Φορο-ΣΟΚ από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% – Τι «βάρη» θα φέρει

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε κατά κράτος ήττα έχει οδηγηθεί η κυβέρνηση κατά τις συζητήσεις με τους δανειστές, καθώς διαρκώς υπαναχωρεί, σβήνει «κόκκινες γραμμές» και αποδέχεται επαχθή μέτρα τα οποία καλείται να εφαρμόσει ένας διαλυμένος από την εξαετία άγρια λιτότητα λαός.

Η νέα «έμπνευση», του οικονομικού επιτελείου, με την οποία προφανώς προσέρχεται στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η αύξηση του υψηλού συντελεστή του ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

Το οικονομικό επιτελείο αδυνατεί προφανώς να αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες οι οποίοι τουλάχιστον από το 2010 υφίστανται διαρκείς φοροεπιδρομές, αφαιμάξεις από χαράτσια όπως ο

ΕΝΦΙΑ, έχουν υποστεί 11 φορές περικοπές συντάξεων, ενώ η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο» σε όλες τις ηλικίες.

Το πιθανότερο είναι ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι το «αντίδωρο» προς τους δανειστές για τη μη μείωση του αφορολόγητου στα 8.182 ευρώ όπως ζητούσαν, αλλά στα 9.100 όπως ήθελε ο κ. Τσακαλώτος.

Υπενθυμίζεται ότι στον υψηλό συντελεστή, δηλαδή στο 23% υπάγεται η εστίαση και μια σειρά προϊόντων καθημερινής χρήσης και ανάγκης, όπως ο καφές, το λάδι, η ζάχαρη, τα παρασκευάσματα από αλεύρι και δημητριακά, το αλάτι, τα καυσόξυλα, αναψυκτικά και χυμοί κ.α.

Ανοιχτή παραμένει και η συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στα βιβλία, τους κινηματογράφους και τα θέατρα, που σήμερα είναι στον χαμηλό ΦΠΑ 6%.

Από την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση, προσδοκά έσοδα 500 εκατ. ευρώ.