Αριστεροί…πλειστηριασμοί: Στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων για οφειλές στο Δημόσιο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στις καλένδες παραπέμφθηκαν οριστικά οι υποσχέσεις της… αριστερής κυβέρνησης για κόκκινες γραμμές στο θέμα των πλειστηριασμών.

Έτσι, ακόμα και μέσα στη…θερινή ραστώνη, τα Πρωτοδικεία δεν κλείνουν και βγαίνουν στο σφυρί σπίτια και ακίνητα όσων χρωστούν στην εφορία και στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Τα ακίνητα ξεπουλιούνται πλέον με την εμπορική τους αξία και όχι βάσει αντικειμενικών τιμών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι φόροι των ακινήτων και τα οφειλόμενα στο κράτος υπολογίζονται με τις υψηλές αντικειμενικές, που είναι 30-60% υψηλότερες από τις εμπορικές, ενώ τελικά οι πλειστηριασμοί …μισοτιμής.

Μάλιστα η τιμή της πρώτης προσφοράς προσδιορίζεται από τον κατασχέτη.

Σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα, διπλασιάστηκαν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων από το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται με αθρόους ρυθμούς και ήδη, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων (ΓΓΔΕ), έχει αναρτηθεί πρόγραμμα πλειστηριασμών 55 ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΔΕ, ήδη έχουν ενημερωθεί οι οφειλέτες του Δημοσίου για τα χρέη που έχουν προς το ελληνικό δημόσιο. Για όσους δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εφορίας για τακτοποίηση της οφειλής τους ή την ένταξη των χρεών τους στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων έχουν ξεκινήσει προγράμματα πλειστηριασμών και, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, αυτά θα ενταθούν μέχρι το τέλος του έτους με στόχο να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Αρκετές μάλιστα εφορίες των Αθηνών της Θεσσαλονίκης και της Σαντορίνης έσπευσαν μέσα στο καλοκαίρι να προχωρήσουν στις κατασχέσεις ακινήτων.

Στη λίστα των ακινήτων που πρόκειται να βγουν στο «σφυρί» για οφειλές στην εφορία περιλαμβάνονται:

-Ένα διαμέρισμα στην Εύοσμο Θεσσαλονίκης 157,32 τετραγωνικών μέτρων, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 91.000 ευρώ

-Ένα διαμέρισμα τρίτου ορόφου στο Κολωνάκι 100,10 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς τα 640.000 ευρώ
-Ένα διαμέρισμα πέμπτου ορόφου στο Κολωνάκι 59,52 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς τα 400.000 ευρώ
-Μία θέση στάθμευσης στο Γουδί 10,80 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς 18.160 ευρώ ευρώ και
-Ένα γραφείο 108,14 τ.μ. στην οδό Τετραπόλεως στο Γουδί, με τιμή πρώτης προσφοράς 199.040 ευρώ