Γιάννης Νέζης: Η πικρή αλήθεια για τον Σταύρο Παράβα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ηταν o «άνθρωπός του», η «σκιά του», η οικογένειά του. Μετά τον θάνατο του γιου του Σταύρου Παράβα, του Τζόναθαν, έγινε ο πιο έμπιστος φίλος του, που γνώριζε ακόμη και την πιο ενδόμυχη σκέψη του.

Ο ηθοποιός Γιάννης Νέζης που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 γνωρίσαμε από χαρακτηριστικούς ρόλους στις τηλεοπτικές επιτυχίες του Γιάννη Δαλιανίδη «Το ρετιρέ» και «Μικρομεσαίοι»- έγινε ο άνθρωπος στον οποίο ο αξέχαστος «Μάγκας με το τρίκυκλο» κατέθετε τα εσώψυχά του τα τελευταία οκτώ χρόνια!

Λίγες μέρες μετά τον θάνατο του στενού του φίλου, ο Γιάννης Νέζης για πρώτη φορά μιλάει για όλους και για όλα, τονίζοντας πως «ο Σταύρος δεν έφυγε πεινασμένος»! Δεν διστάζει να αποκαλύψει στην «Espresso της Κυριακής» το παράπονο που ο αξέχαστος κωμικός είχε από το Εθνικό Θέατρο, ενώ επισημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι τον «ανακήρυξαν»… άπορο προκειμένου να «χτυπήσουν νούμερα τηλεθέασης».

Μιλάει όμως και για το «γρουσούζικο σπίτι στα Λάφια Εύβοιας», το οποίο πούλησε άρον άρον μετά τον θάνατο του γιου του Τζόναθαν, αλλά και για τον «κουνιάδο» του Παράβα, τον Αριστοτέλη Ωνάση, ενώ αποκαλύπτει πως κάποια στιγμή θα γράψει ένα βιβλίο για τον «δικό του Σταύρο».

Ο Σταύρος δεν ήταν φτωχός, ούτε μόνος», σύμφωνα με τον στενό φίλο του…

«Ο Σταύρος έφυγε ξαφνικά. Μία μέρα πριν από τον θάνατό του είχε φέρει τούρτα στη γυναίκα μου και στα παιδιά μας. Τη Δευτέρα μάλιστα είχε κλείσει ραντεβού με τον οδοντίατρό του» λέει ο Γιάννης Νέζης και συνεχίζει: «Εκτός από κάποιο ελαφρύ εγκεφαλικό και ένα πρόβλημα με την καρδιά του, που του είχε δημιουργήσει ένα πρόβλημα στην κίνηση, ήταν καλοστεκούμενος. Ηταν δε πολύ ευχαριστημένος που το βράδυ του Σαββάτου θα εμφανιζόταν στο Ηρώδειο. Το 2000 βεβαίως που γνωριστήκαμε είχε άλλα προβλήματα. Προσπάθησα πολύ και τον έπεισα να κόψει το ουίσκι -τότε έπινε ένα μπουκάλι- όμως, κάπνιζε πάρα πολύ…».

Από το 2001 που ο Γιάννης Νέζης συνεργάστηκε στο θέατρο με τον Σταύρο Παράβα (συνυπήρξαν στα «Μέλι πικρό», «Η μαριχουάνα της μαμάς μου είναι η καλύτερη», όπου ο Νέζης εκτελούσε χρέη ηθοποιού, σκηνοθέτη και είχε το γενικό πρόσταγμα…), ο Παράβας έγινε ο «κολλητός» του. Κάποιοι μάλιστα παρεξήγησαν αυτήν τη σχέση και έλεγαν πολλά, αλλά δεν έχει σημασία…

– Σε εσάς τι προσέφερε ο Σταύρος Παράβας και τι του προσφέρατε εσείς;
Μου πρόσφερε αγάπη και φιλία και του τα ανταπέδωσα. Θεωρούσε κόρη του τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου εγγόνια του. Γι’ αυτό και εκείνα τον αποκαλούσαν «παππού».

– Θα έλεγε κανείς ότι παίρνατε και λίγη από τη… λάμψη του.
Οχι, δεν χρησιμοποίησα τον Παράβα για να προβάλλω τον εαυτό μου, δεν είμαι ετερόφωτος. Τον Σταύρο δεν τον πήρα στη δουλειά σαν το όνομα που θα μου έφερνε τα λεφτά, για να γίνω φίρμα. Ακόμα και τότε που έβγαινε στα κανάλια και λέγονταν διάφορα κουτσομπολιά σχετικά με την οικονομική του κατάσταση και το υποτιθέμενο δράμα που ζούσε εγώ απείχα. Ποτέ δεν δέχτηκα να προβληθώ εις βάρος του.

– Κι αν βγει κάποιος συγγενής του έπειτα από αυτήν τη συνέντευξη και πει για σας «ποιος είναι αυτός που τα λέει όλα αυτά, δεν τον ξέρουμε…», τι θα του απαντήσετε;
Αυτό δεν μπορεί να το πει ούτε η γυναίκα ούτε η αδελφή ή η ανιψιά του. Οχι, αν σέβονται τον εαυτό τους… Επί είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο ήμουν κοντά του. Ο Σταύρος ερχόταν καθημερινά στο σπίτι μου. Τον θεωρούσαμε και μας θεωρούσε οικογένειά του.

