Γνωστός Έλληνας εξομολογείται: «Δεν μπορείς να κόψεις μόνος σου το αλκοόλ και τα ναρκωτικά…»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


«Έφυγαν τουλάχιστον τέσσερις φίλοι μου από την ηρωίνη.» - «Έχεις φοβερούς πόνους και εμετούς, δεν μπορείς να σταθείς στα πόδια σου»

Από το 2006 που τον γνωρίσαμε για πρώτη φορά ως κριτή του Master Chef μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά στη ζωή του. Ερωτεύτηκε, έγινε δεύτερη φορά μπαμπάς, έχει τη δική του εκπομπή στην τηλεόραση, χτύπησε κι άλλα τατουάζ και ετοιμάζεται να ανοίξει εστιατόριο. Ο λόγος για τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, ο οποίος μιλά σε συνέντευξή του στην Φανή Πλατσατούρα και το περιοδικό Down Town για τον εθισμό του στα ναρκωτικά σε μικρότερη ηλικία.

Στην Αμερική έμπλεξες με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ;
Είχα μπλέξει ήδη από την Αθήνα. Στην Αμερική, όμως, ξέφυγα. Πήγα να σπουδάσω Οικονομικά και κατέληξα μάγειρας. Η ζωή μου ήταν: διάβασμα, δουλειά, ξενύχτια, ποτά και τσιγάρα. Γενικά τη δεκαετία του '80 ψαχνόμασταν πολύ. Δούλευα 14 ώρες την ημέρα και ύστερα έβγαινα και έκανα καταχρήσεις. Έφυγαν τουλάχιστον τέσσερις φίλοι μου από την ηρωίνη. Για τη δική μου ζωή δεν φοβήθηκα ποτέ.

Πότε «καθάρισες» τελείως;
Στα 28 μου είπα «τέλος, ξεκόβω απ' όλα». Είχα χάσει την αυτοεκτίμηση μου. Άρχισα να μην πιστεύω στον εαυτό μου, ένιωθα ότι δεν κάνω κουμάντο στη ζωή μου. Δεν δημιούργησα, δεν απολάμβανα. Απλώς ανέπνεα. Οπότε μπήκα σε πρόγραμμα απεξάρτησης στην Αμερική. Δεν μπορείς να κόψεις μόνος σου το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Δυσκολεύτηκες πολύ;
Αν δεν θέλεις εσύ να ξεκόψεις, δεν μπορεί να σε βοηθήσει κανένας. Η εξάρτηση από οποιοδήποτε ναρκωτικό διαρκεί έναν μήνα. Η ηρωίνη, για παράδειγμα, φεύγει από τον οργανισμό σου μέσα σε είκοσι μέρες. Στην αρχή τη ζητά ο οργανισμός. Έχεις φοβερούς πόνους και εμετούς, δεν μπορείς να σταθείς στα πόδια σου. Μετά αναπνέεις και τρως κανονικά, δεν πονάς. Όλη η δουλειά πρέπει να γίνει στο ψυχολογικό επίπεδο.

Ήξεραν οι γονείς σου για τον εθισμό σου;
Ήξεραν από την πρώτη στιγμή τα πάντα. Στην αρχή προσπάθησαν να με βοηθήσουν. Όταν κατάλαβαν ότι δεν σώζομαι, με παράτησαν. Έκαναν δηλαδή τις προσπάθειες τους και κάποια στιγμή συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε για μένα δρόμος επιστροφής. Δεν έκρυψα ποτέ ότι ήμουν τοξικομανής. Ακόμη και όταν βγήκα στην τηλεόραση, δεν με ενδιέφερε να με πουν αλήτη. Μου έλεγαν οι άνθρωποι των καναλιών «μην πεις για τα ναρκωτικά, θα καταστραφείς». Ήθελα όμως να σπάσω τα στεγανά. Είμαι «καθαρός» τα τελευταία 15 χρόνια. Δεν έχω πιει ούτε ποτό. Άρχισα ουσιαστικά να ζω ξανά στα 30 μου. Μέχρι τότε είχα χάσει τελείως το μέτρο.

zappit