Το πιο ωραίο φαρμακείο της Ελλάδας λειτουργεί από το 1890 και θυμίζει.. έργο τέχνης!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το φαρμακείο Ραφαλιά είναι από τα παλαιότερα της Ελλάδας και ένα από τα ωραιότερα της Ευρώπης. Αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της Ύδρας και σημείο αναφοράς για τους Υδραίους που από πάππου προς πάππου έπαιρναν από εκεί τα φάρμακά τους.

Το Φαρμακείο στεγάζεται σε ένα υπέροχο διατηρητέο αρχοντικό που μετράει πάνω από έναν αιώνα ζωής και είναι ένα από τα πιο διάσημα φαρμακεία του κόσμου, δίχως υπερβολή.

Βρίσκεται στην παλιά πόλη και αποτελεί αξιοθέατο, ενώ λειτουργεί έως και σήμερα κανονικά.

Η οικογένεια Ραφαλιά έχει ιστορία 400 ετών στο νησί της Ύδρας.

Ο Ευάγγελος Ραφαλιάς (1868-1936) ολοκλήρωσε τις σπουδές Φαρμακευτικής στην Αθήνα και ίδρυσε το φαρμακείο Ραφαλιά το 1890. Ο γιος του Ανδρέας, σπουδάζει Ιατρική, όμως, το φαρμακείο περνάει στα χέρια της γυναίκας του γιου του, Κυριακής η οποία ήταν από τις πρώτες γυναίκες φαρμακοποιούς στα μέσα του περασμένου αιώνα.

Ο γιος της, Ευάγγελος, ανέλαβε τα ηνία το 1978 και συνέχισε επάξια την παράδοση της οικογένειας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αγάπης του για αυτό που κάνει αποτελεί το γεγονός πως όταν «ανακάλυψε» στο ημερολόγιο της μητέρας του κάποιες συνταγές καλλυντικών που η ίδια είχε δημιουργήσει βασισμένη στην Ελληνική φαρμακοποιία του 1924 και 1933 αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με την παρασκευή τους και να συνεχίσει την κληρονομιά της.

Η μητέρα του μάζευε το χαμομήλι, γιασεμί, φούλια, γαρδένιες και αγιόκλημα για να βγάλει τα αιθέρια έλαιά τους και έφτιαχνε σαπούνια από αγνό λάδι ελιάς. Μοναδικές, ζηλευτές κρέμες με λογιών λογιών μυρωδιές, από αποστάγματα τριαντάφυλλου, μέντας, σανταλόξυλου, δαφνέλαιου και λεβάντας.