ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Τι είναι ο κανόνας 90-10 στη διατροφή που βάζει φωτιά στον μεταβολισμό μας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η δίαιτα είναι για κάποιες γυναίκες αναπόφευκτη και συνήθως ξεκινά αυτή την εποχή του χρόνου.

Λίγο πριν βγούμε στις παραλίες, κόβουμε τα λιπαρά, τις ζύμες και τα γλυκά και στρεφόμαστε στο κοτόπουλο και τα λαχανικά.

Υπάρχουν κάποιες μέρες ωστόσο που έχουμε την ανάγκη να φάμε μια ολόκληρη πίτσα ή ένα γουρουνόπουλο (λέμε τώρα) και όλο αυτό είναι λίγο δύσκολο να το διαχειριστούμε. Ευτυχώς, όμως τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα και ο χρυσός κανόνας του 90-10 μπορεί να μας βγάλει νικήτριες στη μάχη της απώλειας των κιλών.

Τα cheat meal, δηλαδή η παρασπονδία στη δίαιτα, που τρώμε ό,τι μα ό,τι θέλουμε, είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή.


Ο κανόνας 90/10

Ένα cheat meal είναι η παρασπονδία σε ένα γεύμα, όχι σε μια μέρα. Tα γεύματα στα οποία τρώμε ό,τι θέλουμε, θα πρέπει να είναι ένα μέρος της διατροφής μας, αλλά άν το κάνουμε σε ημέρες, πιθανότατα θα καταστρέψουμε ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα

 

. Οι ειδικοί στον τομέα της διατροφής συμφωνούν ότι οποιαδήποτε δίαιτα θα πρέπει να τηρεί τον κανόνα 90/10, που σημαίνει ότι το 90% της διατροφής θα πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά σε υγιεινό φαγητό, ενώ το υπόλοιπο 10% μπορεί να αφιερωθεί σε cheat meals. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να ακολουθήσουμε ένα σχέδιο διατροφής που επιτρέπει πέντε μικρά γεύματα όλη την ημέρα, τότε θα καταναλώσουμε 35 γεύματα την εβδομάδα. Ακολουθώντας τον κανόνα 90/10, μπορούμε να φάμε τρία έως τέσσερα γεύματα την εβδομάδα, που θα περιέχουν τις αγαπημένες μας λιχουδιές.

Προσοχή! «Αν κάνουμε cheat day και τρώμε ό,τι θέλουμε όλη την ημέρα μπορεί γρήγορα να ακυρώσουμε την πρόοδο που έχουμε κάνει όλη την εβδομάδα, ειδικά εάν είναι στόχος η απώλεια βάρους», τονίζει η Jillian Guinta, καθηγήτρια στο Τμήμα Υγείας και Φυσικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Seton Hall.

Γιατί θα πρέπει να εντάξουμε το cheat meal στη δίαιτά μας;

Ο 1ος λόγος είναι ψυχολογικός, αφού θα βοηθήσει να γίνει πιο «εύκολη» η δίαιτά μας. Ακόμη και ο πιο εγκρατής θα φρικάρει με μια αυστηρή διατροφή 12 εβδομάδων. Ας πούμε ότι Δευτέρα έως Σάββατο είναι ημέρες υγιεινής διατροφής και η Κυριακή είναι η ημέρα για το cheat meal.

Υπάρχει επίσης μια επιστημονική προσέγγιση για το λόγο που χρειαζόμαστε ένα περιστασιακό cheat meal. Όλα ξεκινούν με τη λεπτίνη, μια πρωτεΐνη που παράγεται από λιπώδη ιστό και βοηθά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και της λιπώδους μάζας επηρεάζοντας την όρεξη και την ενεργειακή ισορροπία του σώματος. Η σταθερή δίαιτα θα οδηγήσει τελικά σε θερμιδικά ελλείμματα που προκαλούν την πτώση των ενεργειακών επιπέδων. Μια θερμιδική βόμβα από το αμαρτωλό γεύμα, θα βοηθήσει το σώμα να διατηρήσει τα ενεργειακά επίπεδα που απαιτούνται για τη συνέχιση της δίαιτας και της άσκησης.