– Κάποιοι ίσως πουν ότι είχατε ανάμειξη στα οικονομικά του και ότι βγάλατε λεφτά από τη φιλία και τη συνεργασία σας…
Το τι λέγεται στο παρασκήνιο δεν με ενδιαφέρει. Βγάλαμε λεφτά από τις δουλειές που κάναμε. Δεν πήρε δάνεια, όταν ήμουν μαζί του. Τρία χρόνια πριν συνεργαστούμε είχε πάρει δάνειο 15.000.000 δρχ. και αυτό -φαίνεται εξάλλου και από σχετικά έγγραφα- πληρώθηκε το 2001 από τα χρήματα της θεατρικής δουλειάς που κάναμε εκείνη τη σεζόν. Το δάνειο ήταν για το σπίτι που είχε στη Συγγρού, που ήταν υποθηκευμένο. Μετά το πούλησε, πήρε τα χρήματα, αγόρασε ένα άλλο μικρότερο διαμέρισμα και τα υπόλοιπα τα επένδυσε στο σπίτι στο Λυγουριό.

«Αν εγώ είχα γίνει πλούσιος από τον Σταύρο, δεν θα είχε εκείνος χρήματα» υποστηρίζει ο κ. Νέζης προσθέτοντας: «Η αλήθεια είναι ότι από τότε που με γνώρισε μέχρι και σήμερα που έφυγε δεν είχε λιγότερα χρήματα. Στην οκταετία που ήταν μαζί μας αύξησε την περιουσία του. Πάντα είχε την οικιακή του βοηθό. Και στο τελευταίο σπίτι όπου έμενε στην Ευελπίδων και στο Λυγουριό. Εξι μήνες προτού φύγει επέστρεψε στην παλιά του γειτονιά, καθώς το σπίτι στην Ευελπίδων βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι όπου γεννήθηκε».

Ο Γιάννης Νέζης υποστηρίζει ότι ο «Σταύρος Παράβας δεν ήταν επαίτης!», μια εικόνα που βγήκε προς τα έξω ύστερα από δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις του σε εκπομπές της Τατιάνας Στεφανίδου και της Αννας Δρούζα, όπου ουσιαστικά προβλήθηκε το υποτιθέμενο δράμα ενός φτωχού και ταλαίπωρου καλλιτέχνη.

«Εμείς κάναμε παραστάσεις που συνήθως ήταν επιδοτούμενες από το υπουργείο. Δεν είχαμε οικονομικά προβλήματα» ξεκαθαρίζει ο κ. Νέζης: «Ακόμα και ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος μας είχε δώσει 40.000.000 δρχ. Ωστόσο, έβγαιναν εφημερίδες αλλά και συγκεκριμένες εκπομπές με κραυγαλέους τίτλους του τύπου «ο Παράβας είναι άνεργος και πεινάει!». Αυτά γίνονταν την εποχή που είχαμε ήδη δεκαπέντε παραστάσεις κλεισμένες».

– Ναι, αλλά πώς γινόταν όλα αυτά να τα δηλώνει ο ίδιος;
Επρόκειτο για ένα τηλεοπτικό… παιχνίδι που δεν ήξερε και δεν μπορούσε να κοντρολάρει ο Σταύρος. Δεν κατηγορώ τις παρουσιάστριες. Αλλωστε, ένας έξυπνος δημοσιογράφος μπορούσε να του βάλει στο στόμα ό,τι ήθελε και όχι ό,τι ο ίδιος ο Σταύρος ήθελε να πει… Ηταν εκνευρισμένος με μία εκπομπή και με τον τότε δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, που είχε βγει και μίλησε για εκείνον. Χαρακτηριστικά μου έλεγε: «Με αυτήν την παρέμβασή του με “χρησιμοποίησε” πολιτικά». Ο Αβραμόπουλος είχε κάνει και μια τιμητική βραδιά για τον Σταύρο Παράβα συγκεντρώνοντας γύρω στα χίλια πεντακόσια ευρώ. Ενα ποσό που ο Σταύρος το θεώρησε προσβλητικό και δεν δέχτηκε να το πάρει…

– Αρα, δεν πεινούσε…
Ούτε ήταν και τόσο μόνος όσο έλεγαν. Είχε την αδελφή του, που πάντα νοιαζόταν για εκείνον, και κάποιους καλούς φίλους που του συμπαραστέκινταν. Ο κουμπάρος του Παντελής Βούλγαρης, η Αννα Φόνσου, ο Νίκος Μανιός, η Μαίρη Βιδάλη, η Πέπη Μεταλίδου, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, όλοι ήταν κοντά του, όπως και ένα βαφτιστήρι του, ο Τάκης, και ο Κώστας, ένας φίλος του αδικοχαμένου γιου του, του Τζόναθαν.
Οσο για την κληρονομιά του; Το 2007, μετά την αρρώστια του, όρισε την ανιψιά του Καίτη Ανθη, την κόρη της αδελφής του, να ρυθμίζει τα οικονομικά του. Εκείνη την περίοδο είχε και το σπίτι του στο Λυγουριό και το σπίτι του στον Βύρωνα και το αυτοκίνητό του. Μάλιστα, το 2006 άλλαξε το αυτοκίνητο και πήρε καινούργιο.

