Κρήτη: Ψηφοφόρος ετών… 102 – Δείτε τι δηλώνει!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Δηλώνει ενεργός πολίτης και στα 102 του χρόνια έριξε για ακόμα μία φορά την ψήφο του στην κάλπη.
Ο Μιχάλης Σαριδάκης ή Περτσελής όπως είναι το παρατσούκλι του από το χωριό Κασταμονίτσα του Δήμου Μινώα Ηρακλείου,
γεννήθηκε καφετζής όπως είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του...

Την Κυριακή αποφάσισε για ακόμα μία φορά να πάει στην κάλπη και να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Αγέραστος και ακούραστος, πολύ πριν τον πόλεμο, μέχρι σήμερα συνεχίζει να σερβίρει καφέδες με χαμόγελο. Ξεκίνησε να φτιάχνει καφέδες "από 10 χρονών κοπέλι" στο χωριό του, στο καφενείο του μεγάλου του αδελφού. 

Στα 15 του δούλεψε σε καφενείο στο Ηράκλειο και 4 χρόνια μετά που πήγε στρατιώτης, πάλι καφετζής ήταν, στη λέσχη αξιωματικών.
Προπολεμικά, από το 1938 που αποστρατεύθηκε, άνοιξε στην Κασταμονίτσα το δικό του καφενείο κι όλα αυτά τα χρόνια έχει φτιάξει εκατομμύρια καφέδες.

Έχει σερβίρει τον βασιλιά Γεώργιο, τη βασίλισσα Σοφία, τους Βενιζέλους, τον Ιωάννη Μεταξά, υπουργούς, βουλευτές, στρατηγούς, επιστήμονες, αντάρτες της κατοχής, Άγγλους αξιωματικούς, όπως τον Πάτρικ Λη Φέρμορ που απήγαγε τον στρατηγό Κράιπε, αλλά και τη μόνιμη πελατεία του που είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ο τούρκικος ή ελληνικός καφές έχει τη φιλοσοφία του και τα "μυστικά" του ενώ θυμάται τους Τούρκους στην Κρήτη και έχει πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο, αλλά και τους Γερμανούς στην κατοχή.

"Ο καλός καφές είναι ο μερακλίδικος καφές», υποστηρίζει και εξηγεί: «Ο πετυχημένος καφές γίνεται από μερακλή καφετζή που έχει όρεξη, μεράκι, υπομονήκαι βγάζει από μέσα του θετική ενέργεια και που δεν βαριέται όταν ο πελάτης του ζητήσει καφέ".

Οι κάτοικοι στην Κασταμονίτσα αλλά και οι άλλοι καφετζήδες του χωριού αναγνωρίζουν τον αιωνόβιο συγχωριανό τους ως μερακλή που ακολουθεί την παραδοσιακή μέθοδο και είναι εναντίον του καφέ της μηχανής.