Τέσσερα και ένα τοπία που δεν πιστεύετε ότι είναι ελληνικά!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Απέχουν πολύ από την συνηθέστερη εικόνα που έχουν Έλληνες και ξένοι για την Ελλάδα.

Το απέραντο γαλάζιο, τα λευκά σπίτια, το λαμπρό φως, οι ψαρόβαρκες, οι ολόλευκες ακρογιαλιές με τα καθάρια νερά και το βαθύ μπλε της θάλασσας είναι το «κλασικό» ελληνικό τοπίο, που προσελκύει ως επί το πλείστον το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Στην Ελλάδα βέβαια, μπορεί κανείς να απολαύσει διακοπές στην ενδοχώρα και στα επιβλητικά βουνά που έχουν τη δική τους ομορφιά, με τις καταπράσινες πλαγιές, τα κεραμιδοσκέπαστα σπίτια με τις κόκκινες στέγες, αλλά και τα εντυπωσιακά ποτάμια που δημιουργούν τους δικούς τους παραδείσους.

Όμως στην Ελλάδα μπορεί κανείς να συναντήσει και τοπία εντελώς διαφορετικά, «εξωτικά», κατά κάποιον τρόπο… απίστευτα κι όμως ελληνικά! Πάρτε μια γεύση από τις καλά κρυμμένες από το ευρύ κοινό περιοχές που σας ταξιδεύουν όχι απλά εκτός της καθημερινότητας, αλλά και… σε άλλη ήπειρο!

  1. Ελαφονήσι, Χανιά

Νερά τιρκουάζ, ρηχά και διαυγή… Τοπίο εξωτικό, που βλέπεις σε εικόνες της Καραϊβικής, των Μαλδίβων ή στις Μπαχάμες και στα μικρά νησάκια του Ειρηνικού. Κι όμως, πρόκειται για τοπίο ελληνικότατο και μεσογειακό. Είναι η παραλία Ελαφονήσι, στο νοτιοδυτικό άκρο των Χανίων.

Η φύση έβαλε τα δυνατά της και δημιούργησε μια ξεχωριστή, αμμώδη λωρίδα γης που καταλήγει σε ένα μικρό νησάκι, καλυμμένο κι αυτό ολόκληρο από ολόλευκη άμμο. Τα νερά είναι τόσο ρηχά μεταξύ του Ελαφονησίου και της ξηράς, που καθένας μπορεί περπατώντας να δει ολόκληρη την περιοχή. Αμμόλοφοι, κέδροι, λευκά κρινάκια, μαύρα βράχια, σπάνια είδη ζώων και πτηνών που ζουν εκεί, δημιουργούν ένα τοπίο εξωτικό και μοναδικό.

Η περιοχή έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura και αποτελεί καταφύγιο της χελώνας Careta careta. Απαγορεύεται αυστηρά να κόψετε φυτά από εκεί ή να πάρετε από την ακτή ακόμα και άμμο!

1xan

  1. Αμμοθίνες, Λήμνος

Μια… έρημος σε ελληνικό νησί του Αιγαίου; Κι όμως, υπάρχει! Οι Αμμοθίνες στο Γομάτι της Λήμνου είναι μια «μικρογραφία» ερήμου, όπως αυτές που συναντούμε στη Σαχάρα και τη βόρεια Αφρική. Πρόκειται για μια έκταση περίπου 70 στρεμμάτων και… θάλασσα δεν θα δείτε, παρά μόνο στο βάθος! Κατά διαστήματα συναντάται χαμηλή βλάστηση, ενώ οι χαμηλοί λόφοι που τις περιτριγυρίζουν είναι επίσης κατάφυτοι από θάμνους.

