Αναπάντητα ερωτήματα για τις συνθήκες εξαφάνισης της μικρής Μαρίας – Αντιφάσεις στις καταθέσεις των γονιών

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πληθαίνουν τα ερωτήματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες η μικρή Μαρία-Ειρήνη εξαφανίστηκε από τη μάντρα του παππού της στο Σχιστό το μεσημέρι του Πάσχα αλλά και το τι μεσολάβησε έως ότου βρεθεί μετά από μία ημέρα στη Λεωφόρο Αθηνών στην περιοχή του Σκαραμαγκά.

Η μικρή εξεταζόμενη από Αστυνομικό-Ψυχολόγο είπε ότι την άφησε η μητέρα της και πως δεν συνάντησε κανέναν κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής της στο δάσος. Ωστόσο, στην κατάθεσή της ο ψυχολόγος της Αστυνομίας επισημαίνει ότι λόγω της μικρής ηλικίας του παιδιού –είναι μόλις 3,5 ετών- δεν είναι δυνατόν να διακριβωθεί εάν όσα λέει ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οι γονείς της Μαρίας επιμένουν στο ενδεχόμενο κάποιος να άρπαξε το παιδί τους και υπέβαλαν μήνυση κατ' αγνώστων για το αδίκημα της αρπαγής, ζητώντας να ξεκινήσει νέα έρευνα από την Αστυνομία.

Τι κατέθεσε ο Ψυχολόγος της Αστυνομίας που εξέτασε τη μικρή Μαρία-Ειρήνη

«Η ανήλικη ήταν εμφανώς σοκαρισμένη από το γεγονός, καθότι περιπλανιόταν το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης μέρας και τη νύχτα στο δάσος και ανέφερε ότι κάποια στιγμή κοιμήθηκε κάτω από τα δέντρα σε κάτι κλαδιά. Ως προς το πώς εξαφανίστηκε επανέλαβε πάρα πολλές φορές ότι την άφησε η μητέρα της και ότι εκείνη την έψαχνε φοβισμένη και την φώναζε, αλλά δεν ήταν πουθενά. Την ρώτησα αν άκουσε κανέναν να τη φωνάζει ή αν είδε κάποιον να την ψάχνει και είπε πως όχι. Μέχρι σήμερα το πρωί ανέφερε ότι δεν συνάντησε κανέναν στο δάσος. Από τις ερωτήσεις που της έκανα για τη σχέση με τους γονείς της και την οικογένειά της, οι απαντήσεις της ήταν διφορούμενες, καθώς άλλες φορές έλεγε ότι οι γονείς της την αγαπούν και άλλες όχι. Την ρώτησα επανειλημμένα αν η ίδια από μόνη της διέφυγε της προσοχής των γονιών της και χάθηκε στο δάσος, αλλά εκείνη επέμενε ότι την άφησε η μητέρα της. Ύστερα από κάποια ώρα το παιδί άρχισε να κουράζεται και να διαμαρτύρεται και να ζητάει τη μητέρα του, την οποία κάλεσα στο χώρο. Όταν συναντήθηκε η ανήλικη με τη μητέρα της συνέχισε να λέει και σε εκείνη ότι την άφησε μόνη της στο δάσος. Εξαιτίας της πολύ νεαρής ηλικίας της ανήλικης είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το κατά πόσο η περιγραφή της για την εξαφάνισή της είναι ακριβής και πραγματική».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αντιφάσεις ως προς το χρόνο εξαφάνισης του παιδιού. Από τις καταθέσεις της μητέρας, του πατέρα και του παππού στην Αστυνομία προκύπτει ότι το παιδί χάθηκε μεταξύ 14:40 και 15:30 το μεσημέρι του Πάσχα, ωστόσο ο καθένας αναφέρει διαφορετική ώρα για το πότε αντιλήφθηκε ότι το κοριτσάκι έλειπε από τη μάντρα του.

