Νέα πρόκληση Σόιμπλε: Το Grexit είναι σαν την απόπειρα δολοφονίας μου!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών, ο προκλητικός Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξαναχτυπά παραλληλίζοντας την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με την απόπειρα δολοφονίας του.

Πρόκειται για ένα σχόλιο τουλάχιστον άστοχο και ατυχές. Ειδικά όταν δεν ξεκαθαρίζει κάποιος ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα…

Σε δείπνο που διοργάνωσε προς τιμήν του η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι ο πρώην Έλληνας ομόλογός του, Γιάννης Βαρουφάκης, ένας πολύ έξυπνος οικονομολόγος, είπε κάποτε: «Αν διαγράψετε το χρέος μας, σε τρία χρόνια θα είμαστε ξανά στο σημείο που είμαστε σήμερα».

«Απλώς αναφέρω ό,τι είπε ο κ. Βαρουφάκης. Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα κερδίζει. Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε στους Έλληνες για το πώς θα πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικότεροι. Ειδάλλως πρόκειται για «απύθμενο πηγάδι». Μπορείς να ρίξεις μέσα όσο κρασί θες, αλλά απλώς θα εξαφανιστεί».

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, τα ευρωπαϊκά δάνεια έχουν μέσο όρο ωρίμασης τα 31 χρόνια, αλλά και με περίοδο χάριτος 10 ετών, ενώ η εξυπηρέτηση του επιτοκίου έχει «παγώσει». «Αυτό σημαίνει ότι το σημερινό βάρος της Ελλάδας είναι μηδέν ευρώ», υποστηρίζει.

Ο Γερμανός υπουργός επαναλαμβάνει ότι είχε συζητήσει ενδεχόμενο Grexit με τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και χρησιμοποιεί τον εαυτό του ως παράδειγμα για να επαναφέρει τη θέση του για προσωρινή έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ.

«Ένα Grexit θα ήταν ένα τρομερό βήμα και ο πληθυσμός θα υπέφερε. Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα θα βελτιώνονταν την αμέσως επόμενη ημέρα. Το βίωσα αυτό στη δική μου περίπτωση. Κάποιος σε πυροβολεί και βρίσκεσαι πεσμένος στο έδαφος. Αλλά την ίδια ώρα, η κατάστασή σου συνεχίζει να βελτιώνεται, και γίνεται καλύτερη μέρα με τη μέρα» δηλώνει.

Πάντως, ο κ. Σόιμπλε εκφράζει την πεποίθησή του για συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. «Αν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του προγράμματος είναι θετικά, δεν θα υπάρξει κούρεμα» διαμηνύει εκ νέου.