ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΦΑΚΗ: Η μελαγχολία των γιορτινών ημερών

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στολισμένα καταστήματα και σπίτια, πολύχρωμα φωτάκια στους δρόμους, χριστουγεννιάτικα τραγούδια… Όλα γύρω μας, μας καλούν να συντονιστούμε στις εορταστικές ημέρες που πλησιάζουν. Την ίδια στιγμή όμως, πολλοί άνθρωποι έχουν έντονα αρνητικά συναισθήματα, με συνέπεια να απομονώνονται και να περιμένουν να περάσουν οι γιορτές. Υπάρχουν διάφοροι εσωτερικοί και εξωτερικοί λόγοι που ευθύνονται για αυτήν την δυσάρεστη ψυχολογική κατάσταση.

Κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που συμπίπτει με τις γιορτές, αναλογιζόμενοι τα λάθη και τις αποτυχίες μας και μειώνοντας συνήθως όλα όσα κατορθώσαμε. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε απογοήτευση, θυμό, θλίψη, τύψεις και ίσως προσπαθήσουμε, μάταια βέβαια, να βρούμε τον ‘’φταίχτη’’. Δυστυχώς, πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν άσχημες αναμνήσεις από παλαιότερες γιορτές λόγω δυσάρεστων γεγονότων όπως θάνατος, ασθένεια, χωρισμός. Επόμενο είναι λοιπόν, κατά τη διάρκεια των γιορτών να ζωντανεύουν οι αναμνήσεις αυτές καθώς και τα συνοδά αρνητικά συναισθήματα. Ένας ακόμη βασικός λόγος που οδηγεί στην μελαγχολία των Χριστουγέννων είναι οι υψηλές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Η κοινωνία, μας προστάζει ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να είμαστε όλοι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι και πως όλα λειτουργούν άψογα. Η πραγματικότητα βέβαια δεν είναι όπως ακριβώς μας παρουσιάζεται. Στον περίγυρό μας ζουν άτομα μοναχικά η κοινωνικά αποκλεισμένα που διακατέχονται από μελαγχολία και αν μη τι άλλο χρήζουν ανθρώπινης ζεστασιάς,

επιζητούν την αγάπη των συνανθρώπων του. Επίσης, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, φαγητού και αγορών που μπορεί να κάνουμε, είτε μέσα στα πλαίσια άγχους, είτε λόγω οικογενειακών/φιλικών συγκεντρώσεων, θα έχει ως αποτέλεσμα, να έρθουμε αντιμέτωποι με τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς μας. Ίσως κιόλας φτάσουμε στο σημείο να θεωρήσουμε ότι οι γιορτές και οι δικοί μας άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για τα προβλήματά μας. Ακόμα κι αν οι δυσάρεστες αναμνήσεις από προηγούμενες γιορτές δεν κάνουν την εμφάνισή τους ξεκάθαρα στο μυαλό μας, συνήθως το σώμα μας, μας υπενθυμίζει ότι υπάρχουν κι αυτές…. Πονοκέφαλοι, γαστρεντερολογικά και δερματολογικά προβλήματα, αρχίζουν να μας ταλαιπωρούν, να μας αγχώνουν και να μας εκνευρίζουν, αφού η δυσάρεστη αυτή κατάσταση μας εμποδίζει να λειτουργήσουμε όπως θέλουμε.

Παρά ταύτα όμως, μπορούμε να επιλέξουμε να είμαστε χαρούμενοι, χαμογελαστοί και ήρεμοι τις εορταστικές αυτές ημέρες!

Να προσπαθήσουμε να είμαστε σε ετοιμότητα για τυχόν απρόοπτα γεγονότα που ίσως προκύψουν και να μη βιαστούμε να εξιδανικεύσουμε τις γιορτές, σκεπτόμενοι ότι όλα θα λειτουργήσουν τέλεια. Επίσης, μπορούμε να συμμετέχουμε σε εθελοντικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Η κοινωνική προσφορά και βοήθεια, σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, θα μας τονώσει την αυτοεκτίμηση και την ίδια στιγμή θα νιώσουμε ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουμε στη ζωή μας. Να θέσουμε μικρούς και απλούς στόχους για τις γιορτινές ημέρες, υπενθυμίζοντας στον εαυτό μας ότι έχουμε ανάγκη να κατανοήσουμε το βαθύτερο νόημά τους. Αν έχουμε βιώσει κάποιο δυσάρεστο γεγονός πρόσφατα, να αφήσουμε τον εαυτό μας να νιώσει θλίψη και πόνο και να μην τον εμποδίσουμε να εκφραστεί και να εκτονωθεί όπως πραγματικά νιώθει. Να αποφύγουμε τα υπερβολικά έξοδα εκτός αν είμαστε σίγουροι ότι τα αντέχουμε. Εξάλλου, δεν έχει καμία σημασία η τιμή του δώρου που θέλουμε να προσφέρουμε σε κάποιο δικό μας πρόσωπο αλλά η καλή μας πρόθεση και η αγάπη μας προς το άτομό του. Επιπλέον, μπορούμε να ζητήσουμε να μοιραστούμε με τους δικούς μας ανθρώπους τις εορταστικές ετοιμασίες ώστε να μην καταλήξουμε σε εξάντληση. Κανείς δε θέλει να περάσει μόνος του τις γιορτινές ημέρες, εκτός αν είναι επιλογή του. Αν δεν έχουμε κάποια πρόταση για έξοδο, είναι μια καλή ευκαιρία να καλέσουμε στο σπίτι συγγενείς ή φίλους που έχουμε να δούμε καιρό. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μη διστάσουμε να πούμε όχι σε προσκλήσεις που δεν επιθυμούμε να συμμετέχουμε, ακόμα κι αν πρόκειται για τους πολύ στενούς μας συγγενείς. Να μη ξεχνάμε ότι σκοπός είναι να νιώθουμε χαρούμενοι και όχι να πιεστούμε για να δείχνουμε ότι περνάμε καλά.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι μας διαφεύγει το θρησκευτικό νόημα των Χριστουγέννων αφού εστιάζουμε την εμπορική πλευρά των γιορτών. Η σημαντική αυτή γιορτή του Χριστιανισμού συμβολίζει αξίες που χρειάζεται να διατηρούμε όλο το χρόνο και πιο συγκεκριμένα την αγάπη, την συγχώρεση και την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπό μας. Στο χέρι μας λοιπόν είναι αν θα νιώσουμε πληρότητα και ικανοποίηση τις άγιες αυτές ημέρες.

Σοφία Τσιφάκη ΒΑ, ΜΑ

Πτυχιούχος Ψυχολογίας

Μετεκπαιδευθείσα στην Κλινική Ψυχολογία

του Πανεπιστημίου Indianapolis (U.S.A)