Χωρίς κοινές δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα – Ολάντ

1
Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Για περίπου μία ώρα Φρανσουά Ολάντ και Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν το ελληνικό πρόγραμμα, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τον ρόλο του ΔΝΤ.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αποχωρεί από το Μέγαρο των Ηλυσίων ένα τέταρτο μετά τις 9μμ (ώρα Ελλάδος) και οι συνεργάτες του αναμένουν πλέον τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου.

Οι πληροφορίες από το Παρίσι, όμως, είναι πως ο Γάλλος πρόεδρος δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Ούτε, βεβαίως, και από τις επιδόσεις της στην προσφυγική κρίση. Σύμφωνα με ανταποκρίσεις από την πρωτεύουσα της Γαλλίας ο κ. Ολάντ είπε σε συνεργάτη του: «Εγώ θέλω να σώσω την Ελλάδα όχι τον Τσίπρα»!

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει πως για την καθυστέρηση ευθύνονται οι διαφωνίες στο εσωτερικό της τρόικας. «Η Ελλάδα εφαρμόζει τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ευρώπη» είναι η γραμμή του πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσπαθήσει να πείσει τον Φρανσουά Ολάντ ότι τα μεγέθη της οικονομίας μας έχουν βελτιωθεί και δε χρειάζονται νέα μέτρα.

Εξαιτίας του πρωθυπουργικού ταξιδιού η προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση της Ολομέλειας, όπου θα συζητείτο η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για σύσταση Εξεταστικής επιτροπής για τα κομματικά δάνεια, αναβάλλεται για την ερχόμενη Παρασκευή, στις 10 το πρωί.

Αύριο Πέμπτη στις 12 μ.μ. ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 μ.μ. να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα, και με αφορμή το γεγονός ότι στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν περιλαμβάνεται επίσκεψη στο Βερολίνο, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, έκανε λόγο για συχνή ανταλλαγή απόψεων και συνέστησε να μην υπάρχει ανησυχία.

«Μην ανησυχείτε. Υπάρχουν αρκετές επαφές με τον κ. Τσίπρα και συνολικά μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης και στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών. Κάθε συζήτηση είναι καλή» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει το «ταξιδιωτικό πρόγραμμα» του πρωθυπουργού.

protothema