Τι είναι το φαινόμενο Lake Effect που «χτυπάει» την Ελλάδα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε εξέλιξη βρίσκεται στις δυτικές περιοχές της χώρας το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» («Lake Effect») που αναμένεται από σήμερα το βράδυ να φέρει κακοκαιρία και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι βροχές είναι έντονες σε Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο, ενώ καταιγίδες και άνεμοι πλήττουν τους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας. Οι νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αναμένονται να διατηρηθούν και την Κυριακή, όπου θα σημειωθεί αισθητή μείωση της θερμοκρασίας.

Το καιρικό φαινόμενο αυτό φαινόμενο απαντάται συνήθως στις περιοχές πέριξ των Μεγάλων Λιμνών στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά. Το λεγόμενο «Lake-effect snow» έχει ως κυριότερό του χαρακτηριστικό την εκδήλωση χιονοθύελλας.

Σε μικρότερη ένταση εμφανίζεται πάνω από την Αδριατική («Adriatic Sea effect»), κάθε φορά που μια μάζα ψυχρού και ξηρού αέρα με προέλευση βορειοανατολική αιωρείται πάνω από τη θερμότερη επιφάνεια της θάλασσας.

Η αλληλεπίδραση των δύο στρωμάτων ευνοεί την ανάδευση των αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης που ονοµάζονται σωρείτες (cumulus) και αποτελούν προποµπούς των καταιγιδοφόρων νεφών, τα οποία µε τη σειρά τους ονοµάζονται σωρειτοµελανίες (cumulonimbus).

Το ανοδικό ρεύµα θερµού αέρα –που αναπτύσσεται µε αυξανόµενη ταχύτητα– ψύχεται, συμπυκνώνοντας τους υδρατμούς που περιέχει. Έχοντας μεγιστοποιήσει την ταχύτητά του, φτάνει σε υψόμετρο 10-12 χλμ. όπου τα καταιγιδοφόρα πλέον σύννεφα αποκτούν οριζόντια έκταση. Παράλληλα οι υδροσταγόνες και οι παγοκρύσταλλοι που περιέχονται µέσα σε αυτά αποκτούν αρκετό βάρος. Τότε, αρχίζει ένα καθοδικό ρεύµα που παρασύρει προς το έδαφος τη βροχή ή και το χαλάζι που ενδέχεται να έχει σχηµατιστεί.

Το φαινόμενο παρατηρείται, συνήθως, μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου, σε χαμηλά υψόμετρα κοντά στις ακτές ή στις ακτές κιόλας της Αδριατικής . Έχει δε καταγραφεί τα έτη 1997, 2005, 2010, 2012 και 2015. Σε πολλές περιπτώσεις, το κύριο χαρακτηριστικό του φαινομένου ήταν το χιόνι που είχε καλύψει πολλές ακτές από τη Ρομάνια έως την Απουλία. Στις περιπτώσεις αυτές, η κακοκαιρία εγκλωβίζεται στα ανατολικά της γειτονικής χώρας, καθώς η οροσειρά των Απέννινων λειτουργεί ως φράχτης.

Αυτή τη φορά το φαινόμενο έχει περάσει το Ιόνιο και εξελίσσεται στις δυτικές περιοχές της Ελλάδας με κατεύθυνση ανατολικά.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, καταιγίδες αέριας μάζας εκδηλώνονται συνήθως πάνω από ηπειρωτικές περιοχές κατά τις µεσηµβρινές και πρώτες απογευµατινές ώρες, από το Μάιο έως και το Σεπτέµβριο.

cnn.gr