Τι κατέθεσε η μητέρα της Μαρίας-Ειρήνης στους Αστυνομικούς:

«Αφού είχαμε τελειώσει το γεύμα σηκώθηκα από το τραπέζι για να κόψω ένα πεπόνι. Εκείνη τη στιγμή τα δύο ανήλικα τέκνα μου ήταν στην αυλή και παίζανε δίπλα ακριβώς από το τραπέζι. Ενώ ήμουν μέσα στο σπίτι που βρίσκεται εντός της μάντρας άκουσα τον άνδρα μου να φωνάζει και να αναζητά τη την ανήλικη Μαρία-Ειρήνη. Με ρώτησε αν την είχα δει και τον ρώτησα τι είχε συμβεί. Ο σύζυγός μου μου είπε ότι δεν τη βρίσκει και άρχισα κι εγώ να την αναζητώ. Το συμβάν έγινε περίπου την 15:00 ώρα, δεν θυμάμαι ακριβώς. Αφού την αναζητήσαμε και δεν την βρίσκαμε ο σύζυγός μου κάλεσε την αστυνομία. Δεν γνωρίζω τι έχει συμβεί, όμως φοβάμαι για τη ζωή της. Η Μαρία Ειρήνη είναι ένα παιδί που δεν φεύγει ποτέ από δίπλα μου. Από το χώρο της κουζίνας που ήμουν δεν είχα οπτική επαφή με τα παιδιά μου, αλλά ούτε ακουστική επαφή, καθώς είχαμε μουσική και δεν άκουγα τα άτομα που βρίσκονταν στην αυλή. Όσο ήμουν στην κουζίνα ο σύζυγός μου πρόσεχε τα παιδιά μας.»

Τι κατέθεσε ο πατέρας της Μαρίας-Ειρήνης στους Αστυνομικούς:

«Καθώς ετοιμάζαμε το φαγητό η κόρη μου Μαρία-Ειρήνη έπαιζε με τον αδελφό της στο χώρο της μάντρας. Περί ώρα 14:40 διέφυγε της προσοχής μου και έχασα την οπτική επαφή με την κόρη μου. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι μεγάλων διαστάσεων, δεν είναι περιφραγμένος και εντός αυτού υπάρχουν πλήθος παλαιών αυτοκινήτων και ψυγείων, τα οποία προορίζονται για παλιοσίδερα. Στη μία πλευρά έχει γκρεμό ενώ στην άλλη είναι η Λεωφ.Σχιστού. Άρχισα να την αναζητώ, όπως και όλοι οι παρευρισκόμενοι στη μάντρα, χωρίς να καταφέρουμε να τη βρούμε. Ανησυχώ για τη ζωή της ανήλικης κόρης μου.»

Τι κατέθεσε ο παππούς της Μαρίας-Ειρήνης στους Αστυνομικούς:

«Όσο καθόμασταν στην αυλή ακούγαμε μουσική από ραδιοκασετόφωνο σε χαμηλή ένταση και κατανάλωσα 1-2 ποτηράκια κρασί. Οι υπόλοιποι έπιναν κρασί ή μπίρα. Περί ώρα 15:30 καθόμασταν όλοι στο τραπέζι και είπα στη νύφη μου να σηκωθεί, αφού είχαμε φάει για να κόψει στα παιδιά λίγο πεπόνι, όπως και έκανε. Τα ανήλικα εγγόνια μου μόλις είχαν σηκωθεί από το τραπέζι και άρχισαν να παίζουν. Η μικρή μου εγγονή η Ειρήνη-Μαρία γυρνάει με κοιτάει και μου λέει «Παππού, πάω στο πόνυ» και έπειτα λέει στον μικρό αδελφό της Γιώργο «Έλα μαζί μου». Ο Γιώργος είπε όχι. Εγώ καθόμουν όλη την ώρα στην άκρη του τραπεζιού και είδα την μικρή να πηγαίνει προς το μικρό πόνυ. Έτρεξα να βρω τη Μαρία, αρχικά πήγα στο πόνυ και όταν έφτασα δεν την είδα. Τότε ουρλιάξαμε όλοι το όνομά της για να μας ακούσει και απλωθήκαμε κατά μήκος της μάντρας για να την βρούμε. Εγώ πήγα αμέσως απέναντι στο πόνυ για να την βρω, μήπως το φοβήθηκε και μετά στο δρόμο για να την βρούμε. Έπειτα ειδοποιήσαμε το 100.»

