ΟΑΕΔ: Οι τελευταίες εξελίξεις για τα νέα προγράμματα – Δείτε τι αλλάζει στα ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ένα νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου, και θα αφορά τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση της εργασίας.

Αυτό προέκυψε από όσα αναφέρθηκαν σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, στην οποία παραβρέθηκε και η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, σύμφωνα με ανάρτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση του επιμελητηρίου.

Όπως αναφέρθηκε, θα προβλέπεται αναλόγως των δεδομένων των ανέργων και των επιχειρήσεων να ορίζεται το ύψος και να δίνεται και η επιδότηση. Αυτό θα αφορά βραχυχρόνια ανέργους αλλά και μακροχρόνια, εφόσον δικαιούνται βοήθημα ανεργίας που είναι 200 ευρώ τον μήνα και ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει το υπολειπόμενο, μέχρι τα 360 ευρώ.

Η κα Καραμεσίνη ενημέρωσε για ορισμένες βασικές δραστηριότητες του ΟΑΕΔ και ποια προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη ή προβλέπονται να τεθούν σε εφαρμογή.

Όπως είπε, είναι σε εξέλιξη και κλείνει στις 6 Οκτωβρίου το πρόγραμμα για την εργασιακή εμπειρία ανέργων ηλικίας 25 ως 29 ετών. Περιλαμβάνει 4 μήνες πρακτική άσκηση εντελώς δωρεάν για την επιχείρηση και η κάλυψη του κόστους γίνεται από τον ΟΑΕΔ. Ομοίως, το ίδιο γίνεται και με το αντίστοιχο πρόγραμμα για νέους 18 -24 ετών, του οποίου η προθεσμία λήγει στις 22 Οκτωβρίου.

Η καινοτομία των νέων προγραμμάτων είναι ότι ξεκινούν από την προσφορά θέσεων και αντικειμένων εργασίας για πρακτική άσκηση από τις επιχειρήσεις, ώστε να «κουμπώσει» ο ΟΑΕΔ τους ανέργους με τις θέσεις πρακτικής άσκησης. Δηλαδή να αντιστοιχεί η θέση εργασίας στον κατάλληλο εργαζόμενο. Αυτό σημαίνει πλήρη σύζευξη με ποιοτικούς όρους. Αυτή είναι η πρώτη πιλοτική εφαρμογή καθώς μέχρι τώρα δεν συνδυάζονταν ο κατάλληλος άνεργος, για εργασία στην κατάλληλη θέση.