Έφυγε από τη ζωή γνωστός σκηνοθέτης

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Τζορτζ Σλούιζερ, σκηνοθέτης του «Vanishing» και της τελευταίας ταινίας του Ρίβερ Φίνιξ, «Dark Blood» έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια.

Ο Ολλανδός δημιουργός, με διακρίσεις σε ταινίες μυθοπλασίας, αλλά και ντοκιμαντέρ, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας από το 2007, μετά από ένα σοβαρό ανεύρυσμα.

Ο Σλούιζερ πρωτοεμφανίστηκε στο φεστιβάλ Βερολίνου το 1961, όταν κέρδισε βραβείο για το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του «Low Lands», που ήταν και το ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία.

Αλλά πέρασαν αρκετά χρόνια έως ότου έγινε γνωστός με το ολλανδικό θρίλερ του «Spoorloos», μια ταινία που ο ίδιος ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ χαρακτήριζε ως «την πιο τρομακτική που έχω δει ποτέ» και η βασική της πλοκή περιστρεφόταν γύρω από την προσπάθεια ενός άνδρα να εντοπίσει την εδώ και τρία χρόνια εξαφανισμένη φίλη του. Η ταινία καθιέρωσε τη φήμη του Σλούιζερ στα κινηματογραφικά πράγματα και ο σκηνοθέτης συμφώνησε να γυρίσει ο ίδιος το αγγλόφωνο ριμέικ της επιτυχίας του στο Χόλιγουντ, με Τζε Μπρίτζες, Κίφερ Σάδερλαντ και την ανερχόμενη το 1992 Σάντρα Μπούλοκ. Η ταινία «The Vanishing» δεν είχε πάντως ανάλογη υποδοχή με την πρωτότυπη, ούτε από το κοινό, ούτε από την κριτική.

Η Μπερλινάλε ήταν η διοργάνωση που πρόβαλε περισσότερο το έργο του. Το 1972 ξαναβρέθηκε στο φεστιβάλ για το «John, the Knife and the River», ενώ 20 χρόνια μετά παρουσίασε το «Utz», κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος του Μπρους Τσάτγουϊν και έξι χρόνια αργότερα, το «Τhe Commissioner».

Αντιθέτως, στην Αμερική ο Σλούιζερ δε στάθηκε και πολύ τυχερός. Ένα χρόνο μετά το αποτυχημένο ριμέικ της «Εξαφάνισης» καταπιάστηκε με το «Dark Blood», μια ταινία που διαδραματίζεται στην αμερικανική έρημο και πρωταγωνιστές ήταν ο Ρίβερ Φίνιξ, η Τζούντι Ντέιβις κι ο Τζόναθαν Πράις. Με τον πρόωρο θάνατο του Φίνιξ το 1993, μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε κλαμπ του Λος Άντζελες, η ταινία έμεινε ανολοκλήρωτη, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο τον δημιουργό, η επιμονή του να τη φέρει εις πέρας ακόμα και 20 χρόνια μετά, ήταν ένας στόχος ζωής που τον κρατούσε ζωντανό τα τελευταία χρόνια.

Και πάλι το φεστιβάλ Βερολίνου ήταν αυτό που φιλοξένησε πέρυσι εκτός συναγωνισμού το «Dark Blood», αν και η προώθηση της παραγωγής ως «η συγκινητική επάνοδος του Ρίβερ Φίνιξ στην οθόνη μετά το θάνατό του» δεν ήταν αρκετή για να δημιουργήσει περισσότερο θόρυβο γύρω από μια μέτρια ταινία.

Ο Σλούιζερ βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας και το 2010, όχι για κάποια ταινία του, αλλά για τον δημόσιο ισχυρισμό του ότι είχε υπάρξει μάρτυρας της δολοφονίας δύο μικρών Παλαιστινίων από τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, κατά τη διάρκεια σφαγής αμάχων σε στρατόπεδα προσφύγων των περιοχών Σάμπρα- Σατίλα του Λιβάνου το 1982, την εποχή που ο Σαρόν διατελούσε υπουργός Άμυνας. Οι δηλώσεις του αναμενόμενα χαρακτηρίστηκαν από τις Αρχές του Ισραήλ ως «μια σύγχρονη συκοφαντία του αίματος».

Πηγή: athensmagazine.gr