«Κλείδωσε» η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, διαφωνούν στο αφορολόγητο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε συμφωνία κατέληξαν η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών για το «πακέτο» της έμμεσης φορολογίας ύψους 1,8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «πακέτο» αυτό περιλαμβάνει την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ δεν θα αυξηθεί ο μειωμένος συντελεστής από το 13% στο 14%.

Αντίθετα, στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του ΔΝΤ στο θέμα του αφορολόγητου ορίου καθώς το Ταμείο επιθυμεί να μειωθεί το αφορολόγητο στις 8.182 ευρώ ενώ η κυβέρνηση δέχεται τη μείωσή του στις 9.091 ευρώ, όπως ήδη έχει διατυπωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο από 9.550 που είναι σήμερα.

Από την πλευρά της , η Κομισιόν φαίνεται να προωθεί συμβιβαστική πρόταση για την μείωση του αφορολόγητου ορίου σε αυτό το επίπεδο αλλά σταδιακά έως το 2018.

Το πακέτο των έμμεσων φόρων θα πρέπει να αποφέρει μέσα στην επόμενη τριετία πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 10.00 το πρωί και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι πολύωρες, αφού πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι την Παρασκευή, όπου θα πραγματοπιηθεί το Eurogroup στο Άμστερνταμ.