Η σοκαριστική παρακαταθήκη του ψυχιάτρου Κ. Στεφανή που μπορεί να χρησιμεύσει σε όλους!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Προχτές βράδυ πέθανε ο καθηγητής Ψυχιατρικής, ακαδημαϊκός και πρώην εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας την περίοδο 2002-2004, Κώστας Στεφανής. Ήταν σπουδαίος και διεθνώς αναγνωρισμένος. Διετέλεσε πρόεδρος της Eλληνικής Ψυχιατρικής και Nευρολογικής Eταιρείας, πρόεδρος της Eπιτροπής Hθικής και Δεοντολογίας (1977 – 1983), πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Eταιρείας (1983 – 1990) και πρόεδρος της Διεθνούς Eταιρείας για την Πρόληψη και Θεραπεία της Kατάθλιψης .

...του Άρη Δημοκίδη

Το 1994 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος.  

Μιας και δεν τον γνώριζα προσωπικά, αυτό για το οποίο θα τον θυμάμαι κυρίως είναι εκείνο το πρωτοσέλιδο πριν χρόνια σε μια εφημερίδα, που έλεγε: «Παρότι γιατρός κάπνιζα συστηματικά και τώρα έχω καρκίνο του πνεύμονα».   Είχε αποφασίσει να μιλήσει ανοιχτά, τονίζοντας ότι «είμαι εδώ ως ζωντανό -ακόμη- παράδειγμα των αρνητικών συνεπειών από το συστηματικό κάπνισμα».

Κάποτε είχαμε ρωτήσει τον ψυχίατρο Ματθαίο Γιωσαφάτ αν με όλα αυτά που ξέρει κατορθώνει να είναι ευτυχισμένος και να έχει καλή ψυχολογία στη ζωή του. Συγκεκριμένα η ερώτηση ήταν «Όλα αυτά που υποτίθεται πως γνωρίζετε τα εφαρμόζετε και στα προσωπικά σας; Ζείτε την τέλεια ζωή;» κι εκτός των άλλων είχε απαντήσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια:

«[Είχα] μια χρονοβόρα εκπαίδευση που σε οδηγεί να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Από εκεί και πέρα όλα είναι ανθρώπινα. Γιατρός να είσαι, ξέρεις πως δεν ωφελεί το κοκορέτσι, αλλά το τρως!»    Έτσι και ο Κώστας Στεφανής, παρότι γνώριζε τους κινδύνους του τσιγάρου περισσότερο απ' το μέσο άνθρωπο, δεν έλεγε να το κόψει και η δημόσια αυτοκριτική του με σημάδεψε - τον σκεφτόμουν συχνά τα επόμενα χρόνια, μέχρι που κατόρθωσα να το κόψω κι εγώ μια για πάντα.    

Μακάρι τα λόγια του να λειτουργήσουν ως χρήσιμη παρακαταθήκη για όλους (αντιγράφω από άρθρο της εποχής του in.gr):  

«Είμαι εδώ ως ζωντανό -ακόμη- παράδειγμα των αρνητικών συνεπειών από το συστηματικό κάπνισμα». Ο ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής μιλά δημοσίως για την προσβολή του από καρκίνο, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος. Σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (Πέμπτη, 31 Μαΐου) ο Κώστας Στεφανής μίλησε με θάρρος για την προσβολή του από καρκίνο του πνεύμονα έπειτα από συστηματικό κάπνισμα. «Όταν έπαθα το πρώτο εμφραγματάκι, είχε ήδη αρχίσει ύπουλα η δυσχέρεια της αναπνοής και ο βήχας, ο λεγόμενος τσιγαρόβηχας, και η αρχή της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Δύο χρόνια αργότερα είχα την πρώτη ανακοπή και την αναίμακτη επέμβαση παράκαμψης μπαϊπάς. »Για να μην πολυλογώ αναφέροντας τα ενδιάμεσα επεισόδια, καταλήγω στην τελευταία -προ διετίας- συνέπεια, δηλαδή του καρκίνο του πνεύμονα. [...]

Είμαι εδώ ως ζωντανό -ακόμη- παράδειγμα των αρνητικών συνεπειών από το συστηματικό κάπνισμα» είπε ο πρώην υπουργός Υγείας, χαρακτηρίζοντας το τσιγάρο ως τον υπ αριθμόν ένα δολοφόνο της ανθρωπότητας. Στη συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας επισημάνθηκε ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα 20.000 άνθρωποι από καρκίνο του πνεύμονα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, έμφραγμα, εγκεφαλικό και πολλές άλλες νόσους που συνδέονται με το κάπνισμα.

Οι ειδικοί σημείωσαν πως σύμφωνα με διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα το 30% των θανάτων σε άτομα ηλικίας 35 έως 69 ετών οφείλονται στο κάπνισμα, ενώ αντίστοιχο ποσοστό θανάτων που προκαλούνται από καρκίνους (30%) οφείλονται στην ίδια αιτία.

Οι καπνιστές ζουν 13-14 χρόνια λιγότερα από τους μη καπνιστές.

Πηγή: www.lifo.gr