αυτή την όμορφη εικόνα.


Στις μέρες μας όμως, υπάρχουν πολλοί ακόμη τρόποι στη διάθεσή μας: επιλέγοντας φυσικό αέριο για το σπίτι, το αυτοκίνητο, την επιχείρησή μας, ανακυκλώνοντας, αγοράζοντας οικολογικές λάμπες, λέγοντας όχι σε περιττές συσκευασίες, κάνοντας οικονομία στη χρήση νερού αλλά και ηλεκτρισμού, χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή ακόμη καλύτερα ποδήλατο, αποφεύγοντας τα πράγματα μίας χρήσης και πολλά-πολλά ακόμα…

Όλοι μαζί με γνώση, δημιουργική σκέψη και βέβαια φιλική στο περιβάλλον και τον άνθρωπο ενέργεια μπορούμε να κατοικούμε σε πόλεις με υψηλή ποιότητα ζωής!