ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ: Συνεχίζονται οι απολογίες των συλληφθέντων για λαθρεμπόριο καυσίμων (φωτο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στον 7ο ανακριτή Πειραιά απολογούνται από το πρωί οι έξι, από τους 15 συνολικά, συλληφθέντες για την υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων που αποκάλυψε η ΕΛ.ΑΣ, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της εταιρείας πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ αλλά και μία γυναίκα, στενή συνεργάτης του.

Στην εισαγγελία Πειραιά και στο γραφείο του ανακριτή βρίσκονται, επίσης, ο συνδικαλιστής και τμηματάρχης της διεύθυνσης Περιβάλλοντος, ο υπάλληλος του Α' Τελωνείου Πειραιά καθώς και δύο ακόμα άτομα που φέρονται ως συνεργάτες του προέδρου της ΕΤΕΚΑ.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, στο κατηγορητήριο που έχει συντάξει ο ανακριτής, το ποσό των διαφυγόντων δασμών και φόρων κατ' εκτίμηση δεν είναι 3,5 εκατ. ευρώ όπως είχε ανακοινώσει αρχικά η ΕΛ.ΑΣ, αλλά 662.800 ευρώ.

Επίσης, οι συνήγοροι υποστηρίζουν ότι το λεγόμενο λαθρεμπόρευμα δεν είναι τα περίπου 4,5 εκατ. λίτρα πετρελαίου ναυτιλίας που έχει αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ, αλλά 8,5 χιλιάδες λίτρα, ενώ αναφέρουν ότι πολλά από τα στοιχεία που επισημαίνονται στα διαβιβαστικά της αστυνομίας αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και όχι σε συνθηματικούς κωδικούς.

3

Μάλιστα, όπως τόνισαν, έχουν προσκομιστεί στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δύο από τους κατηγορούμενους είχαν φιλική σχέση για πάνω από 20 χρόνια καθώς οι γυναίκες τους τυγχάνει να είναι συγγενείς, ενώ αναφορικά με τη συνθηματολογία για την πολυκατοικία δηλώνουν ότι αφορά καταγγελία πολιτών για όχληση από τη λειτουργία πρατηρίου υγρών καυσίμων.

Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι στη δικογραφία δεν υπάρχει έκθεση προσδιορισμού διαφυγόντων φόρων και δασμών ενώ αναφορικά με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας δεν υπάρχουν προσημειωμένα χαρτονομίσματα και δεν προκύπτει κάποιο στοιχείο από τηλεφωνικές συνομιλίες.

Έξω από τα δικαστήρια παραμένουν συγγενείς των συλληφθέντων για συμπαράσταση.

Στην υπόθεση της λαθρεμπορίας καυσίμων που αποκάλυψε η ΕΛ.ΑΣ, εμπλέκονται συνολικά 24 άτομα - στελέχη κρατικών υπηρεσιών, οδηγοί βυτιοφόρων και πρατηριούχοι.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες, που κρατούνται στη ΓΑΔΑ, θα απολογηθούν αύριο και τη Δευτέρα. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό κακουργήματος, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατ΄έξακολούθηση και κατάχρηση εξουσίας.

2-1

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι την τελευταία διετία ξεπερνούν τα 3.500.000 ευρώ. Μέχρι τώρα έχουν κατασχεθεί 8.000 λίτρα ναυτιλιακού καυσίμου, πέντε βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς καυσίμων και 18.400 ευρώ.

Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι η υπόθεση για το κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων παρακολουθείτο εδώ και δύο χρόνια από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης ασφάλειας δυτικής Αττικής.

Οι ίδιοι οι αστυνομικοί, όπως τονίζεται, είναι αυτοί που έλεγξαν το βυτίο με τα περίπου 6 χιλιάδες λίτρα λαθραίου ναυτιλιακού καυσίμου που αποκάλυψε ο δημοσιογράφος του star Βαγγέλης Γκούμας το βράδυ της Πέμπτης στο Πάτημα Ασπροπύργου. Μάλιστα μετά από αυτό το περιστατικό οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε νέες έρευνες στην περιοχή, ενώ οι έλεγχοι για το λαθρεμπόριο καυσίμων θα επεκταθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες το επόμενο διάστημα και σε άλλες περιοχές της χώρας.