ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ: Οι συνεχείς φορολογικές & ασφαλιστικές επιβαρύνσεις έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο προέδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης απαντώντας στα ερωτήματα 5 μεγάλων τοπικών ενημερωτικών sites εκφράζει την αγωνία του για τον φόβο των ΜμΕ για λουκέτο, εξαιτίας του δυσχερούς οικονομικού κλίματος.

Μάλιστα αναφέρει ότι “οι συνεχείς φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα των υπόχρεων”.

Ο κ Κορκίδης αναλύει τις τρεις θέσεις με τις οποίες η ΕΣΕΕ “ανεβαίνει” στην φετινή ΔΕΘ ενώ περιγράφει το γεγονός ότι “η φορο-επιδρομή έχει υπάρξει μία μόνιμη κατάσταση στην ελληνική αγορά και έχει δημιουργήσει μόνιμα προβλήματα στους τζίρους των επιχειρήσεων και στα εισοδήματα …και για αυτό οι Μμε επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει τα όριά τους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

1. Ύφεση, υπερφορολόγηση, επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές και νέοι έμμεσοι φόροι στην κατανάλωση. Όμως όπως δείχνουν τα στοιχεία, δεν επιτυγχάνεται η είσπραξη των αναμενόμενων εσόδων. Για ποιους λόγους; (Cretalive.gr)

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως η μέχρι στιγμής παρατηρούμενη απόκλιση στην είσπραξη των εσόδων που προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, οφείλεται σε μία σειρά βάσιμων και καθοριστικών παραγόντων. Αφενός η χρονική μετάθεση κατά έναν μήνα της είσπραξης της 1ης δόσης του εφετινού ΕΝΦΙΑ http://www.naftemporiki.gr/k/enfia-%CE%B5%CE%BD%CF%86%CE%B9%CE%B1 (Σεπτέμβριος αντί Αύγουστος) και αφετέρου οι συνεχείς παρατάσεις της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων Φυσικών και Νομικών προσώπων το καλοκαίρι του 2015 (είσπραξη 1ης δόσης τον Αύγουστο του 2015), συνετέλεσαν στην καταγεγραμμένη υστέρηση των εσόδων. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός πως οι συνεχείς φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα των υπόχρεων. Οι υφιστάμενες αλλά και οι επικείμενες φορολογικές υποχρεώσεις και ιδίως εκείνες που διακρίνονται για τον έμμεσο χαρακτήρα τους, σε συνδυασμό με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς που θα ισχύσει από το επόμενο έτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εκτιμάται πως θα επιδεινώσουν την ήδη προβληματική εικόνα του εγχώριου επιχειρείν. Τούτων δοθέντων και από τη στιγμή που η φορολογητέα βάση βαίνει διαρκώς μειούμενη, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη η συνεχής διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η αδυναμία είσπραξης των προβλεπόμενων εσόδων από τη φορολογική διοίκηση.

2. Υπό τις παρούσες συνθήκες των φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεών τους, μπορείτε να μας ιεραρχήσετε τις προτεραιότητές σας σε ό,τι αφορά την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; (Eleftheriaonline.gr)

Η ΕΣΕΕ μετέχει στη ΔΕΘ με τρεις προτάσεις, οι οποίες αποτελούν και τις προϋποθέσεις για την επιβίωση της Μμε επιχείρησης. Η πρώτη πρόταση αφορά στη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» αλλά ουσιαστικά «τροφοδότη λογαριασμού» δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης. Πολύ συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή δέσμευσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης με πάγιες τραπεζικές εντολές (πληρωμή: μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοικίων και προμηθευτών). Η δεύτερη πρόταση αφορά σε μία βελτιωμένη έκδοση της «βοήθειας» από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Ζητούμενο θα πρέπει να είναι η άμεση αναστολή της ισχύος των δυσμενών προϋποθέσεων που κάνουν πιο εύκολη την απένταξη των οφειλετών και άρχισαν να εφαρμόζονται από 1/7/2016 καθώς και διάσωση της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων μέχρι και 31/12/2017. Η τρίτη πρόταση σχετίζεται με την ανάγκη υπογραφής μίας νέας συμφωνίας για την απασχόληση μεταξύ κοινωνικών εταίρων και Κυβέρνησης, η οποία να διέπεται από την αρχή της «επιδότησης της απασχόλησης αντί της ανεργίας» και να εντάσσεται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ζητημάτων της αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού της χώρας με την παράλληλη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

3. Πρόσφατα καταγράφηκε ότι επιπλέον 18.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο μέσα στη χρονιά. Τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των καταστημάτων που ανοίγουν και οριακά αντέχουν και αντιμετωπίζουν την κρίση είναι μικρά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Φούρνοι και καφετέριες. Επιχειρήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον εισφορές προς τους ΟΤΑ και να αντιμετωπίσουν την επικείμενη επιβολή και νέου φόρου από 1/1/2017 στον καφέ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας. Ως ΕΣΕΕ, σκοπεύετε να παρέμβετε υπέρ της προστασίας των αντίστοιχων μικρομεσαίων επιχειρήσεων-μελών σας; Σκοπεύετε να επισημάνετε το θέμα στους αρμόδιους φορείς; (Larissanet.gr).

