Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι πια απομονωμένη – Η απόφαση του Eurogroup δικαιώνει τις προσπάθειές μας

1
Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


«Σήμερα η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη και απομονωμένη, αλλά βρίσκει ισχυρή υποστήριξη από μια σειρά πολιτικών δυνάμεων και κυβερνήσεων που έχουν πια κατανοήσει ότι δικαιούται επιτέλους να γυρίσει σελίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, που πραγματοποιείται ένα περίπου 24ωρο μετά το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ξεκινώντας την εισήγησή του, υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι μια μέρα σημαντική. Και είναι σημαντική διότι μετά από έξι χρόνια διαρκών περικοπών, κακών ειδήσεων και σκληρής λιτότητας είχαμε επιτέλους καλές ειδήσεις». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι ειδήσεις είναι καλές όχι μόνο για την πορεία της χώρας αλλά κυρίως για την ελληνική κοινωνία που δικαιούται μετά τον ορυμαγδό της ύφεσης να κοιτάξει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία.

Στο χθεσινό Eurogroup, πρόσθεσε, μετά από έξι χρόνια συνεδριάσεων όπου η Ελλάδα καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου επισφραγίστηκε μια θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας. Μια αλλαγή η οποία συντελείται εδώ και καιρό και έχει να κάνει με την διεθνή θέση της χώρας. Με την ευρωπαϊκή πορεία της αλλά και με τους συμμάχους που έχουμε πλέον δίπλα μας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τονίζοντας την ανάγκη «να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και του δανεισμού», ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «έχει δημιουργηθεί μια πεποίθηση και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι αυτός ο τόπος δικαιούνται να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης. Αυτή η αλλαγή στάσης, αυτός ο μεγάλος μετασχηματισμός δεν έπεσε από τον ουρανό, δεν ήταν θείο δώρο, αλλά ήταν αποτέλεσμα των διαπραγματευτικών μας προσπαθειών, των διπλωματικών μας πρωτοβουλιών αλλά και των πολιτικών μας παρεμβάσεων, σε όλα τα επίπεδα, στις συνόδους κορυφής, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις πολιτικές και τεχνικές διαπραγματεύσεις».

Η κυβέρνηση βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολιτικής σύγκρουσης που υπερβαίνει και την Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι «έδωσε μια μάχη με ψυχραιμία με αποφασιστικότητα, προσοχή και επιδεξιότητα. Η προσπάθεια και η δουλειά της διαπραγματευτικής ομάδας είναι αξιέπαινη και αποδίδει σήμερα καρπούς».

Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, παρατήρησε πως δικαιώνει τις πολύμηνες προσπάθειες και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να υποχωρεί διαρκώς σε παράλογες απαιτήσεις.

Κλείνει η αξιολόγηση χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας, εφαρμόσαμε τη συμφωνία, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα ευελιξίας».

«Δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι, αλλά όχι να πετάμε στα σύννεφα»

«Δεν μειώνονται ούτε ένα ευρώ οι κύριες συντάξεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό για το Eurogroup ενώ υπογράμμισε: «Τηρήσαμε τη συμφωνία κρατώντας την κοινωνία όρθια». Επιτέλους έχουμε καλές ειδήσεις, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την κοινωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σφοδρή επίθεση στα media τονίζοντας ότι δεν βάζουν μυαλό και «αντί να δουν το δάσος, βλέπουν το δέντρο». Τόνισε ότι ο αυτόματος κόφτης δεν είναι νέο μνημόνιο σημειώνοντας:

«Αντί να δουν το δάσος (κλείσιμο αξιολόγησης), εστιάζουν στο δέντρο (μηχανισμό δημ/νομικής διόρθωσης)». «Η διόρθωση δεν θα χρειαστεί. Για πρώτη φορά, έχουμε πρόγραμμα που μπορεί να βγει», εκτίμησε ο πρωθυπουργός. Αποκλείεται η ενεργοποίηση του μηχανισμού για όλο το 2017 και αυτό θα ισχύει και για το 2018, είπε.

«Προσπάθησαν να προεξοφλήσουν ότι θα οδηγηθούμε σε λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ», είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα δικαιούμαστε να είμαστε χαρούμενοι, αλλά όχι να πετάμε στα σύννεφα. Θα είναι πιο απαιτητική η νέα φάση. Χρειάζεται τόλμη και αποτελεσματικότητα».

Έκανε λόγο για εγκληματικά ψεύδη και καταστροφολογία και είπε: «Το μιντιακό κατεστημένο έπαιξε τα ρέστα του κόντρα στην κυβέρνηση. Έπαιξαν και έχασαν. Κατανοώ βέβαια ότι το κατεστημένο έπαιξε τα ρέστα του κόντρα στην κυβέρνηση. Βλέπετε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Εκλιπαρούσαν τους εταίρους για πιο σκληρά μέτρα».