Οι Καθηγητές Πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ) απεργούν και κάνουν διαμαρτυρία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στα Υπουργεία Οικονομικών και Μακεδονίας-Θράκης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας οι καθηγητές των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Μεθαύριο, Τετάρτη 15/6, η ΠΟΣΔΕΠ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία των μελών ΔΕΠ και ταυτόχρονες εκδηλώσεις κινητοποίησης σε όλες τις πόλεις που υπάρχουν Πανεπιστήμια ανάλογα με τις αποφάσεις των Συλλόγων μελών ΔΕΠ του κάθε Πανεπιστημίου.

Στην Αθήνα η παράσταση διαμαρτυρίας θα λάβει χώρα στο Υπουργείο Οικονομικών, στο ΓΛΚ, στις 12 το μεσημέρι. Στον υπουργό θα ανακοινωθεί η άμεση κατάθεση την επομένη (ημέρα Πέμπτη 16/6) της προσφυγής της ΠΟΣΔΕΠ στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ για την εφαρμογή της απόφασης για τις αποδοχές των καθηγητών. Στην Αθήνα, μετά την παράσταση στο ΓΛΚ, θα δοθεί συνέντευξη τύπου στις 13.00, στο Κτίριο Κωστής Παλαμάς του ΕΚΠΑ, Ακαδημίας 48 και Σίνα.

Την ίδια ημέρα, στις 12:00, τα μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ), του μεγαλύτερου Συλλόγου Πανεπιστημιακών Καθηγητών στην Ελλάδα, θα προβούν σε παράσταση στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου αντιπροσωπεία θα καταθέσει το ψήφισμα με τα αιτήματα της απεργίας για να διαβιβαστεί στα αρμόδια Υπουργεία.

Ακολουθεί ολόκληρο το ψήφισμα του Συλλόγου με τα αιτήματα της απεργίας:

Απεργία στις 15-6-2016 για τις αλλαγές στο μισθολόγιο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα των πανεπιστημιακών καθηγητών
Οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στα ειδικά μισθολόγια, οι επίσημες δηλώσεις και δεσμεύσεις για «επανεξέταση» και «εξορθολογισμό» τους και ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για το ασφαλιστικό σύστημα, προδιαγράφουν ένα ακόμη πιο ζοφερό μέλλον για όλους τους πανεπιστημιακούς καθηγητές. Συγκεκριμένα:

α. Μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών
H πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή για «αναστολή κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια», η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για «εξορθολογισμό» των ειδικών μισθολογίων και οι επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις του Αν. Υπουργού Οικονομικών περί εξέτασης των ειδικών μισθολογίων «από μηδενική βάση», σε συνδυασμό με τα δημοσιεύματα για νέες μειώσεις στις αποδοχές των αμειβόμενων με ειδικά μισθολόγια, δείχνουν ότι για μια ακόμη φορά τα ειδικά μισθολόγια έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Παράλληλα, αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και στους συντελεστές φορολόγησης μειώνουν ήδη και άλλο τις ήδη εξευτελιστικές καθαρές αποδοχές των πανεπιστημιακών καθηγητών.

Να υπενθυμίσουμε ότι:
• Οι αποδοχές των πανεπιστημιακών καθηγητών υπέστησαν αβάσιμες, οριζόντιες περικοπές, χωρίς σαφή κριτήρια και αίσθημα δικαίου, οι οποίες κατά την περίοδο 2010-13 κυμάνθηκαν περίπου στο 40%.Οι περικοπές αυτές παραμένουν ακέραιες μόνο για τους πανεπιστημιακούς, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων για τις οποίες υπήρξε πλήρης ή μερική αποκατάσταση.
• Η Κυβέρνηση παρανόμως δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση 4741/2014 του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών των αποδοχών των πανεπιστημιακών καθηγητών και αποκατάσταση τους στο επίπεδο του 2012 από 30/12/2014.
• Η ισορροπία μεταξύ των ειδικών μισθολογίων, έχει ανατραπεί από το 2008-9 με αυξήσεις της τάξης των 40 έως 100% στις άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων αλλά και πρόσφατα με αποκατάσταση των περικοπών των μισθών όλων των άλλων ειδικών μισθολογίων πλην των πανεπιστημιακών.
• Οι ισχύοντες σήμερα πενιχροί μισθοί των πανεπιστημιακών καθηγητών δεν συνάδουν με τα αυξημένα προσόντα, τα ειδικά καθήκοντα και τον κοινωνικό ρόλο του λειτουργήματος και του έργου που καλούνται να επιτελέσουν στην ελληνική κοινωνία ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και ερευνητές.
• Πάγιο αίτημα των πανεπιστημιακών είναι η ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό και κατάργηση του - κατά 50% - επιδοματικού χαρακτήρα του μισθολογίου μας.