– Είχε όμως και ένα σπίτι στα Λάφια της Εύβοιας. Τι απέγινε;
Απ’ ό,τι μου είχε πει, αυτό το σπίτι το θεωρούσε γρουσούζικο και το πούλησε. Ο λόγος ήταν πως εκεί είχε συναντήσει για τελευταία φορά τον γιο του Τζόναθαν. Ηταν το 1999, αν θυμάμαι καλά, που έκανε σε αυτό το σπίτι το τελευταίο Πάσχα με τον γιο του. Φεύγοντας από το σπίτι ο Τζόναθαν πήγε στην Αγγλία και έπειτα από λίγο πέθανε από πνευμονικό οίδημα.

Ο στενός φίλος και συνεργάτης του Σταύρου Παράβα αποκαλύπτει ότι το μεγαλύτερο παράπονό του ήταν που στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχε χτυπήσει την πόρτα του Εθνικού Θεάτρου και ο Νίκος Κούρκουλος του απάντησε: «Δεν υπάρχει ρόλος για σένα». Τον πόναγε πολύ ο χαμός του γιου του και συχνά του εξομολογείτο πως δεν του άρεσε που τα παιδιά του ήταν μακριά από εκείνον σε ξένη χώρα: «Δεν θα ξεχάσω», συμπληρώνει, «τον χειμώνα του 2003 που είχε ψωνίσει κοσμήματα και δώρα 3.000 ευρώ και τα πήγε όλο χαρά στην Αγγλία, στη γυναίκα του και στις κόρες του…».
«Ηταν φιλοσοφημένος άνθρωπος και πίστευε στη μετα-θάνατον ζωή»

Ο Γιάννης Νέζης θυμάται πολλές ιστορίες που του έλεγε ο Σταύρος Παράβας από τη ζωή του και τη λαμπρή καριέρα του: «Μιλούσε πάντα με τα καλύτερα λόγια για τον Μίνω Βολανάκη, που τον θεωρούσε μέντορά του. Από τότε που πέθανε ο Μίνως, έλεγε, έχασα τη βιβλιοθήκη μου, γιατί κοντά του έμαθε πολλά για το θέατρο. Οπως μου είχε πει, αυτός του είχε προτείνει να ανεβάσει το “Βολπόνε”».

Οσο για τα αισθηματικά του Παράβα, ο Γιάννης Νέζης αποκαλύπτει: «Κάποτε, είχε δεσμό με την αδελφή του Αριστοτέλη Ωνάση, την Καλλιρρόη Πατρονικόλα. Ο Ωνάσης τον ήθελε για γαμπρό… Μια φορά μάλιστα, είχε βγει στα μπουζούκια και ζήτησε από τον Ωνάση φωτιά για το τσιγάρο του. Ο Ωνάσης πήρε ένα σπίρτο από ένα κουτί που έγραφε “Ολυμπιακή” και του είπε: “Καιρός είναι να πάρεις κι εσύ κάτι από την Ολυμπιακή…”».

– Με το εγγόνι του, τον συνονόματο Σταύρο, τι σχέση είχε ο Παράβας;
Το λάτρευε γιατί ήταν παιδί του Τζόναθαν και είχε πάρει το δικό του όνομα. Στο σπίτι του, στο Λυγουριό, υπάρχει μια ταμπέλα απέξω που γράφει: «Εδώ έζησε ο Σταύρος Παράβας». Μου έλεγε λοιπόν πως, όταν μεγαλώσει ο Σταύρος, θα τη βλέπει και θα λέει «αυτό ήταν το σπίτι του παππού μου, που έχω το όνομά του».

– Τι σας έλεγε για τους ιδιαίτερους ρόλους που έκανε στις ταινίες του;
Μου είχε πει ότι άφησε μουστάκι γιατί ήθελε να αποφύγει την τυποποίηση του Φίφη… Ετσι, μετά έγινε ο «μάγκας» και το «κοροϊδάκι».

– Πώς θα χαρακτηρίζατε τελικά τον Σταύρο Παράβα;
Εναν πολύ φιλοσοφημένο άνθρωπο. Ο Σταύρος ήταν ένας κύριος! Αυτό που ήθελε ήταν να πάει να συναντήσει τον γιο του για να ζήσουν όσα δεν πρόλαβαν να ζήσουν εδώ, γιατί έφυγε νωρίς. Ο Σταύρος πίστευε στη μετα-θάνατον ζωή!

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ
ΦΩΤ.: ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΟΛΟΓΕΝΗΣ

ΠΗΓΗ:  espressonews.gr