Ένα από το μόνιμα χαρακτηριστικά της κρίσης είναι η δυσπραγία στην οποία έχουν βρεθεί οι Μμε επιχειρήσεις. Το "λουκέτο" ως προοπτική και ως καθημερινότητα, είναι ένας από τους διαρκείς φόβους του Μμε επιχειρηματία. Δυστυχώς έχει παγιωθεί μία αντίληψη ότι η Μμε επιχείρηση μπορεί να υπόκειται σε διαρκείς φορο-επιθέσεις. Είναι μία λάθος πρακτική που συμβάλλει στην εδραίωση της ύφεσης και στην αδυναμία της ελληνικής αγοράς. Τώρα ως προς τα μικρά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αυτά εκπροσωπούνται από τη ΓΣΕΒΕΕ, οπότε η ερώτηση αυτή μάλλον θα έπρεπε να απευθυνθεί στον κ. Καββαθά. Σε κάθε περίπτωση η ΕΣΕΕ ως βασικός φορέας εκπροσώπησης της Μμε επιχειρηματικότητας στηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα πρόσθετα βάρη που έχουν σωρευθεί λόγω της κρίσης και των Μνημονίων.

4. Έχετε αναφερθεί στο παρελθόν στη δραματική μείωση της καταναλωτικής δύναμης των πολιτών. Αν ξεκινήσει κανείς από τον καφέ… και τα 50 ευρώ μηνιαίως επιβάρυνσης από 1/1/2017 ενός μέσου καταναλωτή και προχωρήσει σε καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης-πέραν της αυξημένης φορολογίας- δεν ανησυχείτε ότι οι φόροι θα επιφέρουν επιπλέον ύφεση στην αγορά; Μήπως θα έπρεπε να αναθεωρηθούν τέτοιου είδους προσεγγίσεις; (Piraeuspress.gr).

Η φορο-επιδρομή έχει υπάρξει μία μόνιμη κατάσταση στην ελληνική αγορά και έχει δημιουργήσει μόνιμα προβλήματα στους τζίρους των επιχειρήσεων και στα εισοδήματα. Δυστυχώς η μέγγενη των δανειακών υποχρεώσεων υποχρεώνει τα κυβερνητικά επιτελεία να αναζητούν έσοδα από παντού. Ωστόσο αυτή η εν γένει προσέγγιση είναι καταστροφική για την επιβίωση της ελληνικής αγοράς και ειλικρινά ανησυχώ για τις μελλοντικές εξελίξεις. Οι Μμε επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει τα όριά τους.

5. Εάν ο Βασίλης Κορκίδης, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ήταν για μια μέρα Πρωθυπουργός, ποιος θα ήταν ο πρώτος νόμος που θα κατέθετε για τη σημαντική βελτίωση της κατάστασης της ελληνικής αγοράς, με στόχο την άμεση οικονομική ανάκαμψη; (Thestival.gr)

Καταρχάς η αντίληψη του "για μία μέρα Πρωθυπουργός", ακόμα και ως σχήμα λόγου, βρίσκεται πολύ μακριά από τη δική μου λογική. Εάν υποθέσουμε ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας ζητούσε τη γνώμη της ΕΣΕΕ για μία πρωτοβουλία που θα βελτίωνε την κατάσταση στην ελληνική αγορά, θα έλεγα ότι η αποδοχή των τριών προτάσεων της ΕΣΕΕ θα ήταν μία καλή αρχή. Αναφέρομαι στη νομοθέτηση ενός ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, στην προώθηση της βελτιωμένης ρύθμισης των 100 δόσεων και τέλος στην προώθηση της Νέας Συμφωνίας για την Απασχόληση. Δυστυχώς σε μία μέρα δε λύνεται κανένα πρόβλημα, χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και το κυριότερο κοινή λογική.

Διαβάστε επίσης:

Αποκαλυπτική Συνέντευξη Πατούλη για έσοδα Δήμων & υπερφορολόγηση στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρηματιών (καφές, τσιγάρα κλπ)

Έρχεται φοροκαταιγίδα στον καφέ !