β. Συνταξιοδοτικό των Πανεπιστημιακών
Οι συνταξιούχοι πανεπιστημιακοί καθηγητές ανήκουν στην κατηγορία αυτών που οι συντάξεις τους υπέστησαν σημαντικές μειώσεις (άνω του 55%) στην περίοδο της κρίσης και αναμένεται να πληγούν ακόμη περισσότερο με τις αλλαγές του νέου ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα (Ν.4387/2016). Ο νόμος αυτός επιδεινώνει δραματικά τους όρους συνταξιοδότησης και ασφάλισης για όλους του πανεπιστημιακούς. Δημιουργεί δυο κατηγορίες συνταξιούχων (παλαιών και νέων), επιβαρύνοντας με σημαντικές μειώσεις περισσότερο τους νέους συνταξιούχους και δημιουργώντας ένα αβέβαιο μέλλον για τους παλαιούς.

Ο νέος συνταξιοδοτικός νόμος περιέχει μια σειρά από δυσμενείς ρυθμίσεις, οι οποίες πλήττουν ιδιαίτερα τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων πανεπιστημιακών, με σημαντικές μειώσεις στην κύρια και επικουρική σύνταξη αλλά και στα μερίσματα του ΜΤΠΥ, οι οποίες συνολικά αναμένεται να υπερβούν το 30%. Αν και η βασική σύνταξη των σημερινών συνταξιούχων διατηρείται, αυτό γίνεται μόνο προσωρινά μέχρι το 2018, ενώ και αυτοί θα υποστούν μειώσεις στην επικουρική σύνταξη και στα μερίσματα του ΜΤΠΥ.

Στη δραστική μείωση της βασικής σύνταξης των μελών ΔΕΠ συμβάλλει επιπρόσθετα το γεγονός ότι τα συνολικά έτη ασφάλισης για τους περισσότερους πανεπιστημιακούς σπανίως υπερβαίνουν τα 35 έτη, καθώς συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά με τη συμπλήρωση ηλικίας 67, ενώ αναλαμβάνουν υπηρεσία σε ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών εξαιτίας των αυξημένων απαιτούμενων προσόντων (διδακτορικές σπουδές, ερευνητική προϋπηρεσία) που δεν υπάρχουν στις άλλες ομάδες δημόσιων λειτουργών ή ειδικών μισθολογίων.

Στο πλαίσιο αυτό, και λαμβάνοντας υπόψη σχετικό κάλεσμα της ΠΟΣΔΕΠ, η Γενική Συνέλευση του ΕΣΔΕΠ προκηρύσσει 24ωρη απεργία για την Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016 με ταυτόχρονη παράσταση στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ως ένα πρώτο βήμα αντίδρασης στις αλλαγές στο μισθολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα των καθηγητών πανεπιστημίου, με αιτήματα:
• την άμεση εφαρμογή της απόφασης 4741/2014 του ΣτΕγια την αντισυνταγματικότητα των περικοπών των αποδοχών των πανεπιστημιακών καθηγητών και για την αποκατάσταση των αποδοχών τους στο επίπεδο του 2012 από 30/12/2014,
• την επίσημη διάψευση των διαφαινόμενων σχεδίων για νέες άμεσες ή έμμεσες μειώσεις στο ήδη απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο των αποδοχών των μελών ΔΕΠ,
• την επαναφορά της ισορροπίας στα ειδικά μισθολόγια, με μισθολογική μεταχείριση των πανεπιστημιακών αντάξια του λειτουργήματος και των προσόντων τους,
• την απόσυρση της τροπολογίας για την αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης των πανεπιστημιακών καθηγητών η οποία συνεπάγεται πάγωμα του χρονοεπιδόματος για τους πανεπιστημιακούς,
• ένα συνταξιοδοτικό σύστημα εγγυημένων παροχών, διαφανές, αλληλέγγυο και δίκαιο το οποίο να σέβεται την αναλογικότητα παρεχόμενων συντάξεων και εισφορών και τη διατήρηση ενός στοιχειώδους βιοτικού επιπέδου μετά την αποχώρηση από τον εργασιακό βίο,
• την εξειδίκευση των όρων συνταξιοδότησης των πανεπιστημιακών καθηγητών στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους (προϋπόθεση διδακτορικών σπουδών για τον διορισμό, επιδοματικός χαρακτήρας του μισθού) με την αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου της τριετούς περιόδου των διδακτορικών σπουδών και τον συνυπολογισμό επιδομάτων στον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών.