Στα χαρακώματα Αθήνα – ΔΝΤ λόγω των αποκαλύψεων του WikiLeaks

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


​«Φωτιές» έχει ανάψει η αποκάλυψη του διαλόγου ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου από το WikiLeaks, λίγες ώρες πριν οι θεσμοί επιστρέψουν στην Αθήνα για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ, η Κριστίν Λαγκάρντ παρέλαβε την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα και όλοι αναμένουν την τοποθέτησή της, τη στιγμή που το ΔΝΤ σιωπά, χωρίς να επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και να διαψεύδει, όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στην επιστολή του προς την επικεφαλής του ΔΝΤ ο πρωθυπουργός εκφράζει τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις και ζητά από την κα. Λαγκάρντ να πάρει ξεκάθαρη θέση, ειδικά για τα «καυτά» σημεία τους, δηλαδή εάν υπάρχει σκεπτικό ή στόχος να προκληθεί πιστωτικό γεγονός και να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ, καθώς και το αν γίνεται σύνδεση του ελληνικού θέματος με το δημοψήφισμα για Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, της ζητά να πάρει θέση το ΔΝΤ και για το ότι ο Τόμσεν και η Βελκουλέσκου διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.

Οι αποκαλύψεις του WikiLeaks ήρθαν στο φως λίγα 24ωρα πριν αρχίσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών για τα μέτρα και την αξιολόγηση. Μάλιστα, μέχρι στιγμής, οι επαφές φαίνεται πως είναι στο «αέρα», αφού ουδείς γνωρίζει αν τελικά θα αρχίσουν, ενώ μαίνεται ο «πόλεμος» των ανακοινώσεων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», από την Ουάσινγκτον, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγναντίου ανέφερε πως πηγές του Ταμείου ισχυρίζονται πως ο κ. Τόμσεν απλά διαπιστώνει πως, αν καθυστερήσει η διαπραγμάτευση, ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι ορατός, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να κάνουν κάποια συζήτηση για την Ελλάδα πριν το βρετανικό δημοψήφισμα.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ προσπαθεί να διορθώσει ένα λάθος του 2010, για το οποίο φέρει ευθύνη ο κ. Τόμσεν: «προσπαθούν να διασωθούν γιατί επίκειται μία πολύ σοβαρή έκθεση, η λεγόμενη νεκροψία, για να δουν τι συνέβη τότε. Φαίνεται ότι η ανεξάρτητη επιτροπή καταλήγει σε συμπεράσματα που δεν είναι υπέρ του Ταμείου. Στην προσπάθεια αυτή, βοηθούν την Ελλάδα στο θέμα του χρέους, η οποία, ωστόσο, αν έρθει, θα έρθει, δυστυχώς, με τις μεταρρυθμίσεις που συζητούνται».

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενες αναφορές σε εσωτερικές συζητήσεις. Έχουμε δηλώσει σαφώς ποια είναι η άποψή μας για το τι απαιτείται για μια βιώσιμη λύση στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μια λύση που θα βάζει την Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης που θα υποστηρίζεται από ένα αξιόπιστο σύνολο μεταρρυθμίσεων και μια ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους», ήταν το πρώτο σχόλιο κύκλων του ΔΝΤ.

Απαντώντας, κυβερνητικές πηγές άφησαν αιχμές, τονίζοντας πως το Ταμείο δεν εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να διαψεύσει πως ο διάλογος Τόμσεν - Βελκουλέσκου είναι αληθινός, αλλά και κατηγορώντας το Ταμείο πως επιδιώκει πιστωτική ασφυξία της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης:

Ολόκληρος ο διάλογος - φωτιά Τόμσεν – Βελκουλέσκου για την Ελλάδα από τα wikileaks