Τι θα γίνει τελικά με το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τεράστια αναστάτωση έχει δημιουργηθεί μετά τα ρεπορτάζ των ξένων εφημερίδων που ανέφεραν ότι υπάρχει σκέψη για να καταργηθεί το χαρτονόμισμα. 

Τις τελευταίες ημέρες πολλά είναι τα δημοσιεύματα του ξένου έντυπου Τύπου, που κάνουν λόγω για την κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, κάτι που έχει δημιουργήσει αναστάτωση και ανησυχία σε όλους τους πολίτες.

Τα ρεπορτάζ του ξένου Τύπου έχουν βάση στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Συγκεκριμένα όλα ξεκίνησαν πριν από 2 μήνες όταν σε δηλώσεις του, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ από την αγορά, λόγω της χρήσης του σε παράνομες δραστηριότητες.

Διαβάστε τι είχε αναφέρει ο κ. Κερέ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ:

«Βρίσκω όλο και λιγότερο πειστικά τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ. Ιστορικά, τα χαρτονομίσματα αυτά επέτρεπαν στους ιδιώτες να κάνουν μεγάλες πληρωμές με βολικό τρόπο. Αλλά αυτό το επιχείρημα γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικό με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών», τόνισε ο κ. Κερέ, προσθέτοντας:

«Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές υποψιάζονται όλο και περισσότερο ότι χρησιμοποιούνται (τα 500ευρα ) για παράνομους σκοπούς, ένα επιχείρημα που δεν μπορούμε να αγνοούμε πλέον, με δεδομένη τη σημασία της μάχης κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος χρήματος».

Οι Έλληνες που είχαν ήδη από πέρυσι «σηκώσει» χρήματα από τις ελληνικές τράπεζες, σε αυτό το χαρτονόμισμα, λόγω του χαμηλότερου όγκου, άρχισαν να το ξεφορτώνονται.

Τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ οι τράπεζες δημιούργησαν και υπηρεσία ανταλλαγής του με άλλα τραπεζογραμμάτια χαμηλότερης ονομαστικής αξίας με την αντίστοιχη προμήθεια (0,15% επί της αξίας της ανταλλαγής με ελάχιστο τα 5 ευρώ).

Ο οδηγός της ΕΕΤ

Λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) έδωσε στη δημοσιότητα ένα οδηγό.

Συνιστά στους πολίτες να μην πανικοβάλλονται, καθώς ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, ενώ αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο θα δοθεί επαρκής χρόνος, τουλάχιστον 10 ετών, για την ανταλλαγή των 500ευρων.

Οι ερωταπαντήσεις είναι οι ακόλουθες:

1. Έχει αποφασιστεί η απόσυρση του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ;

ΟΧΙ, καμία τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η οποία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να επιτρέπει την έκδοση τραπεζογραμματίων ευρώ.

2. Εφόσον ληφθεί απόφαση απόσυρσης του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ τι θα συμβεί;

Σε αυτήν την περίπτωση, η οποία προϋποθέτει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ θα παύσει να έχει, από συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, ισχύ νόμιμου χρήματος, δηλαδή δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις καθημερινές μας συναλλαγές.

Ωστόσο, θα προβλεφθεί η δυνατότητα ανταλλαγής του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της ανταλλαγής των τραπεζογραμματίων σε δραχμές η χρονική περίοδος ανταλλαγής τους διήρκεσε περισσότερα από 10 έτη (από την 1/1/2002 έως και την 1/3/2012).

Μάλιστα, ορισμένα παλαιά εθνικά νομίσματα (γερμανικό μάρκο, βελγικό φράγκο, αυστριακό σελίνι, ιρλανδική λίρα, κ.λπ.) ανταλλάσσονται με ευρώ από τις αντίστοιχες εθνικές Κεντρικές Τράπεζες επ’ αόριστον.

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από όσους ζουν στη ζώνη του ευρώ. Το ευρώ είναι διεθνές νόμισμα.

Αυτό σημαίνει ότι κάποια τραπεζογραμμάτια ευρώ καταλήγουν και συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ.

Εκτιμάται ότι 20% έως 25% της αξίας των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία βρίσκεται στην κατοχή ανθρώπων εκτός ζώνης ευρώ.

3. Πως μπορώ να ανταλλάξω τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ με άλλα, μικρότερης ονομαστικής αξίας;

Εφόσον επιθυμείτε, ως φυσικό πρόσωπο, να ανταλλάξετε τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ με άλλα, μικρότερης αξίας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην τράπεζα ή στις τράπεζες που διαθέτετε καταθετικό λογαριασμό.