Ειδομένη: Πολεμικό σκηνικό στα σύνορα – Τρία παιδιά με τραύματα στο κεφάλι από πλαστικές σφαίρες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ηρεμία επικρατεί σήμερα, μετά τα πολύωρα και εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων με το σκηνικό να θυμίζει πόλεμο και ν’ αφήνει πίσω του τραυματίες ακόμα και μικρά παιδιά.

Συνολικά χθες τραυματίστηκαν ή είχαν αναπνευστικά προβλήματα από τα χημικά, τις χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και τις πλαστικές σφαίρες των Σκοπιανών αστυνομικών, τουλάχιστον 300 πρόσφυγες, μεταξύ τους μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες.

Από αυτούς 200 προσήλθαν με αναπνευστικά προβλήματα, 40 με τραύματα από πλαστικές σφαίρες ενώ 7 χρειάστηκε να διακομισθούν στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

Όπως ενημερώνουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» μέσα από το λογαριασμό τους στο twitter, περιέθαλψαν τρία παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών, τα οποία έφεραν τραύματα στο κεφάλι από πλαστικές σφαίρες αλλά και περίπου 35 παιδιά, ηλικίας 5 έως 15 ετών, με αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες δύο νεαρών, τις οποίες μετέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, μέλος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Σκοπιανοί αστυνομικοί τους πήραν -μαζί με άλλους δέκα- στο έδαφος των Σκοπίων όπου τους ξυλοκοπούσαν για μια ώρα.

Παράλληλα, περισσότεροι από τριάντα ασθενείς χρειάστηκαν ψυχολογική φροντίδα από το σοκ που υπέστησαν ενώ μεταξύ άλλων, περίθαλψη ζήτησε και μια έγκυος από τη Συρία μαζί με τα δύο της παιδιά, η οποία ανέφερε ότι έπεσε όταν όλοι άρχισαν να τρέχουν μόλις έπεσε το πρώτο δακρυγόνο.

Σήμερα, Δευτέρα, στην Ειδομένη επικρατεί ηρεμία ενώ οι Σκοπιανοί έχουν φέρει θωρακισμένα οχήματα στο έδαφός, τα οποία και τοποθέτησαν πίσω από τον φράκτη.

«Οι χθεσινοί δαρμένοι θα είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές»

Τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν μπήκαν στην ελληνική επικράτεια οι Σκοπιανοί αστυνομικοί που πέρασαν από την τρύπα του φράκτη, την οποία είχαν ανοίξει οι πρόσφυγες.

«Έχουν γνώση οι φύλακες», πρόσθεσε αναφερόμενος σε «αλληλέγγυους» που είτε δρουν παράνομα είτε προτρέπουν πρόσφυγες να κάνουν παράνομες πράξεις και τόνισε ότι ήδη οι δικαστικές Αρχές έχουν επιληφθεί για όσους είχαν εμπλακεί στην υπόθεση της παράνομης εισόδου στα Σκόπια, περνώντας το ποτάμι.

«Οι χθεσινοί δαρμένοι θα είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές… Εμείς ως χώρα κάνουμε τις σωστές κινήσεις. Οι Σκοπιανοί άσκησαν υπέρεμετρη βία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και πως έως το Πάσχα θα έχει λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ειδομένη και στον Πειραιά.

Για τα επεισόδια στον Πειραιά ανέφερε πως έγιναν χθες Κυριακή συλλήψεις και πως έχει αναγνωριστεί ο δράστης της επίθεσης με σιδηρόβεργα εναντίον εικονολήπτη.

Ο κ. Τσόσκας αναγνώρισε ότι έχουν γίνει κάποια λάθη, σημειώνοντας, όμως, πως πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση και κάλεσε όλους να βλέπουν το δάσος και τι γίνεται σε ολόκληρη τη χώρα και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την στάση της Αστυνομίας το Σάββατο είπε ότι γίνεται έρευνα για αμέλεια και ολιγωρία.

Αιχμές από τα Σκόπια για την Ελληνική Αστυνομία

Σε εκτενή του ανακοίνωση για τα χθεσινά επεισόδια, το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων (στο οποίο υπάγεται η τοπική αστυνομία), κάνει λόγο «για απόπειρα μεταναστών να εισέλθουν παράνομα και με βίαιο τρόπο» στο έδαφος τους και αφήνει αιχμές για την στάση Ελλήνων αστυνομικών κατά τη διάρκεια των επεισοδίων

«Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, περίπου 3.000 μετανάστες συμμετείχαν σε όλη την διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβησαν σε καμία περίπτωση για την αποτροπή των επεισοδίων στην συνοριακή γραμμή» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι Σκοπιανοί μιλούν για 23 τραυματίες των δυνάμεων ασφαλείας της γειτονικής χώρας (14 αστυνομικοί και εννέα στρατιώτες) και για ζημιές σε τρία αστυνομικά και σε πέντε στρατιωτικά οχήματα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων ασφαλείας των Σκοπίων, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών ουσιών για να αποτρέψουν τα άτομα αυτά να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας.

Κλινάμαξες του ΟΣΕ για τους πρόσφυγες

Άλλες επτά κλινάμαξες και μία που έχει διαμορφωθεί για να λειτουργήσει ως ιατρείο και θα δοθεί στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», «επιστράτευσε» ο ΟΣΕ για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των προσφύγων της Ειδομένης.

Οι κλινάμαξες βρίσκονται από χθες εκεί και, όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος Βόρειας Ελλάδας για τη ΓΑΙΑΟΣΕ, Βασίλης Διαμαντάκης, οι πρόσφυγες από την πρώτη στιγμή μπήκαν μέσα στα βαγόνια.

«Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά που υπήρξε αρχικά μια διστακτικότητα, επειδή νόμιζαν ότι θα τούς μεταφέρουμε, αυτή τη φορά, από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν οι πόρτες μπήκαν μέσα. Κυρίως γυναίκες με μικρά παιδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντάκης.