«Τσουνάμι» έμμεσων φόρων 1,8 δισ. θα γονατίσουν τα νοικοκυριά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το «πικρό ποτήρι» για ακόμα μια φορά αναμένεται να πιει από την πρώτη του Ιουνίου ο ελληνικός λαός που καλείται να βάλει και πάλι βαθιά το χέρι στο τσέπη, καθώς τον περιμένει «τσουνάμι» έμμεσων φόρων.

Άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη για εκατομμύρια φορολογούμενους επιφυλάσσει προσχέδιο του μνημονίου, καθώς τον επόμενο μήνα έρχονται έμμεσοι φόροι… παντού. Μπορεί, θεωρητικά, το πακέτο μέτρων των 5,4 δις. ευρώ να είναι τριετούς διάρκειας, όλοι οι νέοι φόροι όμως, έμμεσοι και άμεσοι, θα αυξηθούν… αμέσως. Αυτό προκύπτει από προσχέδιο του μνημονίου που θα κληθεί να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με το που θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Όπως προκύπτει από το πολυσέλιδο κείμενο, όλοι οι έμμεσοι φόροι –το λεγόμενο τρίτο πακέτο που πρέπει να αυτό να αποδώσει 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ) θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιουνίου και την 1η Ιουλίου στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Το κείμενο περιγράφει αυξήσεις του ΦΠΑ, αυξήσεις έμμεσων φόρων σε όλα τα καύσιμα, στην μπύρα, στα τσιγάρα, στον καπνό και στον καφέ, θέσπιση φόρου στις ευρυζωνικές συνδέσεις και στη συνδρομητική τηλεόραση και φυσικά, αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Εκτός από τα φορολογικά μέτρα, στο κείμενο προβλέπονται και περικοπές στα κονδύλια για μισθούς και ΔΕΚΟ, αλλά και μέτρα ύψους 3,5 δισ. (2% του ΑΕΠ) για καλυφθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ που απέρριψε τις περικοπές του 2012, πέραν των μέτρων 1,8 δισ. για το Ασφαλιστικό όπου περιλαμβάνονται και επανεξέταση της προσωπικής διαφοράς στις ήδη καταβαλόμενες συντάξεις πριν την 1-1-2018, αλλά και η άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων του.