ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Διεθνής διάκριση για το Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μια ομάδα μαθητών από το Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό «Zero Robotics 2014» καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, σε συμμαχία με δύο αμερικανικές μαθητικές ομάδες.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι κλήθηκαν να αναλάβουν τον έλεγχο μικροσκοπικών δορυφόρων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με στόχο τη λήψη των καλύτερων εικόνων ενός εικονικού αστεροειδούς.

Οι φιναλίστ που συμμετείχαν σε αυτό το παιχνίδι ρομποτικής, μεταξύ των οποίων ήταν η ελληνική ομάδα, έπρεπε να γράψουν αλγόριθμους που έλεγχαν τα ρομπότ Spheres- Synchronised Position Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellites (στα ελληνικά «Σφαίρες»).

Οι Σφαίρες είναι δορυφόροι μεγέθους μπάλας του βόλεϊ που αιωρούνται στον Σταθμό, χρησιμοποιώντας 12 ακροφύσια, τα οποία κινούνται με συμπιεσμένο αέριο. Αυτά τα αυτόνομα ρομπότ έχουν τη δική τους ισχύ και πρόωση, αλλά πρέπει να προγραμματιστούν εκ των προτέρων για το πώς θα κινηθούν.

Οι Ευρωπαίοι και Ρώσοι φιναλίστ συναντήθηκαν στο Τεχνικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕSA) στην Ολλανδία (ESTEC), ενώ οι ομάδες των ΗΠΑ και του Μεξικού συνδέθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).

Το πρώτο βραβείο κατέκτησε η συμμαχία «LakeElevenVadars» που συμπεριλάμβανε τους «Cora's Eleven» από την Ιταλία. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ομάδα από την Ελλάδα «Ζάννειο Stardust» που συμμετείχε για πρώτη φορά. Σε συνεργασία με μαθητικές ομάδες από δύο σχολεία των ΗΠΑ (Bacon από το σχολείο Charlottesville High School της Βιρτζίνια και BRRobotics από το σχολείο Lawrenceville School του Νιου Τζέρσι), έχασαν στον τελικό με απειροελάχιστη διαφορά.