Έρευνα: Πόσο καθαρές είναι οι παραλίες και το πόσιμο νερό από την Κόρινθο έως το Ξυλόκαστρο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), συνεχίζει τη μεγάλη έρευνα που πραγματοποιεί αυτό το καλοκαίρι και αφορά την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε πολυσύχναστες παραλίες της Ελλάδας αλλά και το πόσιμο νερό των περιοχών αυτών.

Σήμερα δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα σε νερά κολύμβησης για 19 πολυσύχναστες παραλίες από την Κόρινθο μέχρι το Ξυλόκαστρο.

Η μεγάλη έρευνα που αφορά τις παραλίες αλλά και το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης σε πανελλαδικό επίπεδο, άρχισε τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Ιουλίου. Το ΠΑΚΟΕ θα δίνει σταδιακά στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες των νερών κολύμβησης στις παραλίες, για να μπορούν να γνωρίζουν οι πολίτες, που μπορούν να κολυμπούν ελεύθερα, χωρίς να βάζουν την υγεία την δική τους και των παιδιών τους σε κίνδυνο, ενώ παράλληλα θα μπορούν να γνωρίζουν και για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Οι δειγματοληψίες αυτές, γίνονται από επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ, (χημικοί, βιολόγοι κλπ.)

Από κάθε σημείο (παραλία ή βρύση), συλλέγονται δείγματα νερού. Στη συνέχεια τα δείγματα αυτά, μεταφέρονται σε ψυγείο και με απόλυτη ασφάλεια στα πιστοποιημένα εργαστήρια που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ και γίνονται οι αναλύσεις.

Φωτογραφίες από τα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ

PAKOE1

Τι αναφέρει η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ

Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες θαλασσινού νερού στις 10/07/ 2016 από την Κόρινθο μέχρι το Ξυλόκαστρομε τις παρακάτω συνθήκες:

Μερικές δειγματοληψίες έγιναν στα 5 μέτρα μέσα στη θάλασσα , ενώ άλλες έγιναν σε διαφορετικά σημεία αρκετά μακριά από την ακτή.

Η μέθοδος ανίχνευσης και καταμέτρησης του μικροβιακού φορτίου ή ζωντανού μικροβιακού πληθυσμού βακτηρίων E.coli, των ολικών κολοβακτηριοειδών και εντερόκοκκων, στο αρχικό δείγμα έγινε με την μέθοδο Διήθησης δια μέσου μεμβράνης πόρου 0,45 μm συγκεκριμένης ποσότητας (100mlδείγματος νερού).

Τα αποτελέσματα της εκτιμήσεως των μικροβιακών πληθυσμών που παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες εκφράζονται ως αριθμός βιώσιμων μονάδων, δηλαδή σε Colony Forming Units (CFU) ανά 100 ml δείγματος νερού (cfu/100 ml).

Επεξήγηση: Κ= κατάλληλη παραλία ή νερό κατάλληλο προς πόση
Α= ακατάλληλη παραλία ή νερό ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα στα νερά κολύμβησης από την Κόρινθο μέχρι το Ξυλόκαστρο

Από την Κόρινθο μέχρι το Ξυλόκαστρο πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές αναλύσεις σε θαλασσινό νερό σε δείγματα από 19 σημεία. Από αυτές τις παραλίες οι 4 κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση και οι 15 κατάλληλες. Σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης από τα 5 σημεία δειγματοληψίας το ένα από αυτά κρίθηκε ακατάλληλο.

Πίνακας αποτελεσμάτων για την καταλληλότητα των νερών κολύμβησης από την Κόρινθο έως το Ξυλόκαστρο

PAKOE2

PAKOE3

PAKOE4

Επεξήγηση: Κ= κατάλληλη παραλία ή νερό κατάλληλο προς πόση
Α= ακατάλληλη παραλία ή νερό ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση

Πίνακας αποτελεσμάτων για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού από την Κόρινθο έως το Ξυλόκαστρο

PAKOE5

Στον παρακάτω χάρτη φαίνονται τα σημεία δειγματοληψιών

PAKOE6

PAKOE7

Φωτογραφίες από παραλίες που έγιναν δειγματοληψίες

PAKOE8

Οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία από το μολυσμένο νερό

Εάν το νερό είτε πόσιμο, είτε αυτό που απολαμβάνουμε κάνοντας μπάνια στη θάλασσα, δεν είναι απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς, τότε είναι δυνατόν να γίνει το αίτιο μεταφοράς, διασποράς και μετάδοσης στον πληθυσμό παθογόνων μικροοργανισμών και επομένως να γίνει πρόξενος εκτεταμένων επιδημιών υδρικής προελεύσεως. Είναι γνωστό ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχει γίνει μετάδοση ασθενειών με το πόσιμο νερό. Οι μικροοργανισμοί που έχουν ενδιαφέρον για την ποιότητα του νερού από άποψη υγιεινής είναι κυρίως οι ιοί, τα βακτήρια, τα πρωτόζωα και οι έλμινθες (helminthes) ή παρασιτικοί σκώληκες. Επίσης μερικοί μικροοργανισμοί συνδέονται με προβλήματα οσμής και γεύσης στο νερό καθώς και με εμφανίσεις γλοιωδών μικροβιακών μαζών στο εσωτερικό των σωληνώσεων του δικτύου διανομής (βακτήρια, φύκη, μύκητες).

Η Ευρωπαϊκή κανονιστική διάταξη (98/83/CE) θέτει όρια για τις ελάχιστες τιμές των μικροβιολογικών παραμέτρων στα πόσιμα νερά για να είναι ασφαλή και κατάλληλα για τον άνθρωπο, ήτοι:

• Απουσία Escherichia coli σε 100ml νερού
• Απουσία Enterococcus σε 100ml νερού