Στη δικογραφία που έχει σχηματισθεί από την Αστυνομία περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις ενός Λιμενικού και μίας οδηγού, οι οποίοι εντόπισαν το παιδί το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα στη Λεωφόρο Αθηνών. Και οι δύο είχαν δει την αναγγελία amber alert για την εξαφάνιση του κοριτσιού και κατάλαβαν ότι είχαν επρόκειτο για τη μικρή Μαρία-Ειρήνη.

Τι κατέθεσε ο Λιμενικός που εντόπισε το κοριτσάκι

«Την 02/05/2015 και περί ώρα 12:45 καθώς πήγαινα με το αυτοκίνητό μου από την περιοχή του Σχιστού για το Χαϊδάρι στο ύψος της περιοχής Αφέα επί της Λεωφ.Αθηνών στην δεξιά πλευρά είδα ένα κοριτσάκι ανήλικο να κάθεται στην άκρη του δρόμου. Αμέσως σταμάτησα και πήγα κοντά του. Ήταν μόνο του και φοβισμένο. Είχα δει στην τηλεόραση και στο ίντερνετ ότι από χθες στην περιοχή του Σχιστού είχε εξαφανιστεί ένα κοριτσάκι και το αναζητούσαν. Τα χαρακτηριστικά του κοριτσιού ταίριαζαν απόλυτα. Το ρώτησα «πώς σε λένε» και μου απάντησε «Μαρία». Αμέσως μετά πήρα τηλέφωνο την Άμεση Δράση και τους ενημέρωσα. Το κοριτσάκι ήταν καλά στην υγεία του, αλλά αρκετά φοβισμένο και ταλαιπωρημένο. Μετά από λίγη ώρα ήρθε η Αστυνομία όπου και τους παρέδωσα το παιδί.»

Τι κατέθεσε η γυναίκα που βρήκε το κοριτσάκι

"Είδα στα δεξιά του οδοστρώματος και πάνω στο πεζοδρόμιο ένα μικρό κοριτσάκι να κάθεται μόνο του και μου έκανε φοβερή εντύπωση. Αμέσως αντιλήφθηκα ότι πρόκειται για το κοριτσάκι που είχα δει την προηγούμενη μέρα στην τηλεόραση. Ρώτησα το κοριτσάκι πώς το λένε και μου είπε ότι ονομάζεται «Μαρία». Επίσης μου είπε ότι έχει άλλα δύο αδελφάκια. Επειδή το παιδί κρύωνε το σκέπασα και του έδωσα λίγο να φάει, γιατί πείναγε. Τέλος, όταν τη ρώτησα πώς βρέθηκε εδώ μου απάντησε «Με άφησε η μαμά μου».

Η εκδίκαση της υπόθεσης από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο έχει οριστεί για το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά την αναβολή που δόθηκε χθες λόγω της αποχής των δικηγόρων, αλλά και για να προσέλθουν οι μάρτυρες στο δικαστήριο. Ωστόσο, εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων είναι πολύ πιθανό η δίκη να αναβληθεί και πάλι. Επιπλέον, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι γονείς της Μαρίας-Ειρήνης, οι οποίοι κατηγορούνται για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, να μην παραστούν στη δίκη, καθώς περιμένουν την επίσκεψη της κοινωνικής λειτουργού, από την έκθεση της οποίας θα εξαρτηθεί το πότε το παιδί θα μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του.

thepressroom.gr