Σύμφωνα με τους γεωλόγους, οι Αμμοθίνες Λήμνου είναι ενδοχωρικές θίνες και όχι παράκτιες και «υπαίτιος» για την δημιουργία τους είναι ο άνεμος που μετακίνησε την άμμο. Το φαινόμενο θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο σε νησιωτικές περιοχές και αν φτάσετε ως εκεί, θα ακούσετε τους ντόπιους να τις λένε Παχιές Αμμουδιές και να τις χαρακτηρίζουν ως την «μοναδική έρημο της Ευρώπης»!

2xann

  1. Σπήλαιο Μελισσάνης, Κεφαλονιά

Κάθε σπήλαιο είναι μοναδικό και αξιοθαύμαστο έργο της φύσης, όμως το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά αφήνει όσους το επισκέπτονται άφωνους με το μεγαλείο του.  Η υπόγεια λίμνη του σπηλαίου βρίσκεται 20 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, έχει μήκος 160 μ. περίπου και βάθος από 10 μ. έως 40 μ. Σταλακτίτες ηλικίας 20.000 χρόνων με περίεργα σχήματα στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου, ενώ στη μέση της λίμνης περίπου βρίσκεται ένα νησάκι.

Αυτό που κάνει το Σπήλαιο της Μελισσάνης μοναδικό όμως είναι το φυσικό φως που περνά στο εσωτερικό του από ένα μεγάλο, φυσικό άνοιγμα στην οροφή και δίνει στο νερό χιλιάδες αποχρώσεις του γαλάζιου, ενώ άπειροι χρωματισμοί σχηματίζονται και στα τοιχώματα.

Επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει ότι το νερό της λίμνης επικοινωνεί υπογείως με το νερό στις Καταβόθρες του Αργοστολίου, ένα από τα γεωλογικά μυστήρια της Κεφαλονιάς.

3xav

  1. Πολυλίμνιο, Μεσσηνία

Ένα τοπίο βγαλμένο από τα παραμύθια στην ενδοχώρα της Μεσσηνίας. Πάνω από δέκα διαδοχικές λιμνούλες και καταρράκτες, καταπράσινο περιβάλλον, ψηλά δέντρα και λουλούδια, η φύση σε όλο της το μεγαλείο, έτσι που περιμένεις μάλλον να δεις νύμφες του δάσους, νεράιδες και ξωτικά…

Το Πολυλίμνιο, όπως ονομάζεται, βρίσκεται μόλις 33 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας, προς τα δυτικά. Στις λίμνες με τα παράξενα ονόματα, όπως Kαδούλα, Μαυρολίμνα, του Τυχερού, του Ιταλού, μπορεί ο καθένας να βουτήξει και να κάνει μπάνιο, ενώ πιο εντυπωσιακός είναι ο καταρράκτης της Κάδης, που ρίχνει τα νερά του από ύψος 25 μέτρων.

Στις λιμνούλες του Πολυλιμνίου θα διακρίνετε μικρά ψάρια, μαύρα καβούρια του γλυκού νερού, αμφίβια, ερπετά και μικρά θηλαστικά!

5fwsd

  1. Βάθρες, Σαμοθράκη

Μπορεί η εικόνα να είναι οικεία σε όσους επισκέπτονται συχνά τα ποτάμια της ελληνικής ενδοχώρας, όμως δεν περιμένει κανείς πως υπάρχει ένα ελληνικό νησί, του οποίου οι φανατικότεροι «θαυμαστές», δεν το προτιμούν για τις θάλασσες και τις παραλίες, αλλά για τις εντυπωσιακές λίμνες των δεκάδων ποταμών.

Οι βάθρες της Σαμοθράκης είναι οι μικρές λιμνούλες που σχηματίζονται από τα ρυάκια στις κοιλότητες των βράχων. Τα καλοκαίρια γεμίζουν παραθεριστές που αγαπούν την διαφορετική εικόνα και εμπειρία που προσφέρει το νησί των Καβείρων και απολαμβάνουν εκεί τις βουτιές τους, κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές των πλατάνων, μέσα στη φύση και το πράσινο.

4tyu

Πηγή: terrabook.com