Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης για τα Θρησκευτικά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Φως στο τούνελ της σοβαρότατης κρίσης που είχε ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, με αφορμή τις ανιστόρητες επιθέσεις του υπουργού Παιδείας κατά της Ιεραρχίας αλλά και τις προωθούμενες αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, έδωσε η χθεσινοβραδινή δίωρη ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή μητροπολιτών και υπουργικών στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Επί της ουσίας, καταγράφηκε η φανερή υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στις αξιώσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, η οποία, διά του Προκαθημένου της, είχε ζητήσει κατεπείγουσα απευθείας συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, οι δύο πλευρές ομονόησαν στο γεγονός ότι οι τόνοι της αντιπαράθεσης πρέπει να πέσουν και μάλιστα γρήγορα, για το καλό της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «χρυσή τομή» αποκρυσταλλώθηκε στην ακόλουθη φράση: «Τα προγράμματα σπουδών ναι μεν παραμένουν σε ισχύ, αλλά ο διάλογος για το μάθημα των Θρησκευτικών θα γίνει από μηδενική βάση».

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε το στίγμα του κλίματος που επικράτηση κατά τη σύσκεψη αλλά και του τι θα γίνει από εδώ και στο εξής : «Ήρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία.  Ξεκινάει ένας αγώνας διαλόγου για το πρόγραμμα σπουδών».

Ειδικότερα δε για τα Θρησκευτικά είπε: «θα συνεχίσουν να διδάσκονται με τα παλιά βιβλία, μέχρι να γραφτούν νέα, έπειτα από συνεννόηση και διάλογο ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία».

Η «παράκαμψη» του Φίλη και η αναδίπλωση του υπουργού

Η οπισθοχώρηση της κυβέρνησης, αλλά και η παράκαμψη των απαράδεκτων θέσεων του υπουργού Παιδείας, αποτυπώνονται στη χαρακτηριστική δήλωση που έκανε ο ίδιος ο Νίκος Φίλης κατά την έξοδό του από το πρωθυπουργικό γραφείο: «Δεν έχουμε δογματική αντίληψη. Θέλουμε τον διάλογο πάρα πολύ και εφ’ όλης της ύλης με την Εκκλησία».

Ουσιαστικά, ο υπουργός υποχρεώθηκε σε άμεση και άτακτη αναδίπλωση επί των όσων είχε δηλώσει το τελευταίο διάστημα, εγείροντας σοβαρές αντιδράσεις και οδηγώντας τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους σε αδιέξοδο.

Τι λέει το Μαξίμου για τη συνάντηση

Από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις».

«Κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί», επισημάνθηκε στην ίδια ανακοίνωση.

Κατά τα λοιπά, στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν πέραν του Αρχιεπισκόπου και του πρωθυπουργού, οι μητροπολίτες Σπάρτης, Φθιώτιδος και Μεσογαίας, ο νομικός σύμβουλος Θεόδωρος Παπαγεωργίου, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.