Κώστας Κατσαφάδος: Οι προτάσεις του για το λιμάνι του Πειραιά στην εκδήλωση Money Show 2013

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τις προτάσεις του για τις προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού του Πειραιά παρουσίασε ο βουλευτής της ΝΔ Α΄Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά που συμμετείχε στη διοργάνωση Money Show 2013, στο ξενοδοχείο Athens Hilton.

 

Ο κ. Κατσαφάδος κατά την ομιλία του, υποστήριξε ότι πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην πόλη του Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή, που θα συνδέεται με τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που προσφέρει η λειτουργία του λιμανιού, επισημαίνοντας ότι  από το λιμάνι του Πειραιά, διακινούνται 18 εκατομμύρια επιβάτες σε ετήσια βάση, οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις πλοίων υπερβαίνουν τις 40.000 ενώ διακινούνται και 2.500.000 εμπορευματοκιβώτια, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο με τις εμπορικές συμφωνίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και με τις νέες υποδομές που δημιουργούνται.

 

Ο βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς στην συμφωνία με την Cosco που είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών στον τομέα της κίνησης των εμπορευμάτων, προσθέτοντας όμως ότι πρέπει να βελτιωθούν οι παρεχόμενες διοικητικές υπηρεσίες από το ίδιο το κράτος, όπως είναι η ηλεκτρονική διεκπεραίωση τελωνειακών εγγράφων, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση των εμπορικών συναλλαγών για τις εξαγωγές και η δυνατότητα χρήσης σε 24ωρη βάση των τελωνειακών υπηρεσιών.

 

«Στην προώθηση και άλλων παρόμοιων συνεργασιών και συμφωνιών , πρέπει να επικεντρωθούμε. Το επιτυχημένο μοντέλο συμφωνίας με την Cosco, δημιουργεί προοπτικές μιας εκτεταμένης συνεργασίας και καλλιέργειας στενότερων οικονομικών σχέσεων. Η παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και οι υποδομές που δημιουργήθηκαν στον τομέα των μεταφορών με τη σιδηροδρομική γραμμή, αποτέλεσαν τη βάση για την τριμερή συμφωνία ανάμεσα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στην Cosco και την Hewlett Packard», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος.

 

 

Ο κ. Κατσαφάδος τόνισε ακόμη πως ο Πειραιάς δεν αρκεί να χαρακτηριστεί ως home port για την κρουαζιέρα, αλλά να προσφέρει και ξεχωριστές υπηρεσίες που θα τον κατατάξουν στην κορυφή των επιλογών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κρουαζιέρας αλλά και των επισκεπτών. Όπως τόνισε, γι αυτό βασική προϋπόθεση  θα είναι η στενή συνεργασία αεροδρομίου και λιμανιού και η επέκταση των υπηρεσιών, όπως το check-in που θα μπορεί να το κάνει ο επισκέπτης από το λιμάνι κερδίζοντας χρόνο αλλά και η μεταφορά των αποσκευών από και προς το λιμάνι ή το αεροδρόμιο.

 

«Μέσα από τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών μπορούν να χρηματοδοτηθούν υποδομές που θα καταστήσουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό το λιμάνι του Πειραιά στον τομέα της κρουαζιέρας.

Από εκεί και πέρα όμως απαιτείται μία σύγχρονη στρατηγική marketing για να αξιοποιήσει και η πόλη του Πειραιά την παρουσία των επισκεπτών από την κρουαζιέρα. Να αναδείξουμε τα σημεία ενδιαφέροντος, να σχεδιάσουμε μία τουριστική διαδρομή για να μείνουν στον Πειραιά οι επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια. Η τουριστική διαδρομή πρέπει να περιλαμβάνει το πολιτιστικό κεφάλαιο αυτής της πόλης, τα σημεία ενδιαφέροντος ακόμα και την αξιοποίηση του ανακαινισμένου δημοτικού θεάτρου με εκδηλώσεις που δίνουν έμφαση και προβάλουν τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία», τόνισε ο κ. Κατσαφάδος.

 

Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στην πόλη του Πειραιά, εκτιμώντας πως η ολοκλήρωσή της με τα τρία μουσεία και τους χώρους  πολιτισμού και αναψυχής, μετατρέπουν το λιμάνι σε λιμάνι πολιτισμού και τον Πειραιά σε πόλη πολιτισμού.