Θετικός στον Εμπολα ο γιατρός – Το πρώτο κρούσμα στη Νέα Υόρκη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Γιατρός της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Γουινέα βρέθηκε θετικός στον ιό Έμπολα. Είναι το πρώτο κρούσμα του θανατηφόρου ιού στη Νέα Υόρκη.

Ο δρ. Κρεγκ Σπένσερ είναι 33 ετών και επέστρεψε στις 17 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι είχε περάσει από τους ειδικούς, ενισχυμένους ελέγχους που προβλέπονται για τους ταξιδιώτες από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής οι οποίες πλήττονται περισσότερο από το θανατηφόρο ιό.

Από τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο Ασθενειών (CDC) ανακοινώθηκε πως ο ασθενής, ο οποίος είχε εργασθεί με ασθενείς του Έμπολα στη Γουινέα, "πέρασε από πολλαπλά επίπεδα ελέγχου και δεν είχε πυρετό ούτε άλλα συμπτώματα ασθένειας".

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο προσπάθησε να καθησυχάσει τους Νεοϋορκέζους λέγοντας πως είναι ασφαλείς από τον Έμπολα, παρόλο που αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως ο δρ. Κρεγκ Σπένσερ είχε μετακινηθεί στην πόλη με το μετρό και ένα ταξί και είχε επισκεφθεί μια αίθουσα μπόουλινγκ στην περίοδο αφότου επέστρεψε από τη Γουινέα και μέχρι που εμφάνισε τα συμπτώματα.

Ο Μπιλ ντε Μπάζιο και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κιούμο υποστήριξαν, για να καθησυχάσουν τους πολίτες, ότι ο Σπένσερ έχει έρθει σε επαφή με "ελάχιστους ανθρώπους", ενώ η επίτροπος των υπηρεσιών Υγείας της Νέας Υόρκης Μέρι Τράβις Μπάσετ σημείωσε ότι ο δρ Σπένσερ ήρθε σε επαφή συνολικά με τέσσερις ανθρώπους.

Ο Σπένσερ μετρούσε δύο φορές την ημέρα τη θερμοκρασία του προληπτικά και ανέβασε για πρώτη φορά πυρετό χθες, Πέμπτη, το πρωί, δήλωσαν αξιωματούχοι υπογραμμίζοντας πως ο ιός δεν μεταδίδεται όσο διάστημα ο ασθενής δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα.

Δύο φίλοι και η μνηστή του έχουν τεθεί σε καραντίνα, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης Μέρι Τράβις Μπάσετ. Η μνηστή του Σπένσερ βρίσκεται σε καραντίνα στο νοσοκομείο Μπέλβιου, όπου νοσηλεύεται σε απομόνωση και ο Σπένσερ.

Το διαμέρισμα του Σπένσερ στο Χάρλεμ έχει επίσης απομονωθεί.

Ο 33χρονος γιατρός εργαζόταν στο Πρεσβυτεριανό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι ο δρ Κρεγκ Σπένσερ δεν είχε επιστρέψει στη δουλειά του μετά την επιστροφή του από την δυτική Αφρική και δεν είχε εξετάσει κανέναν ασθενή του.

Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου ο 33χρονος ΚρΕγκ Σπένσερ περιγράφεται ως «αφοσιωμένος και υπεύθυνος γιατρός που βάζει πάντα τους ασθενείς του σε πρώτη μοίρα».